Brutalitástól a finom humorig

2005.04.22. 11:51
A francia film már nem csak filozófia és szenvelgés, hanem értelmetlen akció is, derül ki a francia filmnapokon.

5x2
- Matekos szerelem
Gőzsy Kati

5x2

"Kétszer kettő néha öt, nem csalás, nem ámítás. Minden tételt félrelök, egy sokat ígérő szerelmes pillantás" - énekli a kirúzsozott Zenthe Ferenc a még toppon lévő Ferrari Violettának az 1954-es 2x2 néha 5 című filmben. Trállálá, és később a sportrepülőn lebegve hozzátátogja: "S ez áthúz egy vonással megannyi számítást."

François Ozon a 2004-es 5x2 című filmjében éppen azt bizonygatja, hogy milyen, amikor az egyenlet hangsúlyosabb a filmben, mint két ember szerelme. A válástól, a megismerkedésig időrendben visszafele haladva mutatja be Gilles és idegesítő hangú felesége, Marion kapcsolatát egy öt szakaszból álló lecsupaszított filmetüdsorozatban. Elválnak, házasok, gyermekük születik, összeházasodnak és megismerik egymást. Ozon nem lök félre minden tételt, a szakaszolás hozzáadásával pedig csökken a melodráma, és a "szerelmes pillantás" idealizálása, és éppen ettől lesz az egyenlet végeredménye: 5x2 néha élvezhető film. És ahogy a happy end kiszámíthatóan bekövetkezett Révész György filmjének végén, úgy itt is tudjuk, hogy a happy end a film elején elmarad.

B13 - A bűnös negyed
- Túlélés a házfalon
Földes András

B13 - A bűnös negyed

Új típusú akciófilmmel próbál berobbanni Hollywood piacára a francia filmgyártás. A kifulladt verekedős-lövöldözős zsáner nyomán támadt űrt a jelek szerint az ugrálós-lövöldözőssel töltenék be a fürge franciák. A B13 hátteréül Kassovitz klasszikusából, a Gyűlöletből ismert francia gettó szolgál, ahol különböző bőrszínű franciák és bevándorlók küzdenek a túlélésért. A történet középpontjában itt azonban nem a hiphop és a társadalmi igazságtalanságok állnak, hanem a hiphop és az értelmetlen akció.

A főhős a gonosz bandavezér kezei közül szabadítaná ki csinos húgát, a jó rendőr segítségével. A film egy dolog miatt érdemel említést: verekedések koreográfiáját a karate helyett az új városi extrémsport határozza meg. A hősök házakra másznak fel, tetőkről ugrálnak le, falakon pattannak át egy foxi túlfűtött mozdulataival. A film másfél órája a szereplők és a néző számára is az akrobatikus elemeknek köszönhetően élhető túl.

Mint egy angyal
- Apja, lánya
Mesterházy Lili

Mint egy angyal

Van egy kövér lány, Lolita, akinek híres író az apja. A híres író kiállhatatlan. A lány amatőr operaénekes, az énektanárnője férje sikertelen író. A lány isteníti az énektanárnőt, akit viszont egyáltalán nem érdekel, egészen addig a pillanatig, amíg ki nem derül, ki is az apja. A Jaoui-Bacri páros új filmje egy elit értelmiségi társaság vágyait és szenvedését mutatja be - az embernek időről időre Woody Allen legsikerültebb filmjei jutnak eszébe és ez már jó. Összecsapnak az érdekek, a belterjes csapat egymást tépi, Lolita boldogtalan, talán nem is azért, mert túlsúlyos, hanem azért, mert az apja nem szereti. Jaoui védjegye, a finom, fájdalmas humor belengi a sztorit, bár a Mint egy angyalból hiányzik az előző film, az Ízlés dolga könyörtelen éle.

Kiszámíthatóbb, vontatottabb ez a történet, mint az Ízlés dolga, de a kiváló színészek - köztük a húszéves Marilou Berry Lolita szerepében - megszerettetik a nézővel Jaoui filmjét és jóval a vetítés után is előtörhet emlékeinkből a Mint egy angyal egy-egy jelenete vagy akár saját életünk elhibázott lépései.

A budapesti program a Corvin moziban
Arséne Lupin Április 21. csütörtök, 22.15
5x2 Április 22. péntek, 17.00 óra
Tiszta Április 22. péntek, 19.00 óra
Dogora Április 22. péntek, 21.15 óra
Genezis Április 23. szombat, 14.45
San Antonio Április 23. szombat, 17.00 óra
Mint egy angyal Április 23. szombat, 19.00 óra
B13 - A bűnös negyed Április 23. szombat, 21.15