Meghalt Mickey Hargitay

2006.09.19. 10:36
Évtizedeken át, mint a szőke bombázó, Jayne Mansfield egykori férjét ismerték a tengerentúlon, holott testépítő világbajnok és filmszínész is volt. Nyolcvanéves korában Los Angelesben meghalt Mickey Hargitay, az első magyar testépítő világbajnok.

A 80 évesen is erős fizikumú sztárt már hónapok óta kezelték rejtélyes betegséggel a Los Angeles-i Cedars-Sinai sztárkórházban az LA Times jelentése szerint. Ebben a kórházban halt meg egyébként River Phoenix, Sammy Davis Jr, és Andy Kaufman is és itt műtötték Larry Hagmant is, és kezelték Elvis Presley-t.

Hargitay már innen látta a néhány héttel ezelőtti Emmy-díjátadást, melyen lánya, a szintén színész Mariska Hargitay neki ajánlotta a díját, amit Law & Order: Special Victims Unit című sorozat főszerepéért kapott.

Vízvezetékszerelő



Jayne Mansfielddel Los Angelesben, 1957-ben
Az egykori Mr. Universe, aki ezt a címet 1955-ben nyerte el, egy évben a férfiszépségeknek járó Mr. America és Mr. Olimpia díjjal, Hargitay Miklós néven született 1926. január 6-án Budapesten. Eredeti foglalkozása ács volt. 1947-ben menekült el Magyarországról a katonai behívó elől, és a legnagyobb magyar közösséggel rendelkező amerikai városban, Clevelandben telepedett le. Kezdetben vízvezetékszerelőként dolgozott, de hamarosan kedvet kapott a body buildinghez is, miután meglátta egy magazin címlapján a Herkules szerepében domborító Steve Reevest.

A Mr. Universe cím megnyitotta Hargitay előtt a showbiznisz kapuit. Előbb az idősödő Mae West "izomember"-showjának tagja lett, és így találkozott a kebelcsoda Mansfielddel, aki a maga korában Marilyn Monroe egyik vetélytársának számított. Bár a féltékeny West megpróbálta szétmarni kapcsolatukat az MTI cikke szerint, Mickey és Jayne 1958-ban mégis összeházasodtak. Híressé vált a pár Beverly Hills-beli "rózsaszínű palotája", amelyet Hargitay maga tervezett meg, benne egy szív alakú úszómedencével. Frigyük 1964-ben ért véget, addigra három gyermekük született, köztük Mariska.

Másodosztályú horrorfilmek


Lányával, Mariskával egy New York-i koktélpartin 2004-ben
Mansfield bevezette Hargitayt a film világába, többször szerepeltek együtt is, de Mickey elsősorban másodosztályú horrorfilmekben, köztük a Mészárlás a tizedik utcában (1957) és a Vörös hóhérban (1965), valamint olasz westernekben és olyan, erotikus jellegű filmekben szerepelt, amelyekben elsősorban fizikai adottságai érvényesültek. Nem véletlen, hogy amikor 1982-ben a 15 évvel korábban autóbalesetben szörnyet halt Jayne-ről tévéfilm készült, a szintén közép-európai származású testépítő világbajnokból lett színész Arnold Schwarzenegger játszotta el Hargitayt. A jelenlegi kaliforniai kormányzó úgy méltatta elhunyt elődét, mint "olyan bevándorló példaképét, aki álmai megvalósítására jött Amerikába".

Nemzetközi ismertség

Mickey Hargitay is ellátogatott Magyarországra 1996-ban, amikor itthon köszöntötték a mozi 100 évfordulója alkalmából a világban szétszóródott magyar filmeseket. Hargitay a magyar filmesekkel sem szakította meg a kapcsolatot: a nyolcvanas évek végén örömmel vállalta el Szomjas György Amerikában forgatott Mr. Universe című szatírájának főszerepét.