Návai Anikó: 'Indulhat a találgatás!'

2004.12.13. 21:25
Néhány órával ezelőtt, helyi idő szerint hajnali ötkor a Los Angeles-i Beverly Hilton szállóban a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) nyilvánosságra hozta a 2005-ös Golden Globe (Arany Glóbusz) -jelöléseket. A rangos szervezet egyetlen magyar tagját, Návai Anikót telefonon kérdeztük az idén hatvankettedik alkalommal megrendezett gála előkészületeiről.

Index: Mi a legfontosabb, amit tudni kell a Golden Globe-ról? Miben különbözik az Oscartól?

Návai Anikó Nicole Kidmannel
Návai Anikó Nicole Kidmannel

Návai Anikó: Az Amerikai Filmakadémiának hatezer tagja van, az Oscar ennek a rengeteg embernek a véleményét tükrözi. A Golden Globe-jelöléseket viszont évről évre az a nyolcvanöt-kilencven újságíró szavazza meg, akiknek egész évben az a dolguk, hogy vetítésekre járjanak, interjúkat készítsenek a filmesekkel. A stúdiók, a gyártók elküldik a filmeket, mi pedig ezek közül választjuk ki, kiket jelöljünk. Ez egy komoly tapasztalattal rendelkező, tájékozott újságírócsapat; a HFPA tagjai évente 250-300 filmet néznek meg, a rengeteg TV-show-ról nem is beszélve.

Index: Hogyan lesz valakiből HFPA-tag? Ha jól sejtem, ebbe a klubba csak meghívásos alapon lehet belépni.

NA: 1986 óta élek Los Angelesben, akkor az Amerika Hangja hollywoodi tudósítója voltam és közös vetítésekre jártam a HFPA újságíróival. Ők javasolták, hogy jelentkezzek, de kiderült, hogy hiába vagyok magyar újságíró, mivel az Amerikai Hangjának dolgoztam, ami az amerikai állam tulajdona, nem számítottam külföldi tudósítónak. A kilencvenes években aztán hazamentem Pestre, majd újra visszatértem Amerikába. Ekkor már nem volt akadálya a jelentkezésemnek, 1999-ben minden idők legnagyobb szavazati arányával, hetvenkilenc szavazattal hagyták jóvá a felvételemet.

Index: Azóta minden évben leadod a szavazatodat a Golden Globe-jelölésekre. Kire szavaztál az idén?

NA: Ez az, amit nem mondhatok el. Titok. Itt már élesben megy a játszma, minden kategóriában öt-hat induló maradt csak. Annyit elárulhatok, hogy nyolcvan százalékos biztonsággal belőttem a ma hajnalban nyilvánosságra hozott jelölteket.

Index: Tényleg, miért a hajnali időpont?

NA: A nyugati parton hajnal, a keleti parton, például New Yorkban ez a reggeli csúcsidő. A jelölések bejelentését az összes nagyobb amerikai televízió csatorna közvetítette, az ABC, az NBC, a CBS. Dick Clark, a legendás műsorvezető, tévéproducer a múlt héten agyvérzést kapott, ezért a HFPA elnöke, az olasz Lorenzo Soria ugrott be helyette. A felesége mellett ültem végig, aki elárulta, hogy Lorenzo a Golden Globe, az Arany Glóbusz miatt vett fel aranyszínű nyakkendőt... A jelöléseket egyébként Mira Sorvino, Brendan Fraser, és a Maffiózók sztárja, Drea de Matteo jelentette be.

Index: Milyen a mezőny idén?

NA: Borzasztó erős. Meg kell, hogy mondjam, a külföldi filmeknél majdnem sírtam, annyira nehéz volt kiválasztani végül ötöt közülük. Annette Beninget Szabó István Csodálatos Júliájában játszott főszerepéért jelöltük, a vígjátékban nyújtott legjobb női alakítás kategóriájában. Jamie Foxx három jelölést is kapott, egyet a Ray főszerepéért, egyet a Collateral mellékszereplőjéért és egyet a Redemption című TV-filmért. Jamie-nek véletlenül éppen ma van a születésnapja, azt hiszem, nem is kell ennél szebb születésnapi ajándék!

Index: Megvannak a jelölések, mi a következő lépés?

Lorenzo Soria és Brendan Fraser
Lorenzo Soria és Brendan Fraser
a Golden Globe-jelölések bejelentésén

NA: A díjátadó gála január tizenhatodikán lesz, ma december tizenharmadika van és ne feledjük, hogy az ünnepek miatt itt leáll az élet december 22-tól január 5-ig. Múlt héten még vetítésekre jártunk. Az Egy makulátlan elme örök ragyogását még januárban, februárban láttam, újra meg kellett néznem, hogy lelkiismeretesen dönteni tudjak. Képzeld el, vannak napok, amikor hazajövet a kertkaput alig tudom kinyitni, mert eltorlaszolják a bedobált FedEx és DHL-csomaghegyek. Évente háromszáz filmet kapok kazettán, dvd-n. Volt olyan, hogy csak az tartott másfél óráig, hogy kibontsam a csomagokat.

A következő lépés? Meg kell szervezni a gálát. Ez egy három órás műsor, ki kell találni, kik legyenek a sztárvendégek, a díjátadók. Nem lehet olyan, akit az adott kategóriában jelöltünk, aztán persze az sem biztos, hogy elvállalja a díjátadást valaki, aki ebben az évben nem kapott jelölést, pedig számított rá. Minden apróságra gondolni kell.

Index: A Golden Globe-gála az év csúcspontja számotokra.

NA: Tudod, hogy fogalmazta ezt meg az egyik kollegám? Ma hajnalban, még a jelöltek bejelentése előtt kimentünk egy cigire a Beverly Hilton elé. Ott beszélgettünk, aztán egyszer csak megszólalt: "Olyan furcsa érzés. Mintha megszülnél egy gyereket, egész évben dédelgeted, eteted, beszélsz hozzá, a tiéd. És ez az érzés ma megszűnik. Ma nyilvánosságra hoztuk, mától mindenkié." Valahogy így van ez. Mától mindenkié, indulhat a találgatás a 2005-ös Golden Globe-ra.

Golden Globe 2005
Legjobb film:
The Aviator
Closer
Finding Neverland
Hotel Rwanda
Kinsey
Million Dollar Baby

Legjobb színésznő:
Scarlett Johansson (A Love Song For Boby Long)
Nicole Kidman (Birth)
Imelda Staunton (Vera Drake)
Hilary Swank (Million Dollar Baby)
Uma Thurman (Kill Bill 2)

Legjobb színész:
Javier Bardem (The Sea Inside)
Don Cheadle (Hotel Rwanda)
Johnny Depp (Finding Neverland)
Leonardo DiCaprio (The Aviator)
Liam Neeson (Kinsey)

Legjobb külföldi film:
Les Choristes (Franciaország)
House Of Flying Daggers (Kína)
The Motorcycle Diaries (Brazília)
The Sea Inside (Spanyolország)
A Very Long Engagement (Franciaország)

A jelöltek teljes listáját itt olvashatják.