Elmaradhat Gibson és Moore díjesője

2004.11.09. 11:45
A Fahrenheit 9/11 egyáltalán nem indulhat az Oscar előszobájaként ismert Golden Globe-on, Mel Gibson vitatott Jézus-filmje pedig csak az idegen nyelvű kategóriában versenyezhet.
Nehézségekkel kezdi a fesztiválszezont az idei év két legvitatottabb filmje, Mel Gibson Passiója, és Michael Moore Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmje. Egyelőre úgy tűnik, a két film egyetlen jelentős díjra sem esélyes a jövő év első nagy fesztiválján, a Golden Globe-on.

A George Bush politikája ellen állást foglaló, sokat vitatott Fahrenheit 9/11 egyáltalán el sem indulhat a jelentős fesztiválon, amit sokan az Oscar előszobájaként tartanak számon. A Golden Globe-on ugyanis nincs dokumentumfilm kategória. A szabályok szerint dokumentumfilmek egyéb kategóriában pedig nem versenyezhetnek, számol be a Hollywood Reporter.

A Passió szintén nem indulhat a legjobb dráma kategóriában, mivel Mel Gibson filmje a zsűri szerint idegen nyelvű filmnek számít. Mint ismeretes, a Passió legtöbb dialógusa arámi nyelven folyik, így csak a legjobb idegen nyelvű filmek listájára kerülhetett fel. Az átsorolás érzékenyen érintheti az alkotókat, hiszen a Golden Globe legjobb filmjét az angol nyelvű alkotások közül választják. Az idegen nyelvű filmek közt indulók ráadásul nem díjazhatóak semmilyen más kategóriában.

A 62. Golden Globe Awards nevezettjeit december 13-án hirdetik majd ki, a gálát pedig január 16-án tartják.