2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

A Narniából csak a színészek hiányoznak

2008.06.12. 08:04
A második részre bedurvult a Narnia és a megújult Hulk is többet akciózik. A két popcornmozi mellé még egy zenés románcot és egy meditatív szerzetesfilmet is kínálnak a magyar forgalmazók.

Narnia Krónikái - Caspian herceg

A többrészes fantasytörténetek (Gyűrűk Ura és társai) mindig bedurvulnak a második részre, és ez alól a Narnia sem lehet kivétel. Az előző filmben megismert négy térdzoknis angol gyerek idősebb lett egy évvel, de a varázsszekrény túloldalán közben 1300 év telt el, és már Miráz király zsarnokoskodik a manók és a koboldok fölött. Szerencsére jön Caspian herceg (Ben Barnes) páncélozott állatsereglete, és felaprítják a gonosz trónbitorló digitális szörnyeit. A rendező, Andrew Adamson 200 millió dollárt kapott a Disneytől a filmre, és a májusi bemutató óta már vissza is jött 228 millió (ebből 126,6 millió az amerikai jegyeladásokból, ahol az 55 milliós nyitóhétvégéjével kiütötte a Vasembert), úgyhogy készülhet a harmadik felvonás. A nézők odavannak a csillogó vértes hercegért és az oroszlánért (a film 7,6 ponton áll az IMDb-n), a kritikusok már nem annyira (66 százalék a Rottentomatoeson). A Toronto Star munkatársa sokallta a csodalényeket, szerinte "a kentaurok, beszélő medvék és lépkedő fák forgatagából csak egyetlen dolog hiányzik: az ember", a Los Angeles Times-nál viszont annak örültek, hogy "a Disney még készít tinifilmeket, mert így nem kell nekik idő előtt megismerniük a darabolós horrorral." Érdekesség, hogy a Harry Potter-sorozatból ismert törpeszínész, Warwick Davis (aki a Caspain hercegben a szakállas gnómot, Nikabrikot alakítja) már a 20 évvel ezelőtti BBC-s Narnia-filmekben is benne volt, akkor a kardozó egérnek, Repicheep-nek kölcsönözte a hangját. A filmezést különben tizenegy évesen A jedi visszatérben kezdte, mikor bevették ewoknak.

A hihetetlen Hulk

Hulk összement kicsit, mióta utoljára láttuk: Ang Lee 4,5 méteres zöld szörnyetege a Szállító-filmeket jegyző Luis Leterrier kezei között majdnem a felére zsugorodott. A 2003-as filmet övező utálat és a szerény bevétel miatt most a nulláról építették fel újra a Marvel-hőst, aki ezúttal többet akciózik, ráadásul zöldebb és ijesztőbb. Hogy a közönséget azért ne kavarják meg, a sztori fonalát még az első rész végénél vették fel: Bruce Banner most Dél-Amerikában bujkál, hogy ellenszert kísérletezzen ki extrém dührohamaira. Aztán mégis ott kell hagynia a lombikokat, hogy a még nála is bikább Förtelemmel (Tim Roth) leszámoljon. Hulkot Eric Bana helyett Edward Norton játssza, a nőjét Liv Tyler, aki a három és félévesre nyúlt szülési szabadságáról tért vissza a szerep kedvéért. Ezzel egy kínos pillanatot is szerzett magának: mikor egy akciójelenetben kidobták a robbanó helikopterből, leszakadt a popsijáról a naci. A második Hulk-mozi eddig a nagy erőfeszítések ellenére sem hengerelte le a kritikusokat, Ang Lee verziója 61, Leterrieré 67 százalékot kapott a Rottentomatoeson. Az Urban Cinefile a számítógépes játékok szintjén megrekedt digitális effekteket ócsárolta, de a fontosabb lapok még nem hirdettek ítéletet. Viszont a világpremierrel egy időben hozzánk is bejön.

Egyszer

A jelek szerint ez a függetlenfilm 2008 Junója, azaz a nézők vagy imádják a különc főszereplőket, vagy rosszul vannak tőlük. Bár a főszerepet majdnem Cillian Murphy-re, a Batman: Kezdődik Madárijesztőjére bízták, az Egyszer szerelmespárját végül amatőrszínészek játszották. Ők a valóságban is nagyjából ugyanazt élték meg, mint a filmen: a barátságosan bozontos Glen Hansard évekig zenélt ugyanezzel a viharvert gitárral a dublini utcákon, a filmdalokat a cseh főszereplőnővel, Markéta Irglovával, közösen szerezték, és igazából is járnak. A történet ennél nem is szól sokkal többről, a lényeg a zene, ami összehozza az utcazenészt a bevándorlólánnyal. A mindössze tizenhét nap alatt forgatott filmen meglátszik az életszerűség, az utcai jelenetekhez az igazi dublini forgalom adta a hátteret. Egyszer egy járókelő leteperte, és tökönkönyökölte a film zsebtolvaját, mert nem vette észre, hogy egy forgatásra keveredett be. A főszereplők Oscart kaptak a dalokért, és még Bob Dylan is meghívta őket zenélni az egyik koncertjére. Az Egyszer a kritikusokat is meggyőzte, a Rottentomatoeson 97 százalékot kapott. "A rendező, John Carney bebizonyította, hogy a kreativitás minden pénznél többet ér" - írta a San Francisco Cronicle.

A nagy csend

Philip Gröningnek 16 évet kellett várnia arra, hogy forgathasson a karthauzi kolostor némasági fogadalmat tett szerzetesei között, de megérte. Begyűjtötte többek között a német filmkritikusok és a Sundance filmfesztivál díját, és az IMDb-n is 7,1 pontot kapott. Gröning nemcsak rendezője de egyben producere, operatőre és vágója is A nagy csendnek, amiről a Total Film kritikusa azt írta: "hipnotikus képsorokban mutatja be, milyen harmóniában képes élni a természettel egy önellátó egyházi közösség". A 900 éve alapított rendház lakói hetente csak egyszer beszélhetnek egymással, így a 162 perces dokufilmben nagy jelentősége van minden vallási énekek, ajtónyikorgásnak, harangzúgásnak és villanyborotva-berregésnek. Ha már unjuk a meditációs cd-inket, két szigorlat közötti elmélkedéshez a legideálisabb választás.