Függetlenfilmek többségben az Oscar-jelöltek közt

2006.02.26. 13:25
A 2006-os Oscar-díjak legfontosabb kategóriáira jelölt filmek néhány kivételtől eltekintve független producerek által alacsony költségvetéssel készített alkotások, a nagy stúdiók játékfilmjei a peremre szorultak.

"Nagyon szokatlan jelenség, hogy a legjobb film díjára jelölt öt film közül négy független alkotók terméke, a múltra inkább az ellenkezője volt a jellemző" - hangoztatja Marty Grove, a Hollywood Reporter szaklap vezércikkírója. "Még ha igazából nem is független alkotások, legalábbis a nagy stúdiók független produkciókra szakosodott leányvállalatainak termékei" - mondta az AFP-nek.

Homokosok, kommunisták, kisebbségek

Az idei egyetlen kivétel Steven Spielberg München című filmje, amelyet 75 millió dolláros költségvetéssel a Dreamworks készített és a Universal forgalmaz. A négy másik finalista, a Brokeback Mountain, az Ütközések, a Good Night and Good Luck! és a Capote szerény, magánbefektetők által finanszírozott költségvetéssel rendelkezett. A két homoszexuális cowboyról szóló Brokeback Mountain, amely nyolc jelöléssel a nagy esélyesnek számít, alig 14 millió dollárba került, amit a Sony Independent Pictures és egy minnesotai baseball csapat társtulajdonosa közösen biztosított.

George Clooney 7,5 millió dollárból forgatta le a mccarthyzmusról szóló Good Night and Good Luck! című filmjét, a pénzt egy dallasi kosárlabda-klub tulajdonosa és a Jeff Skoll, az eBay internetes árverési hálózat egyik alapítója adta produkciós cégén keresztül. A hat Oscarra jelölt Ütközések büdzséje nem haladja meg a 6,5 millió dollárt - annak ellenére, hogy szereplői között van Sandra Bullock és Matt Dillon is. Paul Haggis egyáltalán nem volt biztos abban, hogy be tudja fejezni a forgatást, amikor nekifogott, és végül egy építési vállalkozó finanszírozta. A Capote 7 millió dolláros költségét részben egy független kanadai stúdió állta. A más kategóriákban jelölt Hustle and Flow, Sziriana és Transzamerika ugyancsak kevés pénzből készült.

Egzotikum, countryzene, óriásgorilla

A nagy büdzséjű produkciók közül a Münchenen (5 jelölés) kívül a 85 millió dollár költséggel készült Egy gésa emlékiratai kapott hat technikai kategóriában jelölést, A nyughatatlan (Walk the Line) 29 millió dolláros büdzsé mellett ötben szerepelt a jelöltek között, Az elszánt diplomata 25 millió dollárral négy jelölést szerzett. A King Kong, amely 207 millió dolláros költségvetésével a filmtörténet hatodik legdrágább filmje, csak négy technikai jellegű jelölést gyűjtött össze.

Több filmes és színész, mint például George Clooney, mivel nem volt elégedett azokkal a szerepekkel, amelyeket a nagy filmgyárak ajánlottak, létrehozta saját filmproducer cégét, amelynek révén megvalósíthatja a szívéhez közel álló terveket.

Bevételben még mindig az agyatlanság a nyerő

Amikor azonban a mozibevételekről van szó, még mindig a nagy hollywoodi gépezetek uralkodnak. A különösebb intellektuális igények nélkül készült Big Mamma című produkció már az első 10 napon 62 millió dollár bevételt hozott, míg a Brokeback Mountain három hónapja megy a mozikban és eddig összesen hozott 67 millió dollárt.

Az Ütközésekre 9 millió dollárért vettek jegyet a mozikban, a Good Night and Good Luck!-ra 28 millióért, a Capote-ra 20 millióért. "Jó volt a fogadtatásuk, de végülis nem volt sok nézőjük" - kommentálta az adatokat Leo Braudy professzor, aki a népi kultúra szakértője a dél-kaliforniai egyetemen.