Magyar flash nyerte az online filmfesztivált

2005.06.24. 21:16
A B.A.L. formáció Zagar-klipre ugráló gengszternyulas flash-animációs rövidfilmje nyerte el az ötödik alkalommal megrendezett brazil Fluxus 2005 online filmfesztivál animációs kategóriadíját - tájékoztatta az Indexet a rajz.film.hu.
A magyar flash-film 17 másik alkotással, köztük két magyar filmmel mérkőzött meg a Fluxus animációs szekciójának utolsó fordulójában. A Fluxus nemzetközi online filmfesztivál öt kategóriában osztott díjakat, összesen 51 alkotás került a versenyprogramba. A mustra május 5-én indult, ekkortól lehetett megtekinteni az idei filmeket. A legjobb filmek a közönség online szavazatai alapján választották ki.

A brazil kezdeményezés már harmadik éve fogad nemzetközi nevezéseket is. A korábbi négy év összes filmje, több mint 150 alkotás letölthető a honlapról.

Bossa Astoria
(Klikk a képre a film megtekintéséhez!)

Csornay Péter, Divinyi Gábor és Szapek Attila (azaz a B.A.L.) 2004-ben készítette el a négyperces klippet a rajz.film.hu flash-animációs versenyén indulva Zságer Balázs és Erik Sumo Bossa Astoria című számára. A fekete-fehér filmben két öltönyös nyúl kaszinót rabol, majd egy klasszikus üldözéses nagyjelenettel zárul a több idősíkon futó történet.

A tavaly meghirdetett flash-animációs pályázatot a rajz.film.hu szerkesztősége bevallása szerint saját maga és olvasói szórakoztatására írta ki. A jelentkezőknek zenére kellett filmet készíteniük. Hét előadó 17 számából választhattak: Az Anima Sound System, a Belga, Titusz, a Triton és a Zagar a rajz.film.hu felkérésére ingyen bocsátották rendelkezésre az általuk írt zenéket. A Kispál számok feldolgozásához az Universal képviselője adta meg a szükséges jogokat.

A pályázat a kétnapos HungaroFlash fesztiválon zárult le a Millenárison, ahol a zsűri értékelte az előzetesen kiválasztott tíz alkotást. A harmadik helyet megosztva a Patyomkin (zene: Zagar) és a Házsárt (zene: Triton) kapta, második lett az Art7 (zene: Triton). Az első helyezést a zsűri és a közönség egyöntetűen a B.A.L. csoportnak ítélte. A kisfilm az idei San Francisco-i Flashforward Fesztivál döntőjébe is bekerült a Story-kategóriában.