Színész vagyok, nem marionettbábu

Interjú Julian Gloverrel

2008.05.04. 23:50
Julian Glover nem volt hajlandó eljátszani nekünk, milyen arcot vágott, amikor a rossz grált választotta az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban. A budapesti IX. Sci-Fi nap díszvendége ugyanakkor készségesen válaszolt minden további kérdésünkre, és még azt is elmesélte, hogy a felesége aggódik, nem jön össze elég pénz a dedikálásból.

A 73 éves brit színész két legismertebb szerepe, Veers birodalmi tábornok és a nácikkal lepaktáló régész, Walter Donovan miatt lett a IX. sci-fi nap díszvendége. Az Indy-rajongóktól ezúttal egy gravírozott Szent Grált kapott ajándékba, de megfogadta, hogy nem iszik belőle, inkább kiteszi otthon a kandallóra. Persze volt James Bond ellenfele is, de azt is tudtuk, hogy inkább a színházi szerepeiről szeretne beszélni, vagy arról, hogy 2001-ben részt vett a londoni Shakespeare Globe Színház újjáépítésében. Hogy honnan? Mindjárt az első kérdésből:

Eljátszaná nekünk azt a jelenetet, ahogy a feje megöregszik pár másodperc alatt, mert rossz grált választott?

Színész vagyok, nem marionettbábu.

Milyen szerepeket alakítana szívesen?

Fáj, hogy soha sem lehettem Hamlet. De megkaptam IV. Henrik szerepét és Lear királyét is, ami minden angol színésznek a karrier csúcsát jelenti.

És miket forgat most?

Három napja fejeztem be a The Last Princess of Hawaiit. Ez a sziget utolsó királynőjének és egy angol férfinak a szerelmi története, ami közvetlenül azelőtt játszódik, hogy Hawaii az amerikaiakhoz került volna. Én játszom a fiú apját, de a forgatáshoz nem kellett elutaznom Honoluluba. És szerepelek majd Kiefer Sutherland horrorfilmjében, a Mirrorsban is, ahol egy öreg ház pincéjébe félelmetes képességekkel felruházott tükröket rejtenek el.

Mi a véleménye az új Star Wars trilógiáról?

Nem néztem még végig őket, mert nem tartom egyiket sem izgalmasnak. Az első Csillagok háborúja-film űrhajói akkor nagyon újak, nagyon látványosak voltak, azóta minden Star Wars-film csak ismétlése a régieknek. De lehet, hogy csak én vagyok túl öreg hozzájuk.

És hogy áll az Indy 4-gyel?

Már nagyon várom. Eleinte csodálkoztam, hogy miért kell ebből is egy új rész, de Spielberg zseniális rendező, és ha úgy döntött, hogy érdemes belevágni egy negyedikbe, akkor azt biztosan jól megcsinálja. Színészkörökben már most azt beszélik, hogy remek film lesz. Remélem, sok olyan jelenet lesz benne, amiben az idős Indiana Jones már nem bír elsőre felfutni a hegyre. Egyedül azt sajnálom, hogy Sean Conneryt már nem láthatjuk viszont.

Milyen érzés volt szétlőni a lázadók bázisát a Birodalom visszavágban?

Fogalmam sincs, a hothi csata felvételei alatt én végig egy dobozban álltam, az helyettesítette a lépegető irányítóegységét. Akkora volt, mint ez az asztal, és a trükkcsapat rázta kívülről.

Akkor már sejtette, hogy a film ennyire népszerű lesz, és még 20 évvel később is Star Wars-klubnapokra jár majd aláírást osztogtani?

A Birodalom visszavág idején még egyáltalán nem gondoltam, hogy évtizedekkel később is ekkora sikere lesz a filmeknek. Azért vállaltam el, mert a szomszédom kért erre, Robert Watts, aki a film társproducere volt. A harmadik Indiana Jones forgatásakor viszont már egyenesen a sikerért imádkoztam. Nekem amúgy is a Kereszteslovag a kedvencem, és nem csak azért, mert egy nagyon jó szerepem volt benne, hanem mert végre ismét egy filmben szerepelhettem Sean Conneryvel. Ő tipikusan az a színész barátom, akivel nagyon ritkán találkozunk, de akkor mindig nagyon jókat beszélgetünk.

Milyen volt Sean Conneryvel játszani?

Ugyanolyan jó, mint régen. Mi már fiatal korunk óta ismerjük egymást. Volt egy sorozat, az An Age of Kings, amiben mindketten szerepeltünk. Akkoriban sokat fociztunk együtt, és egyszer még egy lányon is összevesztünk. Aki a végén Seané lett, ami nem meglepő.

A korábbi filmjei közül melyik a kedvence?

Az Üvöltő szelek, amiben nőcsábászt alakítottam. De az is jó volt, amikor James Bond ellenfele lehettem, ráadásul ehhez nem is kellett, hogy három mellbimbóm legyen, mint Christopher Leenek az Aranypisztolyos férfiban.

Julian Glover dedikál

Ki a kedvenc Bond-lánya?

Carole Bouquet, akivel együtt játszottam a Szigorúan bizalmasban. A legcsodálatosabb nő, akivel valaha találkoztam. Persze ezt nem éreztem így a Bond-film forgatása idején, de szerencsére később is találkoztunk. Ha arra kíváncsi, melyik Bond-lányba szerettem bele első látásra, akkor a válaszom Shirley Eaton, az aranylány a Goldfingerből. Tehetségesnek tartom viszont a Casino Royale főszereplőjét, Eva Greent.

Maud Adams kétszer is volt Bond-lány. Ön elvállalná újból a gonosz szerepét?

Jóban vagyok a producerekkel, de még ők sem támaszthatnak fel egy halott főgonoszt. Másik karaktert meg már nem biztos, hogy megkapnék ilyen idősen.

Kedvenc ereklyéje?

Néha elteszek emlékbe egy-egy tárgyat a forgatásokról, az Indiana Jones után is megvettem a jelmezesektől egy öltönyt és egy panamakalapot. A filmben csak egyszer volt rajtam, de utána még évekig hordtam. El akartam tenni a maszkot is, amit akkor raktak ugye fel rám, mikor a rossz grált választottam. De olyan ronda volt, hogy a feleségem nem engedte bevinni a házba. Később egy ehhez hasonló rajongói találkozón az egyik gyűjtő 10000 fontot ajánlott érte, akkor már sajnáltam, hogy nem voltam erőszakosabb. De a feleségem is bánja már, épp a minap hívott, aggódik az anyagi helyzetünk miatt.

Akkor már csak egy kérdésem van a dedikálások előtt: kedvenc rajongói filmje?

Nemrég láttam egy videót a neten, amiben Veers tábornokként jelentést teszek Vadernek, de mindig, amikor kinyitnám a számat, becsukódik az ajtó. Érdemes megnézni, nagyon vicces.