Vilma
-7 °C
4 °C

Glamourfaktor: visszafogott Meryl Streep és fingós Woody Harrelson

2006.02.13. 12:21
Meryl Streep visszafogott, de olcsó, Woody Harrelson szétcsúszik a lazaságtól, Franka Potente pedig még mindig szeret Moritz Bleibtreu-jal játszani, derült ki hétvégén Berlinben. Bár egyszerre három helyen rendeztek felvonulást, a fesztivál nyugalmát csak egy huszonötfős rezesbanda és egy ál-Berlusconi zavarta meg. Helyszíni tudósítás.
Három kiegészítő tárgy uralta a terepet február második hétvégéjén Berlinben: a medvefejet ábrázoló táska a Potsdamer Platzon, a nongfiguratív mintákkal ellátott csador a dán nagykövetség előtt tüntető iszlámhívő nőkön és a sötét színű termósapka az olcsó közép- és kelet-európai munkaerő beáramlása ellen tüntetők fején. Mi a medvésekkel voltunk.

Potente meg Bleibtreu élvezték egymást

#alt#
Moritz Beleibtreu az Elementarteilchen
című filmben
Két olyan sajtótájékoztatót tartottak a hétvégén, ahol a nevek tömegeket vonzanak: a német Elementarteilchen és az amerikai A Praire Home Companion című filmekét. Mindkettő versenyfilm.

A Michel Houellebecq 1998-ban megjelent kultkönyve alapján, az Ágnes öcsénket jegyző Oskar Roehler rendezésében készült Elementarteilchen című film a Berlinálé után debütál, és annyi már most biztos, hogy kasszasiker lesz. A stáblista ugyanis tartalmazza a kortárs német színészlexikont: Moritz Bleibtreu, Franka Potente, Christian Ulmen, Uwe Ochsenknecht, Martina Gedeck.

A film két féltestvérről szól, akik felnőttkorukban találkoznak, hogy megbeszéljék egymással vélt vagy valós szerelmi életüket. A sajtótájékoztatón két említésre méltó bejelentés hangzott el: "Színészként nem szívesen vetkőzöm - válaszolta az egyik fívért alakító Bleibtreu arra a kérdésre, hogy mennyire könnyen mutatta meg a fenekét. - Most mégis bevállaltam." Az egyik barátnőt alakító Potente pedig arról beszélt, milyen jó volt a Lé meg a Lola után ismét együtt dolgoznia Blebtreu-jal: "Mindketten nagyon élveztük" - mondta.

Meryl Streep nem énekel parancsra

A Robert Altman rendezésében készült A Praire Home Companion című film egy unalmas minnesotai kisvárosba kalauzolja a nézőt, ott is egy élő rádióadás felvételére. A countryzenében gazdag filmben Kevin Kline gyogyós detektívet, Meryl Streep huszadrangú énekesnőt, Tommy Lee Jones kőszívű kapitalistát, Woody Harrelson pedig fingós countryénekest alakít. E kompánia épp az utolsó rádióadását veszi fel, ahová még egy könnyen korrumpálható angyal is becsöppen.

#alt#
Meryl Streep a vörös szőnyegen
Klikk a képre!

Ennyit a sztoriról. A filmet követő sajtótájékoztatón az előbb felsoroltak fele megjelent, és míg Woody Harrelson annyira laza volt, hogy majdnem lecsúszott a székről (az újságírók kérdéseire nem tudott egy értelmes választ sem adni), Robert Altman rendező és Meryl Streep kellemesen elszórakoztatta a jelenlévőket. Streep és Lindsay Lohan csak akkor jöttek zavarba, amikor arra kérte őket egy újságíró, hogy énekeljék el a film egyik betétdalát. "Egy színésznő ilyet nem csinál" - válaszolták.

Meryl Streep sokat mesélt a forgatásról és a valóságban pont olyan kimért és langyos volt, mint amit vártam tőle. "Örömmel vettem részt az egyetlen színpadon zajló munkában - mondta, újságírói kérdésre pedig megjegyezte: azzal sem volt bajom, hogy egy kék doboz előtt kellett öngyilkost alakítanom". Filmen kívüli munkáiról elmondta: "A Central Parkban a Kurázsi mamában játszom, ingyen."

Streepről, a magánemberről annyi derült ki csupán, hogy a "mindegyik gyerekemnek megvan a maga drámája" és hogy mind az öt Berlinben lévő kortárs művészeti múzeumot fel akarja keresni, hogy otthon majd ezzel bosszanthassa férjét.

Szolid partik

A hétvégi parti-eseménynaptár elég unalmasra sikerült: a legérdekfeszítőbb részlete az volt, hogy George Clooney helyett az olasz dublőre jelent meg egy partin. A Berlinálé ezen a hétvégén inkább a német celebritásvilág és az egyébként is szívesen parádézó Klaus Wovereit polgármester ünnepe volt.

A fesztivál nyugalmát csak egy incidens zavarta meg: a Bye Bye Berlusconi című film bemutatóját követő demonstráció. A filmben látható 25 fős rezesbanda masírozott végig a városon, amit egy hosszú felvonulás követett a valódi Berlusconira megszólalásig hasonlító Maurizio Antonini színésszel az élen. Mindeközben az igazi Berlusconi épp Jézus Krisztusnak nevezte magát.

Szóval az oly sokat tárgyalt Glamourfaktor (ami nagyjából a Berlinálé sztártartalmára kialakított német szóösszetétel) George Clooney, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Franka Potente és Woody Harrelson látogatása ellenére sem vágta még ki eddig a biztosítékot. Ám ha minden úgy lesz, ahogy a csillagokban meg van írva, ma Ewan McGregor, Richard Geere és Natalie Portman nyújt majd kulturált szórakozást Berlinben. Bleiben Sie dran!

Berlinálé öt pontban
A Berlinálé 15 millió euróba kerül, melyből 6 és fél milliót a német állam állt, a maradékot saját bevételekből finanszírozzák.
1956-ig a közönség szavazatai alapján osztottak díjakat, azóta egy nemzetközi szakmai grémium dönt.
Korábban tizenkét napos volt a fesztivál, 2003 óta eggyel kevesebb.
A Berlinálé két legnagyobb riválisa Cannes és Velence.
George Clooney-t a hétvégén egy 18 fős díszkíséret követte mindenhova.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.