Larry Wachowski a piszoár előtt állt

2008.05.15. 08:32
Christina Ricci és Balog Menyhért kaszkadőr dicsérte, a külföldi kritika lehúzta a héten mozikba kerülő Speed Racert. Akit a giccses autóverseny nem hoz lázba, megnézheti a Rolling Stones-koncertfilmet vagy a fordított Schindler listáját.

Speed Racer - Totál turbó

A Wachowski-testvérek tényleg beleraktak az autóversenyes filmjükbe minden színt, amit kihagytak a Mátrixból, így az eredmény olyan lett, mintha a Halálos iramban szereplői a Gondos bocsok cukormázas világában rendeznének illegális gyorsulást. Susan Sarandon a forgatás végén megvette az egyik sárga jelmezét, John Goodman meg egy rikítózöld nadrágot vitt haza, Christina Ricci pedig örült, hogy a ruhájához és rúzsához milyen jól illik a rózsaszín helikopter. A színészek lelkesedése ellenére a 100 millió dollárból forgatott film nagyot bukott. Eddig csak 32,4 milliós bevételt produkált a május 9-i premier óta, és a kritikusok is alkatrészekre szedték, mindössze 35 százalékot kapott a Rottentomatoeson. "A Speed Racer olyan, mintha egy hatalmas, forró dupla sajtburgert rendelnél, de csak a sajtot dobnák oda eléd"- szemlélteti csalódottságát a Charlotte Observer munkatársa. Christina Ricci azért nagyon élvezte, hogy kungfuzhatott, és versenyautóba ülhetett, egyedül azt sajnálta, hogy a producerek levágták az egy éve növesztett haját. Egyébként Larry Wachowski szeptember óta állítólag már Lana (bár ezt Joel Silver másnap cáfolta). Az biztos, hogy a németországi forgatáson még férfi volt. Balog Menyhért kaszkadőr (aki John Goodman dublőre) ugyanis rányitott a producerre a vécén: "A forgatáson mindenki úgy tartotta, hogy csak pletyka az átoperálás, ami biztos, hogy akkor a piszoár előtt állt."

Pénzhamisítók

Az osztrák horrorrendező, Stefan Ruzowitzky elkészítette a fordított Schindler listáját. A ő filmjében azok a koncentrációs táborba zárt zsidók menekültek meg a gázkamrától, akik összejátszanak a nácikkal minden idők legnagyobb pénzhamisításában. A 4,2 millió euróból (egymilliárd forintból) forgatott filmben a németek 1944-ben minden lágerből Sachsenhausenbe szállítják a nyomdászokat, festőket és pénzügyi szakembereket, hátha a tragikomikus körülmények között nyomott hamis milliókkal összeroppantják a szövetségesek gazdaságát. A Pénzhamisítók nem véletlenül hozta el februárban a legjobb külföldi filmnek járó Oscart: jelenleg 7,7 ponton áll az IMDb-n, a kritikusoktól 94 százalékot kapott a Rottentomatoeson.

Shine a Light

Martin Scorsese a kétszeres Oscar-díjas operatőrrel, Robert Richardsonnal vette fel a Rolling Stones 2006-os New York-i duplakoncertjét, aztán megfejelték némi backstage videóval és archív anyaggal is. A végeredmény az idei Berlinale nyitófilmje, a kétórás Shine the Light lett, amit a banda rajongói, a kritikusok és Gryllus Dorka is imád (7,7 ponton áll az IMDb-n, 86 százalékon a Rottentomatoeson). Scorsese tehetségét legalább annyian méltatják, mint a Stones frontemberét, a Newark Star-Ledger munkatársa szerint "a 65 éves Jagger most is ugyanolyan jó a színpadon, mint 40 éve a Madison Square Gardenben". Egyedül a Chicago Readernél akadtak ki a filmen: "Scorsese semmi újat nem tudott mutatni a Stonesról, néhány archív interjún kívül". A koncertfilmből IMAX verzió is készült, reméljük, az Arénában ezt is láthatjuk majd, ha már unjuk a cápákat, az űrhajósokat és a U2-t.

Bahrtalo! (Jó szerencsét!)

Alföldi Róbert is nagyon ajánlgatta nekünk az idei szemlén ezt a dokumentum-játékfilmet, amit két kolozsvári kocsmacimborájával forgatott le az erdélyi rendező. A boratos ízű filmben egy magyar srác és egy termetes bajszú Gábor cigány seftelgetnek közösen. Először Magyarországon keresztül Ausztriába indulnak üzletelni Erdélyből, aztán az egyiptomi feketekereskedelembe is bekapcsolódnak. A forgatókönyvhöz nem ragaszkodtak mereven: "Volt egy kicsikutya szereplő, őt Egyiptomban nem engedték be a szállodába, és odakakilt. Csak a forgatókönyv utolsó példánya volt nálam, és azzal takarítottam fel, így onnantól már nem volt nálam forgatókönyv" - mesélte a 39 éves rendező, akinek két szemledíjas kisfilm után a Bahrtalo! az első egészestése, ami 70 millió forintból készült 40 millió állami támogatással. Az idei szemlén a műfaji keveredésben a többi kreatív dokumentumfilmeshez hasonlóan nem kapott díjat, bár ez a játékfilmek között szerepelt.