Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Al Gore gyalog ment a Cannes-i Filmfesztiválra

2006.05.21. 18:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Al Gore személyében először vonult fel a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyegén egy volt amerikai alelnök. Ráadásul Al Gore egy Amerikát bíráló, környezettudatos dokumentumfilm bemutatójára érkezett.

Az 59. cannes-i filmfesztiválon az An inconvenient truth (Egy kellemetlen igazság) című dokumentumfilm szombati bemutatójára feleségével érkező politikus a sztárokkal ellentétben gyalog tette meg szállodájától a pár száz méteres sétát a Croisette-en.

A levegőszennyezés problémáiról és a felmelegedésről szóló amerikai alkotás bemutatóján Al Gore jelenléte mindenképpen szimbolikus eseménynek számít Cannes-ban, hiszen Michael Moore Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmje után - amely 2004-ben elnyerte az Arany Pálmát - ismét egy, a hivatalos amerikai politikáról nem megszokott hangon beszélő társadalomkritikai műnek tapsolhatott a francia fesztiválközönség.

Al Gore 1993-tól 2001-ig volt Bill Clinton demokrata alelnöke, akinek esélyes utódjelöltjeként indult a 2000-es amerikai elnökválasztáson. Georges Bush republikánus jelölt győzelme után a legyőzött volt alelnök amerikai körútra indult és öt év alatt ezer konferenciát tartott az Egyesült Államokban környezetvédelmi problémákról. Ennek az előadássorozatnak a történetét dolgozza Davis Guggenheim filmje, amelyet verseny kívül mutattak be az 59. cannes-i filmfesztiválon.

Az egykori alelnök szerint tapasztalata azt mutatja, hogy igenis megváltoztatható az amerikaiak mentalitása ebben a fontos kérdésben, és minél több állampolgárban tudatosodik a felmelegedés miatti helyzet súlyossága, annál inkább tudnak nyomást gyakorolni a politikusokra azért, hogy reagáljanak a problémára.

Al Gore úgy véli, hogy az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentését célzó Kyotói Egyezményt a jelenlegi elnök azért nem írta alá, mert az még mindig népszerűtlenséggel járna az Egyesült Államokban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.