Végleg oda Eddie Murphy humora

2008.08.14. 11:04
A Sziget és az olimpia idejére a magyar forgalmazók nem időzítettek szuperfilmet. Erre a hétre megkaptuk Eddie Murphy egyik leggyengébb vígjátékát, és egy Ferenc császárról szóló német rajzfilmet, amiben a jetik mellett a magyarok is felbukkannak.

Az üresfejű

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Eddie Murphy a 80-as években ragadt, ott kereshető a népszerűsége is. Az Üresfejűben miniatűr emberkék rohangálnak egy Eddie Murphy-kinézetű robottestben, beleesnek a kávéba, majdnem eltapossák őket az utcán. Ezt már láttuk a 87-es Vérbeli hajszában és a 89-es Drágám, a kölykök összementekben is. A rendező, Brian Robbins 60 millió dollárt kapott az Üresfejű elkészítésére, de július 11 óta csak 30,1 milliót szedett össze a pénztáraknál (korábbi filmjei anyagilag sikeresek voltak ugyan, de Norbit csak 9 százalékot kapott a Rottentomatoeson, 3,6 pontot az IMDb-n, az Összekutyulva meg 28 százalékot és 3,9 pontot). "Mindent eljátszottam már, amire vágytam - mondta Eddie Murphy egy interjúban - Rómeó ugyan soha nem leszek, de erre az Eddie Murphy-alakú űrhajóra nem mondhattam nemet." Rosszul tette. A nézők 3,7-esre osztályozták az IMDb-n a filmet, a kritikusoktól meg csak 20 százalékot kapott a Rottentomatoeson, ahol a pozitív írást jelentő piros paradicsomot alig lehet látni a sok zöld takonytól. Igazán alázós kritikákat csak az Quad City Times-tól kapott a film ("Nagyon gyenge vígjáték, ami jobb lett volna, ha csak dvd-n jelenik meg"), a kritikusok inkább azt kérdezték, hova tűnt az amúgy tehetségesnek tartott Eddie Murphy humora? "Nem annyira rossz, mint a Norbit, de ennél jobb előadást vártunk, Eddie" - áll a Teletext Big Screen cikkében. "Jobb forgatókönyvvel és egy hozzáértőbb rendezővel közepes popcornmozi lehetett volna" - írja a Chicago Tribune, a Flick Filosopher kritikusa viszont 50 perc után kijött a filmről. A Variety szerint Az üresfejű "a legrosszabb Eddie Murphy-filmekhez, például a Pluto Nashez képest egész jó."

Lizi & Yeti - Egy király sztori

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Manitu bocskora és a Zűrhajó rendezője, Michael Herbig visszatért a hazai mozikba egy 2007-es Monarchia-korabeli animációs filmmel, amiben még a magyarok is felbukkannak. A schönbrunni kastélyban csokigolyókkal golfozó Ferenc császár és Lizi császárné története a Sissi-filmek paródiája, megfejelve egy King Kong-imitátor bajor jetivel, aki nőt akar rabolni magának. A grafika nagyjából a 2001-es Shrek-színvonalán mozog, ami nem is rossz: az európai filmgyártás is képes bevállalni egy Dreamworks vagy Pixar stúdiónak való animációs projektet. A Lizi & Yetit az IMDb-n 5,8 pontosra értékelték a nézők, ugyanúgy, mint Herbig korábbi filmjeit. A 10 év alattiakat nyugodtan el lehet vinni rá, hátha addig sem kérdezgetik, mikor jön már az új Star Wars-rajzfilm.