Az HBO enged az Újpest tiltakozóinak

2008.10.06. 10:19
Múlt héten félbeszakadt a Született lúzerek sorozat focis epizódjának forgatása, mert az HBO beijedt az Újpest szurkolóinak tiltakozásától. Pálfi György rendező október 22-én folytathatja csak a munkát, amikor már átírták a forgatókönyvet. Az amerikai mozicsatorna magyar változata még egy kedves levelet is eljuttatott az Indexnek, amit a szurkolóknak írt:

"Mint a magyar futball és egyéb sportok lelkes hívei és gyakorlói, az HBO munkatársai, és így produkciói sem szándékoznak akár csak a legcsekélyebb mértékben is negatív színben feltűntetni az Újpest, vagy bármely más futball klub szurkolóit, s ezt a Született lúzer című sorozat II. évadjának részeiben sem tesszük. Ahogy azt az Ultra Viola Bulldogs felé is jeleztük, sorozatunk értelmetlen, már-már viccesen morbid emberi haláleseteket dolgoz fel - mindegyikük egyedi, személyes történet, nem kötődik csoportokhoz, szervezetekhez, s nem általánosít. A most készülő második évad egyik epizódjában egy fiatalember oly mértékben esetlen, hogy bár élete nagy vágya, hogy maga is igazi futballszurkolóvá váljon, ezt saját, egyéni kompetenciái okán egyszerűen képtelen valóra váltani. Sőt.

Ez az epizód tehát sem az Ultra Viola Bulldogsra, sem más szurkolói klubra, illetve egyesületre nem vet rossz fényt, hiszen nem a szurkolókról, hanem egy olyan egyénről szól, aki önhibájából alkalmatlan arra, hogy ebbe az általa mélyen tisztelt és csodált közösségbe bekerüljön. Az indexes cikkben leközölt levél alapján pedig végül úgy döntöttünk, hogy - bárki vélt vagy valós sérelmének elkerülése érdekében - a szurkolói klubokra vagy csapatokra történő mindennemű utalást, az emblematikus színek, szimbólumok, nevek használatát is mellőzzük, így egyetlen egyesülettel sem hozható majd kapcsolatba a Született lúzer második évadjának ezen epizódja."