Halál várhat a pornósokra Iránban

2007.05.02. 11:50
Halál vár azokra az iráni pornófilmkészítőkre, akik "közönséges pornót" készítenek, ha az iráni képviselők elfogadják a kulturális bizottság új törvényjavaslatát.

Az iráni parlament kulturális bizottsága hétfőn dönt arról a törvénytervezetről, mely szerint halálra ítélnék a cenzorok által "túl közönségesnek tartott" pornófilmek készítőit, jelenti Teheránból az Adnkronos. Az újság előrejelzése szerint várhatóan nagy többséggel meg is szavazzák a javaslatot.

Kereslet van

A pornó, ezen belül is az amatőrpornó műfaja egy tavaly novemberben kipattant botrány miatt került a figyelem középpontjába: egy nyilvánosságra hozott felvételen Zohre Mir Ebrahimi, a hazájában népszerű tévészínésznő szeretkezett partnerével. Az eset előtt csendben megtűrték az országban a rejtett kamerával felvett videókat és a házi készítésű pornófilmeket, amiknek a piacon darabjáért akár 30 eurót (7500 forintot) is elkérnek, ugyanakkor nagyrészük a netre is felkerül, holott a törvények szerint tilos férfinak és nőnek nyilvánosan megérintenie egymást.

Egyet kivégeztek, egyet megvesszőztek

Januárban már harmincegy embert tartóztattak le, mert mobiltelefonjukkal pornófilmet készítettek. Egyikük megúszta egy nyilvános vesszőzéssel, de a teheráni büntető bíróság feje, Saiid Mortazavi halálbüntetést helyezett kilátásba a tettesek többségének, akiket a mobilpornózáson felül a filmen szereplő nők ellen elkövetett szexuális erőszakkal is vádolnak.

A legtöbb halálos ítéletet Kína után Iránban hajtják végre a világban, és két évvel korábban már hasonló esetben is történt kivégzés. Egy "nők futtatásával, pornófilmezéssel és drogkereskedelemmel" foglalkozó házaspárt ítéltek "nyolcvan vesszőcsapásra és akasztásra", jelentette az Iran Focus.