Újabb filmtörvény-javaslat Brüsszelben

2008.04.28. 13:53
A magyar filmtörvény 20 százalékos adókedvezményének brüsszeli megkérdőjelezése az első félévben visszavetette a külföldi produkciók magyar forgatását.

A filmgyártáshoz kapcsolódó 20 százalékos adóvisszatérítéssel kapcsolatos újabb magyar javaslatokat a múlt héten juttatta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Brüsszelbe - közölte Sámuel Balázs, a szaktárca főosztályvezető-helyettese. A javaslatról konkrétumokat még nem árult el, csak annyit, hogy a vonatkozó kormány-előterjesztés előkészítése és a szakminisztériumon belüli egyeztetés is folyamatban van.

Az EU már tavaly jelezte, hogy szeretné, ha Magyarország "finomítaná" filmtámogatási rendszerét, így például az adóvisszatérítésben a kulturális tartalom meghatározását pontosítsák.

A 2004-ben elfogadott filmtörvény értelmében a gyártási költség 20 százalékát a következő évben visszatérítik. Az Európai Bizottság abból a szempontból vizsgálta a magyar filmtörvényt és a végrehajtási jogszabályokat, hogy azok mennyire egyeztethetők össze az uniós alapelvekkel.

Taba Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságának vezetője a magyar tárgyalófél által kidolgozott filmtámogatási rendszert illetően "nagyon optimista", ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg kevesebb külföldi produkciót forgatnak Magyarországon, mint a tavalyi év hasonló periódusában. Tavaly mintegy 57,4 milliárd forint értékben vettek nyilvántartásba készülő alkotásokat.

Kézdi-Kovács Zsolt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) külügyi kapcsolatokért felelős vezetője kiemelte: ha a magyarok által most kidolgozott támogatási rendszert elfogadják Brüsszelben, módosítani kell a magyar filmtörvényt. Úgy látja egyébként, hogy a magyar félnek hamarosan sikerül megállapodnia az Európai Unióval. Kulturális kritériumként említette, hogy az adott film milyen mértékben kötődik az európai kultúrához, nyelvhez, és hogy mekkora az európai részvétel a gyártásban.

Kálomista Gábor, a Producerek Szövetségének elnöke ugyanakkor úgy vélte: a bizonytalan időszak kissé visszavetette a magyar filmgyártást, különösen a koprodukciós munkákat és a bérmunkát. Úgy fogalmazott, "az idei év lyukas év lesz": akadtak olyan produkciók, amelyek készítői érdeklődtek Magyarország iránt, de a támogatás bizonytalansága miatt nem jöttek.