Gyurmafilmet ne, köszi!

2007.11.19. 11:07
Az "ország rendezőinek apraja" filmjeit mutatták be az első alkalommal megrendezett Gyermekszem Filmfesztiválon november 16-18. között. A filmszemlére 190 néhány perces rövidfilm érkezett, amiket gyerekek kameráztak. A legfiatalabb pályázó 6 éves volt. Ami az első napon lejött, hogy az iskolában még szívesen csinálnak filmeket a gyerekek, de egy ilyen témájú filmfesztivál programját inkább azért élvezték, mert a Jövő Házában mást is lehetett csinálni, mint gyurmafilmet.

"Balogh Virág és alkotótársai Dánáj-Sziget című filmje nyert a 6-12 évesek alkotásai a 'Kicsi a bors, de erős'-kategóriában, a Magam és a kihalófélben lévő juhfajról készült Cigája című dokumentumfilm nyert megosztva a 13-19 éves korosztályos 'Ifjú titánok' között, mindkettő Ferge Roland munkája. Balázs István Balázs Másik világa nyert a 19 év alattiaknak szóló 'Gyermekszem-öregszem'-ben" - sorolta fel hétfő délután a zsűri döntésének eredményét a filmszemle ötletelője Grosch Nándor. Grosch egyébként munkatársaival negyedik éve tart filmes szakkört a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban. A fesztiválra a nyitó pénteki naptól mindennap kinéztünk.

Gyurma-rajzfilm
Fotók: Huszti István

"Ennek a fesztiválnak az a pozitívuma, hogy az ifjúsági filmszemlékhez képest nyitottunk a korosztályi ollón az általános iskolások felé, és ezeknek a gyerekeknek a filmjeit így nemcsak a család látja" - mondta Grosch az induláskor. - A gyerekfilmes műhelyek közötti kapcsolattartást segítenénk" - nevezte még meg a fő célját a szemlének.

A gyerekek értenek a számítógépekhez, nahát

Mindjárt az elején rögzítsük le, hogy a versenyfilmek jók voltak, és azt is, hogy ezen a fesztivál stábja is meglepődött: "a mai gyerekek a meglévő számítógépes ismereteikkel könnyen csinálnak nagyon jó animációs filmet, hihetetlen képi és hangi effektekkel"- mondta Grosch. Ezt azért otthon ülve is sejtettük. Szerencsére Gergely Dorka, a fesztivál művészeti vezetője konkrétabban fogalmazott: " technikailag nagyon felkészültek, profin kezelik a vágó szoftvereket a gyerekek, és sok filmnek igényes a képi világa. A témák nagyon sokfélék, de előfordul néhány komoly darab is, például öngyilkosságot, vagy társadalmi különbségeket feldolgozó film." Na, erre mi is kíváncsiak voltunk, ha már eljöttünk, és a pénteki lézengésben, és a szombati lanyhább érdeklődésben is kitartottunk. Egyébként nemcsak mi untuk az első két napot, pénteken a gyerekeket a tejbegríz-parti és az amatőr koncertek pörgették csak fel valamennyire, meg a VJ-party, a pályázó kisfilmek zenéjéből mixelt zene.

A filmszemlét Enyedi Ildikó filmrendező, zsűrielnök nyitotta meg, méltatva a gyerekek beküldött munkáit: " Jó látni, ahogy csiszolódik a szemük, a ritmusérzékuk, hogy hányféle dologgal tudnak manipulálni, hogy a végén pontosan kifejezzék, ami bennük van" - mondta a rendezőnő, amit azért a kicsik biztosan nem értettek, de sebaj, szülők is voltak ott, majd később elmagyarázzák nekik. Pataki Ági, mint producer próbálta felkészíteni a fiatal alkotókat a filmes világ kemény valóságára: " Jó, hogy a filmet készítő gyerekek korán kezdenek a hibáikból tanulni, mert ebben a drága műfajban nehéz lesz producert találni és majd meg kell mutatni, amit addig produkáltak. Ehhez jelent jó lehetőséget és tapasztalatszerzést ez a fesztivál." Reméljük ültek a sorban producernek készülő gyerekek is, akkor egyszerűbb lesz.

Kern András és Janisch Attila volt az a két felnőtt, aki érthetően szólt azokhoz, akikről mindez szólt, ugyanis a fiatalabb korukban készített filmjeiket vetítették le: Miért én? És Psszt! című filmek a hetvenes években készültek. Kerné két fiatal szerelméről, Janisché meg már akkor is az asszociációról szólt. Érdekességként megemlítenénk, hogy Pálos György filmrendező filmje különdíjat kapott, ő egy középiskolai alkotásával, az Osztályfilmmel jelentkezett.

Robbanás jöhet

A Jövő Házában főleg a filmvetítésen és a filmezésen kívüli programokat élvezték a gyerekek, de azért mi állhatatosan belenéztünk a filmközeliekbe is, és az érdekesebbeket felsorolnánk: készíthettünk gyurmafilmet, digitális képekben elmesélhettük, milyen országban szeretnénk élni, kipróbálhattunk néhány sminket, maszkot, és felpróbálhattunk több jelmezt is. Ezeken a helyszíneken nem volt nagy tülekedés. Sokkal több filmfesztivál-karszalagos látogató játszott a Csodák palotájában és a Jövő Háza green boxában, ahol a műsorvezetőként is letesztelhették magukat.

Puff

A fegyver-, és pirotechnikai bemutatón meg a nagyobb gyerekek és az apukák lézengtek inkább. Hideg volt, mégis egy tucatnyian nézték a gomolygó füstöt és hallgatták a durranásokat. Képzett filmes kaszkadőrök magyarázták az udvaron felállított szerkezetek működését, majd egy búvárpalackból kiengedett levegő nyomás erejével rántották el az ütés elől a bátor jelentkezőt, aki egy nagy kék szivacsban landolt.

Enyedi Ildikó mellett Kocsis Ágnes filmendező, Gerevich András, forgatókönyvíró, Nagy Dénes filmrendező és Jordán Helén pedagógus voltak a zsűri tagjai. A fiatal alkotók nyitott beszélgetésekben kérhettek szakmai tanácsot tőlük a három nap alatt, de hát ezeken sem sokan voltak. Az első három helyezett kisfilmet decemberben néhány mozi előfilmként vetíti. Emellett dvd-t, lapelőfizetést, digitális fényképezőgépeket kaptak a gyerekek. A fesztivált buli zárta, a zenét a "Kettő kettő" ska zenekar szolgáltatta.