Terry Gilliam meg akarta ölni Galla Miklóst

2005.11.08. 12:47
A Monty Python egyik zseniális volt tagja személyesen jelent meg legújabb mesefilmje, a Grimm budapesti díszbemutatóján hétfő este. Az Uránia mozi gyönyörű mozitermében azonban kellemetlen meglepetés fogadta: Galla Miklós.

Gilliam filmpromóciós körútján csak két napig tartózkodott hazánkban, de Galla Miklós gondoskodott róla, hogy feljethetetlenné váljon ittléte. A gálaestet is hamar lezavarta, már a film kezdete előtt elhagyta a felújított Urániát. Mármint nem Galla, hanem Gilliam.

L'art pour l'art


Nézegesse a díszbemutató képeit!

Galla akkor kezdte a GM49 elnevezésű újhullámos együttesével a Józsefvárosban, amikor én születtem, ettől függetlenül a Digitális majális (minden csoda reális) máig az egyik kedvenc számom. Galla Miklóst mindig nagyon szerettem, de ő azért igazán különleges, mert általában meg sem kell szólalnia, hogy katarzist váltson ki. Most végre alkalmam nyílt egy pár szót váltani vele. Amíg Hámori Gabriella színésznő és Vágvölgyi B. András filmkritikus több más filmessel várakozott az Uránia büfé Terry Gilliamhez vezető hosszú sorában, hogy pár szót válthassanak a mesterrel, én Galla Miklóst környékeztem meg. Ő már délután (Gilliam hivatalos interjúinak időpontjában) összeismerkedett a rendezővel, ezért neki már nem is kellett tülekednie. Bár nehezen értettem, amit Galla mondott, de azt sikerült belőle kiszedni, hogy nem fognak együtt dolgozni a közeljövőben.

Gallában és Gilliamben közös, hogy mindkettőjüket kifejezetten zsémbes, kezelhetetlen rendezőnek tartják. Ez külsőre egyikükön sem látszik, Galla Miklósnak például nagyon puha az arca és fehér, olyan ártalmatlannak tűnik.

Gilliam Fan Klub

Gilliam a gálaesten tett villámlátogatása során tükrözött attitűdje alapján le sem tagadhatná, hogy nem született angol, úgy járt-kelt, és mutatta, hogy "two thumbs up", mintha tréfarépát evett volna, de közben nem mondott semmi humorosat, csak kedélyesen társalgott. Egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy Monty Python-hőstől elvártam volna, inkább hasonlított egy hollywoodi színész Cannes-i entrée-jához. De még ezzel sem vált anitipatikussá, mert mosolya nem volt álszent, és azért sok mókás és értékelhető alkotás kijött már mögüle, amit ez a kevésbé gilliames filmje sem felejtetetett.


Hámori Gabriella és Terry Gilliam
A Terézanyuként ismertté vált Hámori elmondta, azért ment oda Gilliamhez, hogy végre megmondja neki élőben, mennyire szereti. "Nem, nem szerepet kértem" - válaszolta. Azt viszont nem tudtam meg, hogy Vágvölgyi mit beszélt Gilliammel öt percen keresztül, csak annyit hallottam, hogy miután végeztek az eszmecserével, Vágvölgyi odafordult csinos női kísérőjéhez, és boldogan a fülébe súgta: "Örült neki!". Ekkor arra gondoltam, megkérdezem Gilliamet, hogy homoszexuális-e, de a rajongóktól (fiúk és lányok vegyesen) nem fértem a közelébe. Akkor azt hiszem éppen Szomjas György rendező csúsztatott át neki egy ismeretlen tartalmú borítékot.

Megvolt az utolsó is

Galla Miklós közben elmesélte, hogy volt alkalma együtt vacsoráznia a nagy Gilliammel, és ezzel az utolsó Monty Python-tag neve melletti rubrikát is kipipálhatta, hiszen a hat tagból eddig csak vele nem találkozott még. Állítása szerint rendkívül jól megértették egymást minden értelemben. Hogy ezt mire értette, nem tudom, de lényeg, hogy egy hullámhosszon voltak. Ezt sajnos Gilliam nem tudta megerősíteni nekem, mert mire eltünedeztek mellőle a rajongók, Galla betessékelt minket a mozi belsejébe, ahol közösen köszöntötték a díszvendégeket, azaz minket, néhány rendezőt, producert, pár jó színészt, és Csonka Andrást.

Égetés

Ami odabent történt, mindenkinek vicces volt, kivéve szegény Terry Gilliamet. A koncepció szerint Galla Miklós (Terry Micknek szólította), rövid, vicces interjút folytatott volna Gilliammmel, csak közben annyira elkapta a hév, hogy inkább egy angol-magyar Galla Mick monológ lett belőle.

Gilliam talán életében először bánhatta, hogy nem tud magyarul, mert láthatóan egyre inkább felmérgesítette, amikor Galla Miklós módszeresen félrefordította, amit mondott, illetve helyette válaszolt a saját kérdéseire magyarul. A nyitóbeszéd közben a közönség a térdét csapkodta, még a Galla-szkeptikusok is atomokra szakadtak a nevetéstől a magát tökéletes idiótának tettető Gallán, de Gilliam feszültsége egyre nőtt, és sztenderd mosolya a szemünk előtt kezdett ráfagyni az arcára, amikor Galla nem hagyta megszólalni.

Mielőtt még Gilliam bármit is kiejtett volna a száján, Miklós már fordította, hogy "Nagyon örülök, hogy Budapesten tartózkodhatom, nagyon tetszik a Halászbástya". Jó vicc. Majd mikor Galla látta, hogy Gilliam kicsit berágott rá, mert nem tudta, min nevetünk annyira, ezzel próbált javítani helyzetén: "Te egy nagy rendező vagy, mondom Gilliamnek. You are a great director." A közönség persze ezen is nevetett, és Gilliam bizonyára sértésnek vette, hogy mi ezen röhögünk. Galla ezután sem hagyta kibontakozni a vörösödő fejű díszvendéget, aki megkérdezte tőle, hogy egyáltalán érdekli-e, amit mond. Miklós erre udvariasan azt válaszolta: "Absolutely."

Terry Gilliam feladta


Klikk a képre!

Galla egyedül Gilliam következő mondatát volt hajlandó pontosan lefordítani magyarra: "3, 7, 42, 9", majd monológjában elmondta, hogy "a film nagyon izgi lesz, mert van benne egy ló, ami megeszik egy gyereket, és ezen nagyon nevettem, mert a ló növényevő". A filmmel kapcsolatban örömét fejezte ki, hogy senki nem feküdt le senkivel.

Ennek a vége az lett, hogy amikor Galla végre szót engedett neki, Gilliam már csak a felgyülemlett feszültségétől vezérelve Mick túlélési esélyeit latolgatta, és nem adott volna sok pennyt azért, hogy megéri a vetítés végét. Ezután Gilliam már csak annyit bírt kinyögni, hogy akkor el is megy haza és azt is csak az ajtóból üvöltötte vissza, hogy "nagyon szép ez a mozi", pedig ezt nyilván a színpadon akarta elmondani, ha a nála sokkal betegebb angol humort képviselő Galla le nem sokkolja.