Elhunyt Charlton Heston

2008.04.06. 09:59
Életének 84. évében, Beverly Hill-i otthonában szombaton elhunyt Charlton Heston amerikai színész - közölte a család szóvivője.

A hollywoodi legenda, aki az 1950-1960-as években többek között Ben Hurt, Mózest, Michelangelót, Cidet és más hősöket alakította a filmvásznon, szombat éjjel hunyt el, mellette volt felesége, Lydia - mondta Bill Powers, a család szóvivője. Powers a halál okát nem közölte, és további részleteket sem kívánt elárulni. Heston életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

"Nagyra értékeljük a barátai, kollégái és csodálói által tanúsított töretlen támogatást. Szenvedéllyel vetette bele magát minden szerepbe, amelyet megszemélyesített, és minden ügyet példa nélküli lelkesedéssel támogatott" - áll a család közleményében.

Charlton Heston az 1940-es években kezdte színészi karrierjét. A magas, izmos, szép arcú, zengő hangú színész ideális hőse volt a vallási és történelmi múltat feldolgozó hollywoodi filmeknek. "Az arcom egy másik kort idéz" - mondta gyakran. Emlékezetes filmjei voltak az 1956-ban készült Tízparancsolat - amelyben Mózest alakította -, az 1961-es Cid, az 1968-ban forgatott Majmok bolygója, az 55 nap Pekingben (1963), valamint a Földrengés (1974). 1960-ban a William Wyler rendezte, 11 Oscarral jutalmazott Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.

A Ben Hurban

A filmen kívül az életben is gyakran vállalta a vezér szerepét: elnöke volt a Színészek Céhének és az Amerikai Filmintézetnek, és részt vett az 60-es évek polgárjogi mozgalmában is, 1963-ban Martin Luther King oldalán masírozott Washingtonban. 1998-ban megválasztották a fegyverviselők jogait képviselő Nemzeti Lövészegyletnek (NRA), amelynek öt évig volt a vezetője. Mindvégig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett. "Pisztolyomat csak a kihűlt kezemből vehetik el" - mondta 2000-ben azóta híressé vált kijelentését.. 2003-ban George Bush elnök a legrangosabb polgári kitüntetést, a Szabadság emlékérmet adományozta az idős művésznek.

2003-ban a legrangosabb amerikai polgári kitüntetést, a Szabadság emlékérmet kapta George Bushtól

Egészségi állapota az 1990-es évek végén megromlott. 1998-ban túlélt egy prosztatarákot. 2002-ben pedig kiderült: Alzheimer-kórban szenved. Akkor ezt mondta mondta: "Egy színész számára nincs nagyobb veszteség annál, mint amikor búcsút mond a közönségnek. A Vörös-tengert ketté tudom választani, de tőletek nem tudok elválni". Hozzátette: "Ha úgy látjátok, hogy kevésbé ruganyosak a lépteim, tudjátok, miért. És ha véletlenül kétszer mondanék el egy viccet, kérlek, azért nevessetek rajta."

Hestont felesége, Lydia Clarke, akivel 64 évig élt házasságban, valamint két gyermekük, Fraser és Holly Ann gyászolja.