Greta Garbo színésznőt szeretett

2005.09.12. 18:35
Születésének századik évfordulója alkalmából hozták nyilvánosságra azokat a magánleveleket, amelyeket Garbo Amerikából küldött szerelmének, Mimi Pollak svéd színésznőnek.

A The Observer cikke szerint a levelekből kiderül: Garbo nem önszántából vállalta a magányt. Egész életét elszigeteltségben és szerelmi bánatban élte le, mert a svéd színészképzőben megismert Mimi Pollak, akivel ezekben a korai években együtt volt, nem lehetett az övé.

Greta Garbo
Greta Garbo

Garbo születésének századik évfordulójára a svédek két kiállítással és egy új életrajzi könyvvel is emlékeznek ebben az évben. A stockholmi színésznő hihetetlen szegénységből érkezett és a harmincas években lett Hollywood ünnepelt sztárja, hogy aztán 27 film után visszavonuljon és utolsó 50 évet teljes magányban töltse.

Fiatalkori szerelmével, a szintén színésznő Pollakkal hatvan éven át levelezett, egészen 1990-ben bekövetkezett haláláig. Levelei és az új életrajz szerint azonban nem csak a szerelmi bánat keserítette meg az életét: már 1925-ös Amerikába költözése előtt is hajlamos volt depresszióra és halálosan szégyellte apját, aki vécépucolóként dolgozott.

A színésznőt életrajzírói egészen mostanáig úgy ábrázolták, mint egy jókedvű svéd lányt, akit az MGM stúdió változtatott elérhetetlen jégkirálynővé. Tény, hogy a húszéves Garbót 1926-ra az amerikaiak teljesen átalakították: lefogyasztották - 15 kilót kellett leadnia -, fogsorát kiegyenesítették, a szemöldökét kitépkedték és új frizurát is kapott, de a legújabb kutatások szerint nem az új külsőnek köszönhette híres büszkeségét és elszántságát.

Pernilla Astrom, aki az egyik stockholmi Garbo-kiállítás szervezője, több olyan idős svédet kérdezett meg, akik még emlékeztek a fiatal 'Kattára' vagy 'Gurrára' - ezek voltak Greta Gustafsson, a későbbi Greta Garbo becenevei Stockholm Sodermalm nevű szegénynegyedében, ahol felnőtt. Egyikük felidézte, ahogy a tízéves Greta bejelentette, hogy színésznő akar lenni, mert "az olyan divatos".

Tin Andersen Axell, az új Garbo-életrajz szerzője részleteket is közöl a színésznő és Mimi Pollak levelezéséből. "A leveled a vágy viharát kavarta bennem" - írta Garbo Pollaknak 1924-ben. Állítólag a Garbo nevet is Mimi találta ki, akit ő pedig gyakran Mimosának hívott. Garbo egyik levelében "lassúnak, fáradtnak, unalmasnak" írja le magát, ha nem lehet barátnője közelében.

A hollywoodi évek alatt is hű maradt szerelméhez, aki akkor már férjhez ment: "arról álmodom, hogy újra látlak és megtudom végre, vajon még mindig annyira szereted-e a te agglegényedet. Szeretlek, kis Mimosa" - írta Garbo Pollaknak Amerikából.

Mimi és Garbo 1928-ban
Mimi és Garbo 1928-ban

Két évvel később, amikor Mimi Pollak bejelentette, hogy gyereket vár, Garbo így válaszolt: "nem tehetünk a természetünk ellen, Isten ilyennek teremtett bennünket. De mindig azt gondoltam, te és én egymáshoz tartozunk." Amikor Pollak fia megszületett, Garbo ezzel a távirattal üdvözölte a hírt: "Hihetetlenül büszke vagyok, hogy apa lehetek."

Legalább két férfi, Lars Saxon svéd könyvkiadó és John Gilbert amerikai némafilmsztár, háromszor is megkérte Garbo kezét. De Garbo egy MGM-es levélpapírra írt üzenetében azt írta Saxonnak: "valószínűleg agglegény maradok egész életemben. A 'feleség' olyan randa szó".