'Jobb lett, mint az eredeti Star Wars'

2005.05.19. 23:44
Május 19-én világszerte lezajlott A sith-ek bosszúja bemutatója, ezzel a magyar hangok titoktartási szerződési ideje is lejárt, végre megszólalhatnak. Első körben Anakint és Padmét faggattuk, akik a film budapesti díszbemutatója után Palpatine császárral ültek be a Lurdy Házba egy kávéra, mintha az azt megelőző másfél órában mi sem történt volna közöttük. Hamar kiderült, hogy Anakin Pokrivtsák Mónikára féltékeny, Padmé pedig a fiába, Luke-ba szerelmes.

'Kránitz hangján szólalok meg'
Moser Károly (Anakine Skywalker)

"Megműtöttek, rámrakták a maszkot, és azután már Kránitz Lajos hangján szólaltam meg" - részletezte felindultan Anakin Skywalker A sith-ek bosszúja megtekintése után Darth Vaderré változását az Indexnek. Pontosabban Anakin magyar hangja Moser Károly volt felindult. Moser egyébként négy éve szinkronszínész és legnagyobb szerepe eddig Anakin volt, igaz, hogy már a Klónok támadásában is.

#alt#
Móser Károly
"Nagyon összeértem Vaderrel - mentegetőzött rögtön utána a személyes hangért. - Amikor kijöttem a vetítésről, kezem-lábam remegett, hogy hogy bántották szegény Vadert, mert nagyon bántották, és úgy éreztem, mintha engem bántottak volna." Aztán később javított: "Anakint, Anakint sajnáltam" - amivel csak meggyőzte az Indexet arról, hogy valóban azonosult a hasadt személyiséggel.

Hayden Christensen Moser szerint nagyon sokat fejlődött színészileg az előző részhez képest: "Christensen és Portman úgy próbálták párosban félrevonulva a jeleneteket, mintha színházi darabra készültek volna" - ecsetelte a szinkronszínész, aki megnézett pár filmet a forgatásról. "Amúgy ez lett magasan a legjobb Star Wars-film - tette hozzá. - Sokat szidták Lucast, hogy csak pénzt keres az új részekkel, és hogy egy újabb egy bőrt akar lehúzni a történetről, de most nem erről van szó. Ez egy mélylélektani dráma lett akciójelenetekkel."

'Mintha magyarul beszéltek volna'

Szinkrontitkok:

A Star Wars legújabb részét A sith-ek bosszúját a magyar hangok nagy része még a munkák alatt sem látta teljes egészében. Csak azokat a másodperceket nézhették meg, amiken a karakterük által eljátszott rész látható. Közben a film gyártóinak kérésére a szinkronizálás itthon is a legújabb technológiával folyt, és kínosan ügyeltek arra, hogy nehogy idő előtt kitudódjon, milyen színű lézerkardja lesz Obi-Wan Kenobinak. A szinkronszínészek nem találkoztak egymással a munkák alatt, maximum a díszbemutató után, május 18-án este a Lurdy Házban. Az összes dialógust magukban mondták el kétdimenziós, fekete-fehér partnerüknek, másodpercre kimérve, és még azt is Amerikából mondták meg nekik, hogy a MAFILM audio stúdiójában mikor vehetnek levegőt.

"A szinkron is jobb lett, mint az előző Star Warsé" - mondta Moser, akit cseppet sem zavart, hogy csak a saját jeleneteit látta a munkák alatt, és azokat is csak rossz minőségű kópián, mert mint mondta, itt olyan munkafolyamat folyt, ami amúgy hiányzik a magyar szinkronszakmából, mint például a többszörös próbálás, a jelenetek megbeszélése, elemzése.

A szinkronrendezőnek ráadásul sikerült pár pozitív változtatást kieszközölnie a szigorú szerződésben. "Általában megkötik, hogy kövesd az eredeti dallamot, de mivel a magyar hangnem ereszkedő az emelkedő angollal szemben, ez nem feltétlenül működik. Szerencsére ezt most nem kellett olyan szigorúan vennünk, mint a második epizódban - magyarázta, majd hozzátette: - ráadásul szövegileg is nagyon jól sikerült a fordítás. Ez Tóth Tamást dicséri, és végeredményben olyan lett az egész, mintha a színészek eredetileg is magyarul beszéltek volna."

A huszonhét éves Mosert elmondása szerint zavarta a A sith-ek bosszúja-díszbemutatón a mellőzöttség, hiszen a bulvársajtó csak Pokrivtsák Mónikára és Császár Elődre figyelt, míg ő Palpatine szenátorral (Grúber Hugó) és Padméval (Zsigmond Tamara) akkora érdeklődést se váltott ki, mint a húsz éve porosodó Leia-ruhába öltözött rajongó. Arra a kérdésre, hogy mit csinál egyébként, néhány szappanopera szinkronizálást és a Roxy rádiós bemondó-munkát hozta fel. Miután a filmet követően zavartalanul beültek hármasban egy kávéra, arra jutottak, hogy beért a Lucas-csapat, most már akár a régi három részt is újraforgathatnák. Bár Anakinnak eszébe jutott, hogy abban már sem ő, sem Padmé nem szerepelne.

'A szerelmem volt, és most az anyja lehetek'
Zsigmond Tamara (Padmé Naberrie-Skywalker)

A gyerekszínészként felnőtt Zsigmond Tamara a Csillagok háborúját tartja továbbra is abszolót csúcsnak, az első háromként leforgatott résznek még bátyja hatása alatt vált rajongójává. "Kislányként csak szerelmesen álmodoztam Luke Skywalkerről, most meg az anyja lehettem" - mondta lelkesen az egyébként Kelly Bundy hangjaként elhíresült színésznő.

#alt#
Zsigmond Tamara

Pozitívan nyilatkozott a film minden aspektusáról, és számos kollégájával ellentétben ő a díszbemutató előtt is látta, mert részt vett az elővetítésen is. "Nekem a hármas a kedvencem az újak közül, mert jók a dialógusok, fokozódik a drámaiság, és jól megcsinálták benne a fiút (Anakint - a szerk.)" - magyarázta Tamara, aki mindhárom részben Padmé hangja volt.

A technikai oldalról érdekességként említette a huszonnyolc éves színésznő, hogy a szinkronizálás közben a harcos jeleneteknél a szinkronszínészek sem látták a hátteret, hanem csak a blueboxban készült felvételt játszották le nekik.

A cél az volt, nehogy már márciusban - a szinkronmunkálatok kezdetekor - kiderüljön, melyik szereplőnek vágják le a kezét és mivel. Bár bizonyára erre már az a szerződés is elegendő lett volna, amivel szigorú titoktartásra kötelezték őket.

A számos szerződés közül Zsigmond Tamara külön kiemelte azt, amiben az összes Star Wars-szinkronizálónak biztosítani kellett a film készítőit, hogy hangjukra akár még nyolc évig igényt tarthatnak. Ha ez jelent valamit, akkor készülhetünk a VII-VIII-IX. epizódokra, amit remélhetőleg szintén a végéről kezdenek majd filmre vinni.