Fliegauf szerelmes filmjét meghívták Cannes-ba

2008.04.02. 12:46
Fliegauf Benedek másfél millió eurós szerelmes filmjének terve meghívást kapott a cannes-i filmfesztivál fiatal tehetségeit segítő műhelybe. Az Atelier-be bekerülő filmtervek 60 százaléka elkészül.

A cannes-i filmfesztivál keretei között megrendezésre kerülő negyedik Atelier (Műhely) 15 kiemelt filmterve közé bekerült a Dealert és a Tejútat jegyző Fliegauf Benedek szerelmes filmje is. Fliegauf egy nagy költségvetésű szerelmes fantasyfilmmel, a Wombbal megy Cannes-ba. A Womb eredetileg regénynek készült, és a rendező csak később döntött úgy, hogy filmet készít belőle, amihez az előzetes számolások szerint másfél millió euróra van szükség. E filmterv kapcsán merült fel, hogy a főszerepet a 28 nappal később és a Napfény színésze, Cillian Murphy alakítaná.

1998-ban hozták létre a cannes-i filmfesztiválon a főiskolások filmjeit bemutató Cinefondation szekciót Martin Scorsese vezetésével, ahol azóta Mundruczó Kornél (Kis apokrif 2.) és Kocsis Ágnes (Vírus) munkáit is levetítették, mondta Vezér Éva, a Filmunió vezetője. A népszerű kezdeményezést folytatva 2000-ben megalakították a Cinefondation Residence du Festival nevű programot, amely során többhónapos párizsi kurzust biztosítanak fiatal filmeseknek, akik az első játékfilmjüket készítik elő. Végül 2005-ben hozták létre az Atelier-t (Műhely), ahova 12-15 fiatal, de legalább egy filmmel rendelkező rendezőt hívnak meg. A filmtervek hatvan százaléka elkészül, bemutatásra kerül.

Az idei névsor:
Ben Hackworth (Ausztrália): Cure For Serpents
Lou Ye (Kína): Bitch
Ruben Mendoza (Kolumbia): The Stoplight Society
Ilmar Raag (Észtország): One More Croissant
Braden King (USA): Here
Isaac Chung (USA): Lucky Life by Lee
Léa Fehner (Franciaország): Qu’un seul tienne, et les autres suivront
Fliegauf Benedek: Womb
Nadav Lapid (Izrael): The Policeman
Razvan Radulescu & Melissa De Raaf (Románia): First of all, Felicia
Oleg Novkovic (Szerbia): White, White World
Abdi Ismael Jama (Szomália): Queleh
Arvin Chen: (Tajvan/USA): First page Taipei
Juan Pittaluga (Uruguay): Punta del Este
Phan Dang Di (Vietnám): Bi, don’t be afraid