Csak saját felelősségre ajánljuk

2008.01.31. 10:50
Tarr Béla filmje mellett egy Oscar-várományos életrajzifilm erősíti a filmszemle által úgyis drámaira állított vonalat a héten, akik meg inkább a popcornra koncentrálnának, azoknak a legújabb Asterix-filmet és az Alien vs. Predator 2-t ajánljuk. Saját felelősségre.

A londoni férfi

"Majdnem nézhetetlen - írta a Hollywood Reporter kritikusa a 135 perces Tarr-filmről, ami az Ottawa Citizen munkatársa szerint "hosszú, mint a Tour De France". Sokakat viszont az "elképesztően megkomponált kameramozgás" és a "gyönyörű fekete-fehér fényképezés" nyűgözött le (ez a magyar származású Fred Kelemen érdeme), és ezt felváltva sorolhatnánk hisz a szemlés viták mellett (legyen-e nyitófilm), a nemzetközi sajtó is ellentétesen cikkezett a filmről. Bár az 1,3 milliárd forintból készülő mozi részletes költségvetése üzleti titok, azt azért lehet tudni, hogy 2003 tavaszán Tarr 100 millió forintot kapott az MMK-tól, amit 400 000 euróval (103,2 millió forint) toldott meg az Euroimages. 2005-ben a francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága miatt megszakított forgatás csak 2007-ben fejeződött be. A Georges Simenon krimijéből készült filmben a kikötői pályaudvaron dolgozó váltóőr (Miroslav Krobot) gyilkosság szemtanúja lesz, később meg egy aktatáskányi, kétes eredetű pénzzel próbálja kihúzni a családját a nyomorból (feleségét Tilda Swinton, lányukat Bók Erika játssza).

Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2

Úgy volt, hogy a második Halál a Ragadozó ellen film jobb lesz mint az első, de nem minősítjük előre, egyelőre annyit mondunk, hogy az Alient továbbra is következetesen Halálnak fordítják és a Predátor és az Alien sorsdöntő csatája egyesek szerint jelmezbálszerű. A rendezőpáros (Colin és Greg Strause) amúgy spec. effektesként részt vettek a Terminátor 3 és a Constantine trükkjeiben, és jól kidolgozták az új alieneket is. De mivel ezek félhomályos jelenetekben szerepelnek, a néző semmit sem lát belőlük. A film eddig 41,3 millió dollárnyi bevételre tett szert a karácsonyi premier óta, 5,5 pontot adtak rá az IMDb-n, 16 százalékot a Rottentomatoeson. A Guardian publicistája szerint "ez minden idők leglogikátlanabb és legunalmasabb akcióhorrorja", amit Metromix kritikusa a 18-as karika ellenére 17 év felett már senkinek sem javasol. Történetről nincs sok értelme beszélni, azért mi megtesszük: lezuhan a Földre a Predátorok űrhajója, és a roncsokból kimászik néhány arctámadó, és egy Predátorból frissen kikelt, rasztahajú Alien. Lakmározni kezdenek a coloradói kisváros lakóiból, de jön egy állig felfegyverzett Predátor, hogy rendet tegyen. Őt egyébként mindenki Mr. Wolfnak hívta, akárcsak Harvey Keitel "problémamegoldó" karakterét a Ponyvaregényben, még közös fénykép is készült kettejükről a forgatás utáni bulin.

Asterix az Olimpián

Elkészült a franciák nemzeti képregényhősének újabb kalandja, és az Alan Delon rajongók ne higgyenek a plakátokon éktelenkedő keretnek, az öregedő sármőr - aki Cézárt játssza a filmben - él. A címszerepben Christian Clavier helyett most Clovis Cornillac üti ki látványosan a római katonákat a sarujukból, de persze Depardieu megmaradt Obelix szerepében. A rendezői székben ezúttal Alain Chabat helyett A tökös, a török, az őr meg a nő forgatókönvvírója (Thomas Langmann) és rendezője (Frédéric Forestier) ültek, akik hozták is az elvárt minőséget: az Asterix az Olimpián 5,8 ponton áll az IMDb-n, nagyjából ugyanúgy, mint a képregény korábbi moziváltozatai. Monica Beluccit sajnos ezúttal nem láthatjuk, de a készítők kárpótlásul rengeteg hírességet zsúfoltak a filmbe, ami a 80 millió eurós költségvetésével minden idők legdrágább francia mozija lett. Michael Schumacher például egy Schumix nevű, krumpliorrú fogathajtót alakít, aki a piros harci szekerével próbálja leelőzni Asterixet az olimpiai arénában. Szerepel a filmben a hosszúcombú modell, Adriana Karembeu, Nathan Jones pankrátor, Tony Parker kosaras, és Zinédine Zidane is, akit biztos azért hívtak a filmbe mert a 2006-os VB-döntőn majdnem úgy fejelte le az olasz Materazzit, ahogy Obelix szokta a rómaiakat.

Szkafander és pillangó

Az amerikai festőművész-rendező Julian Schnabel Jean-Dominique Bauby-ról, az Elle magazin szélütés miatt lebénult főszerkesztőjéről forgatott egy megrázó erejű drámát, Mathieu Amalric-kal és Emmanuelle Seignerrel a főszerepben. A Szkafander és pillangó tavaly sorra hozta el az amerikai filmfesztiválok díjait (Phoenix, San Francisco, Florida, Dallas), Schnabel besöpörte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot, és februárban az Oscarért is ringbe száll (ezen kívül legjobb operatőri munka, forgatókönyv és vágás kategóriákban jelölték). A film ugyan eddig csak 3,1 milliós bevételt termelt, de mindenki odavan érte: 8,4 ponton áll az IMDb-n, 93 százalékot kapott a Rottentomatoeson. Mindenki dícséri a virtuóz rendezőt, a Seacoast Newspapers pedig egyenesen 2007 második legjobb filmjének nevezte (a Véres olaj után). Schnabel amúgy eredetileg Johnny Deppnek szánta a főszerepet (korábban már dolgoztak együtt a Mielőtt leszáll az éjben), de ő nem tudta bevállalni a Karib-tenger kalózai 3 forgatása miatt.