Jodie Foster tombol a levegőben

2005.10.25. 15:20
Három évvel a Pánikszoba után Jodie Foster újra klausztrofóbiás thrillert forgatott - ezúttal a levegőben. A Légcsavar egy hatalmas, kétszintes repülőn játszódik, ami Berlinből száll fel, 425 utassal a fedélzetén. Az egyikük azonban, egy hatéves kislány az út során eltűnik. Nézzen meg a bemutató előtt 7 percet a filmből az Indexen!

A negyvenhárom éves Foster soha nem tanult színészetet, de ez nem akadályozta meg abban, hogy eddig negyvenkilenc filmben és tévésorozatban szerepeljen. Tizenhárom évesen, Scorsese legendás Taxisofőrjével lett világhírű; Iris, a gyerekprosti szerepéért Oscarra is jelölték. Végül az 1988-as Vádlottak főszerepe hozta meg neki az Amerikai Filmakadémia díját, amit aztán A bárányok hallgatnakért újra megkapott 1992-ben.

Szőrén-szálán

Legújabb filmjében, a Légcsavarban egy Kyle Pratt nevű repülőgép-tervező mérnököt játszik, aki férje öngyilkossága után hatéves lányával, Juliával utazik vissza Németországból Amerikába - a repülő rakterében a férj koporsóját is hazaszállítják.

Foster és a légiutaskísérők
Jodie Foster és a légiutaskísérők

A nyomasztó hangulat, a kislány félelmei, Kyle gyásza semmi ahhoz képest, hogy néhány órával az indulás után, 11 ezer méter magasan, Julia Pratt nyomtalanul eltűnik. Kyle, aki csak rövid időre bóbiskol el a gépen, arra ébred, hogy a kislány nem ül mellette az ülésén, és senki sem tudja, hova mehetett. Egy lélek se látta.

Amikor a légiutaskísérők azt a hírt hozzák az örjöngő anyának, hogy lánya nincs is rajta az utaslistán, a meggyötört Kyle Pratt maga is elbizonytalanodik, vajon néhány órával korábban Juliával szállt-e fel a gépre... Azért persze nem hagyja annyiban; ha kell, káoszt robbant ki a gépen, csakhogy a lányt megtalálja. A Légcsavar érdekessége, hogy a főszerepet eredetileg férfire - konkrétan Sean Pennre - írták, de végül Foster játszhatta el Kyle Pratt karakterét, akinek a neve is ugyanez lett volna, ha Penn vállalja el a filmet.

Kasszasiker

A légi thrillert a német Robert Schwentke rendezte, akinek egyébként ez az első amerikai munkája. A producer már jóval ismertebb név Hollywoodban: Brian Grazer, aki többek között a Cry Baby, a Hanta Boy , az Apolló 13, az Egy csodálatos elme, és egy hardcore pornó történetét bemutató dokumentumfilm, az Inside Deep Throat produkciójáért is felelt.

Az 55 millió dolláros költségvetésű Légcsavart szeptember 23-án mutatták be az Egyesült Államokban. A film jól indított az amerikai mozikban: már a vetítések első két hetében 61 millió dollárt hozott készítőinek.

7 perces exkluzív

Ha látni akarja a magyarországi mozipremier előtt, hogyan randalírozik 11 ezer méterre a föld felett Jodie Foster, töltse le az Indexről azt a 7 perces részletet, amiből kiderül, mit rajzolnak kislányok a párás ablakokra, mire jó a poroltó, és tud-e vezetni repülőt Sean 'Boromir' Bean. Kattinston a linkre (67 Mb)!

A Légcsavart október 27-én mutatják be a magyar mozik.