Vuk vs Predátor

2008.04.15. 15:18

Mozifanatikus-pályázatunk utolsó szakaszába érkeztünk. A Csányi-rajongó Buksi után bemutatjuk a mozigraffitis csapatot, akik nemcsak feldobják a szürke HÉV-megállókat, jelen esetben a kaszásdűlőit, hanem mindezt filmes figurákkal teszik. "A régi Vukot festjük meg, mert az új szar - mondta Bálint a hétvégi projektről, de szerencsére továbblépett az evidencián és folytatta: fénykarddal, és Predátorral." A csapat további tagjai: Gergő, Dani és Gábor.

Vuk vs Predátor

Hétvégén négy és fél óra alatt fújta stábunk kíséretében a mozifanatikus pályamunkát a graffitis csapat festékszórókkal és sablonokkal: a képen Predátor Vukkal közösen vadászik békákra egy réten, hogy aztán együtt kicsontozzák a zsákmányt. "Predátort jobb festeni, mint pucér nőt" - indokolta mindjárt az elején a mozifanatikus létjogosultságot a kék pólós Gábor (21 éves, Yoghürt néven rajzol), aki a csapat nevében Predátor mellett kőtuskóra fújt Yodával és Tom Selleck-portréval jelentkezett felhívásunkra, de mozis témában fújt már korábban R2D2-t a Filatorigát falára és Bud Spencert az Ikea-Sugár parkolójában, és a graffitis képeit rendszeresen kirakja a honlapjára is.

"Mindenki mozifanatikus valahol. Ha meglátja Spongya Bobot, vagy a South Parkot, jobban örül, mint a kiolvashatatlan betűknek" - mondta még a zöld pólós Bálint is, aki a festést koordinálta. Ő 23 éves, festékboltja és galériája van a Vár tövében. A Disney-rajzfilmeket szereti, meg a Gyűrűk urát, de Bogartot soha nem fújna, "ennyit nem ér, hogy az idősebbeket is megnyerjem a graffiti-ügynek". A csapat legfiatalabb tagja az érettségi előtt álló Dani (17), kedvenc filmje A bátor kis kenyérpirító. A legidősebb meg a védőmaszkos, vádlitetkós Gergő (26) Angliában végzett képzőművészetit, kedvenc filmje a Ponyvaregény és a Macskajaj, és festészetből szeretne megélni egyszer.

Gergő egyébként a Dargay Attila stílusú békák festésekor már a csapat következő bevetését tervezgette: "A régi, kétdimenziós Vuk sokkal jobb volt. Lehet, hogy megcsináljuk a mostani kép folytatását is, ahol Yoghürt Predátora kicsontozza a Kis Vukot, és fejjel lefelé fellógatja egy fára, mint a Predátor a filmekben."

A mozigraffitisek pályázati képei - Klikk!

"Az AvP-ben sokkal többször mutatják a vadászt, mint Schwarzenegger filmjében, ahol többnyire láthatatlan volt" - magyarázza Gábor, hogy szeretheti egy graffitis az amúgy igen rossz kritikát kapott folytatást. Egyébként sablonnal dolgozó streetartos, legalább annyi időt tölt otthoni tervezgetéssel, és a lepedőméretű sablonok kivágásával, mint a betonfalak tövében. Direkt azért vásárolt Predátor-képregényeket, hogy megnézhesse a legjobb beállásokat, de gyűjti az animés cuccokat is (Akira, Páncélba zárt szellem).

Ezek a hangfogófalak népszerű graffiticélpontok, ráadásul legális a firkálás, mondták még el. A szabad felület viszont kevés, így a streetartosoknak minőségi munkát kell produkálniuk, olyat ami a többieknek is tetszik, különben a képre két nap múlva ráfújnak mást. Gábornak a konkurens festőbrigádok egyedül Bud Spencert hagyták meg a kompozíciókból. Most visszamentünk két nappal később, és még megvolt a rajz. A közösen vadászó Predátor és Vuk graffitijének elkészítéséről további képek a galériában.

A nyertesek a Red Bull Mozifanatikusok éjszakáján vehetnek részt április 18-án a Palace-mozikban, ahol este 6-tól reggel 6-ig 52 filmet vetítenek.