Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

'Mindig zavart, hogy kényes téma a zsidó kultúrkör'

2004.12.09. 11:55
Az elsőfilmes Groó Diana a Schindler listájának lengyel stábjával eredt Közép-Európa elveszett zsidó világának nyomába. A mozikba került játékfilmet, a Csoda Krakkóbant jóslata szerint csak ötezer emberrel tudja megosztani.
Honnan jött az ötlet, hogy Krakkóban forgass, jártál már korábban a városban?

A forgatás ötlete előtt csak egyszer, később a forgatás szervezése miatt persze többször megfordultam ott. Az üknagyszüleim különben Krakkóban éltek, a családunk onnan vándorolt Magyarországra. Sajnos már nem élnek kint rokonaink, a II. világháborúban mind elpusztultak. A családunk próbálkozott családfakutatással, ezt onnan tudom. Ez egyfajta hiányérzetet keltett mindig bennem, valószínűleg ez az érzés is közrejátszott a krakkói forgatás ötletében.

Nem tartottál egy kicsit a témától? A történet alapötlete egy sokak számára ismeretlen zsidó misztériumra épül. Ezzel egyrészt szűkítetted a befogadói kört, másrészt alkalmas lehet arra, hogy skatulyába dugjanak.

#alt# Nem, egyáltalán nem tartottam ettől. Nem holokausztfilmet készítettem. Ez a mozi nem a múltról, hanem a jelenről, jelenben élő fiatalokról szó, a történetükbe meseszerűen szövődik bele ez a zsidó legenda. Közép-Európához a II. világháború előtt hozzátartozott a zsidó kultúra, amely azóta majdnem elveszett. Ennek az elveszett világnak egy kis részét, értékeit szerettem volna megmutatni a nézőknek. A film direkt feszegeti ezt a kultúrkört, engem mindig érzékenyen érintett, mindig zavart hogy kényes témának számít erről beszélni.

Néhányan a Csoda Milánóban-hoz hasonlítják az alkotásodat. Volt ebben valami tudatosság?

Nem, nem volt. A Csoda Milánóban az egyik kedvenc filmem, a hasonlóság valószínű abból adódik, hogy mindkét filmben a lehető legtermészetesebben kapcsolódik össze, folyik át egymásba a realitás és egy valószínűtlen, álomszerű világ.

Milyen volt a film eddigi fogadtatása?

Tisztában vagyok vele, hogy nem közönségfilmet készítettem. Én annak is örülni fogok, ha egy év alatt lesz ötezer nézője. A filmet meghívták a göteborgi filmfesztiválra, a Los Angeles-i lengyel filmhétre, a trieszti Cinema Art fesztiválra. A kosalini (Lengyelország) filmfesztiválon a film telt házzal ment, a jórészt fiatalokból álló közösség vastapssal fogadta. Ez nagyon jól esett.

Hogy sikerült a pénzt összeszedni?

A költségvetés egyharmadátát a Lengyel Kulturális minisztérium finanszírozta, egyharmadotot magyar szervezetek (MKA, ORTT, stb.) és a gyártócég (Katapult Film Cinema Film), a maradék harmaddal sajnos még mínuszban vagyunk. Az volt a szerencsénk, hogy a lengyel producernek, Krzysztof Zanussinak nagyon megtetszett a forgatókönyv, és sokat segített a pénz előteremtésében. Zanussit egyébként csak futólag ismertem korábban, a Trapéra kapott egyik díjat ő adta át nekem mint zsűrielnök, de a forgatókönyv elbírálásánál ez nem sokat számított. Zanussi sokat segített a színészgárda összeállításán is.

Milyen hangulatú volt a forgatás?

A forgatásra minden résztvevő élete egyik legjobb forgatásaként emlékszik. Nagyon jó volt a lengyel stábbal dolgozni, profizmusukból tanulhatnának itthon. Korábban ez a stáb közreműködött a Schindler listája készítésében is.

Nem okozott nehézséget a lengyel színészek irányítása? Nem zavart, hogy nem tudod, mikor intonálnak esetleg természetellenesen, hiteltelenül?

#alt# A forgatáson természetesen részt vett tolmács is, ha valamelyik színész nem beszélt angolul, akkor kaptam segítséget. A lengyel színészek egyébként sokkal teátrálisabbak, nagyobb beleéléssel játszanak, mint a magyarok. Ez a különbség szerintem jót is tett a filmnek, a Magyarországon forgatott "realista" rész egy kicsit visszafogottabb lett.

A Filmművészeti Főiskola segített valamit a film elkészítésében?

Csak némi kedvezményt lehetett igénybe venni a nyersanyag előhívásához. Más segítséget nem nagyon kaptam, sokkal inkább egykori évfolyamtársaimtól. Később szerencsésnek tartottam magam, hogy 1992-ben nem vettek fel elsőre (a rendezőnő az utolsó fordulóban kiszórt lelkes csoport tagja volt, jelen sorok írójával egyetemben), nagyon sokat számít, hogy ki a vezető tanár, és milyen társakkal jár egy évfolyamba az ember. Simó Sándor rendkívül sokat adott nekünk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.