Az Aviátor és a Kerülőutak nyerte az Aranyglóbuszt

2005.01.17. 13:20
Magyar idő szerint hajnali kettőkor kezdődött a 62. Golden Globe-gála a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben. A háromórás díjkiosztón eldőlt, ki volt ebben az évben a legjobb a rangos újságírószervezet, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége szerint.
A legjobb filmdráma kategóriájában Scorsese nagyszabású életrajzi filmje, a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Aviátor nyert. Mivel az Aranyglóbusz az Oscarral ellentétben külön jutalmazza az év vígjátékát, így 2005-ben is két mozi vihette haza a legjobb filmnek járó díjat; Alexander Payne borkostolós filmje, a Kerülőutak nyerte a vígjátékok versenyét.

A filmekhez hasonlóan a színészeket is két külön kategóriában indítják, így lett DiCaprio az év drámai színésze, míg vígjátékban illetve zenés filmben nyújtott alakításáért Jamie Foxx kapta az Aranyglóbuszt a Ray-ért. A színésznők közül Hilary Swank bokszolólánya (Million Dollar Baby) kemény csatában győzte le Imelda Stauntont (Vera Drake), a vígjáték kategóriában pedig Szabó István Csodálatos Júliájának címszerepéért Annette Beninget jutalmazták Golden Globe-bal.

Generációs párbaj

Golden Globe 2005
Klikk a képre!
Swank és Bening kettőse sokakat emlékeztethet az öt évvel ezelőtti felállásra, amikor az akkor gyakorlatilag ismeretlen, alig huszonöt éves Hilary Swank kiütötte Beninget nemcsak az Aranyglóbuszért folyó küzdelemben, de az Oscaron is - A fiúk nem sírnak főszerepéért 2000-ben mindkét díjat elhalászta a sokak szerint abszolút esélyesnek tartott Bening orra elől, akit az Amerikai szépségért jelöltek. Néhány hét múlva kiderül, hogy az Oscar egyetlen filmes kategóriájában Swank drámai szerepét vagy Bening könnyedebb műfajban nyújtott alakítását díjazza-e az Amerikai Filmakadémia.

Az Associated Press szakírója szerint Annette Bening a díjkiosztó után úgy nyilatkozott, hogy bár Hollywoodban a piac törvényei még mindig a fiatal színésznőknek kedveznek, igenis vannak olyan filmesek, akik szívesen csinálnak filmet idősebb nőkről.

"Kétségtelen, hogy Hollywoodban létezik ez a fajta negatív diszkrimináció, de azt hiszem, hogy amíg vannak olyan emberek, akik készek harcolni a másik oldalon és érdekes történeteket, sorsokat mutatnak be bármilyen korú nőkről, addig nincs baj - ezek a filmek is el fognak készülni."

Érzelmek áradása

Jamie Foxx, akit három kategóriában is jelöltek a hollywoodi külföldi tudósítók, boldogan nyilatkozott a legjobb zenés filmben nyújtott alakítás díja után:

"Hagy mondjam el önöknek, hogy ez életem legszebb pillanata! Bárcsak megfoghatnám ezt az érzést és beletölthetném a vízvezetékcsatornába, hogy mindenki érezhesse, és akkor mindannyian sokkal jobban szeretnénk egymást."

Clint Eastwood lett az év rendezője. Beszédében megköszönte díját "a nagyszerű Hilary Swanknek és a világ legnagyobb színészének, Morgan Freemannek", akikkel együtt játszott a Million Dollar Baby-ben. Natalie Portman és Clive Owen nyerték a legjobb mellékszereplők díját ugyanazért a filmért, a Közelebb!-ért.

"Mike Nichols, szeretlek. Te vagy a legkedvesebb, legokosabb, legbölcsebb apuka, barát, rock sztár" - áradozott Portman a rendezőről.

Jim Taylor és Alexander Payne vehette át a legjobb forgatókönyv díját a Kerülőutakért. Payne, aki a film rendezője is volt, megköszönte színészeinek, hogy "ilyen gyönyörűen eljátszották ezeket a sorokat".

A legjobb filmzene Howard Shore munkája, az Aviátor zenéje lett. A legjobb betétdalért Mick Jaggert és Dave Stewartot jutalmazták az "Old Habits Die Hard" című számért az Alfie-ból.

A spanyol Alejandro Amenábar igaz történeten alapuló megrázó mozija egy lebénult emberről, a Belső tenger nyerte a külföldi filmek versenyét Javier Bardem főszereplésével.

Együtt a felnőttekkel

Az est díszvendége Robin Williams volt, az idei Cecil B. DeMille-díj várományosa, aki eddig ötször nyert Golden Globe-ot különböző alakításaiért. A Cecil B. DeMille-díj az Aranyglóbusz életműdíja, a legnagyobb elismerés, amit színész a hollywoodi külföldi tudósítók szervezetétől kaphat. Williams a tavaly elhunyt Christopher Reeve-nek, az örök Supermannek ajánlotta díját.

Beszédében méltatta az Aranyglóbusz gyakorlatát, amiért külön kategóriában jutalmazzák a vígjátékokat.

"Megengeditek, hogy egy szobában játsszunk a felnőttekkel" - mondta Williams.