Ang Lee meleg cowboyai a Golden Globe idei favoritjai

2005.12.13. 23:08
A két egymásba szerető cowboyokról készült Brokeback Mountain című amerikai film kapta a legtöbb, hét jelölést az Arany Glóbusz-díjra, jelentették be kedden Beverly Hillsben, miközben az Oscar-jelölések folyamata is éppen elkezdődött. Sir Anthony Hopkins életműért járó Cecil B. DeMille-díjat kap.
A Brokeback Mountain hét jelölése között van a legjobb drámai alkotásnak, a legjobb drámai színésznek (Heath Ledger), a legjobb drámai színésznőnek (Michelle Williams) és a legjobb rendezőnek (Ang Lee) járó díj is. A Brokeback Mountain a kritikusok kedvence: több bírálógárda dicséretét megkapta.

#alt#
A legjobb drámára jelölték még Az elszánt diplomata című krimithrillert, az egyesült államokbeli kommunistaüldözés időszakáról szóló Good Night, and Good Luck című alkotást, az Erőszakos múlt című gengszterthrillert és a Match Point című thrillervígjátékot.

A legjobb musicalnek vagy vígjátéknak járó díjra jelölték a II. világháború idején Londonban játszódó Mrs. Henderson Presents című filmet, a kosztümös Büszkeség és Balítéletet, a The Producers című musicalt, az egy válás történetét bemutató The Squid and the Whale című filmet és a Johnny Cash-ről szóló zenész életrajzi filmet, a Walk the Line-t.

A legjobb férfi mellékszereplőnek jelölték többek között George Clooneyt, aki katonát játszik a CIA terrorizmusellenes harcáról szóló Szirianában, az Ütközésekben szereplő Matt Dillont, Will Ferrellt (a Producerekből, amiben megtudhatjuk, hogy mekkora terpesztése van Uma Thurmannek), Paul Giamattit (A remény bajnoka), és Bob Hoskinst (Mrs. Henderson Presents).

A legjobb eredeti filmzenének járó díjra jelölték például a Szirianát, a King Kongot, a Brokeback Mountaint, a Narnia Krónikáit és az Egy gésa emlékiratait. Sir Anthony Hopkins életműért járó Cecil B. DeMille-díjat kap.

Az Arany Glóbusz-díjat a mintegy 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítéli oda 13 filmes és 11 tévés kategóriában. A nyerteseket január 16-án jelentik be, öt nappal azelőtt, hogy befejeződik az Oscar-díjakat odaítélők szavazás útján való kiválasztása. Az Oscar jelöltjeit január 31-én jelentik be. Az Amerikai Filmakmadémia díjait március 5-én adják át.