Glamourfaktor: visszafogott Meryl Streep és fingós Woody Harrelson

2006.02.13. 12:21
Meryl Streep visszafogott, de olcsó, Woody Harrelson szétcsúszik a lazaságtól, Franka Potente pedig még mindig szeret Moritz Bleibtreu-jal játszani, derült ki hétvégén Berlinben. Bár egyszerre három helyen rendeztek felvonulást, a fesztivál nyugalmát csak egy huszonötfős rezesbanda és egy ál-Berlusconi zavarta meg. Helyszíni tudósítás.
Három kiegészítő tárgy uralta a terepet február második hétvégéjén Berlinben: a medvefejet ábrázoló táska a Potsdamer Platzon, a nongfiguratív mintákkal ellátott csador a dán nagykövetség előtt tüntető iszlámhívő nőkön és a sötét színű termósapka az olcsó közép- és kelet-európai munkaerő beáramlása ellen tüntetők fején. Mi a medvésekkel voltunk.

Potente meg Bleibtreu élvezték egymást

#alt#
Moritz Beleibtreu az Elementarteilchen
című filmben
Két olyan sajtótájékoztatót tartottak a hétvégén, ahol a nevek tömegeket vonzanak: a német Elementarteilchen és az amerikai A Praire Home Companion című filmekét. Mindkettő versenyfilm.

A Michel Houellebecq 1998-ban megjelent kultkönyve alapján, az Ágnes öcsénket jegyző Oskar Roehler rendezésében készült Elementarteilchen című film a Berlinálé után debütál, és annyi már most biztos, hogy kasszasiker lesz. A stáblista ugyanis tartalmazza a kortárs német színészlexikont: Moritz Bleibtreu, Franka Potente, Christian Ulmen, Uwe Ochsenknecht, Martina Gedeck.

A film két féltestvérről szól, akik felnőttkorukban találkoznak, hogy megbeszéljék egymással vélt vagy valós szerelmi életüket. A sajtótájékoztatón két említésre méltó bejelentés hangzott el: "Színészként nem szívesen vetkőzöm - válaszolta az egyik fívért alakító Bleibtreu arra a kérdésre, hogy mennyire könnyen mutatta meg a fenekét. - Most mégis bevállaltam." Az egyik barátnőt alakító Potente pedig arról beszélt, milyen jó volt a Lé meg a Lola után ismét együtt dolgoznia Blebtreu-jal: "Mindketten nagyon élveztük" - mondta.

Meryl Streep nem énekel parancsra

A Robert Altman rendezésében készült A Praire Home Companion című film egy unalmas minnesotai kisvárosba kalauzolja a nézőt, ott is egy élő rádióadás felvételére. A countryzenében gazdag filmben Kevin Kline gyogyós detektívet, Meryl Streep huszadrangú énekesnőt, Tommy Lee Jones kőszívű kapitalistát, Woody Harrelson pedig fingós countryénekest alakít. E kompánia épp az utolsó rádióadását veszi fel, ahová még egy könnyen korrumpálható angyal is becsöppen.

#alt#
Meryl Streep a vörös szőnyegen
Klikk a képre!

Ennyit a sztoriról. A filmet követő sajtótájékoztatón az előbb felsoroltak fele megjelent, és míg Woody Harrelson annyira laza volt, hogy majdnem lecsúszott a székről (az újságírók kérdéseire nem tudott egy értelmes választ sem adni), Robert Altman rendező és Meryl Streep kellemesen elszórakoztatta a jelenlévőket. Streep és Lindsay Lohan csak akkor jöttek zavarba, amikor arra kérte őket egy újságíró, hogy énekeljék el a film egyik betétdalát. "Egy színésznő ilyet nem csinál" - válaszolták.

Meryl Streep sokat mesélt a forgatásról és a valóságban pont olyan kimért és langyos volt, mint amit vártam tőle. "Örömmel vettem részt az egyetlen színpadon zajló munkában - mondta, újságírói kérdésre pedig megjegyezte: azzal sem volt bajom, hogy egy kék doboz előtt kellett öngyilkost alakítanom". Filmen kívüli munkáiról elmondta: "A Central Parkban a Kurázsi mamában játszom, ingyen."

Streepről, a magánemberről annyi derült ki csupán, hogy a "mindegyik gyerekemnek megvan a maga drámája" és hogy mind az öt Berlinben lévő kortárs művészeti múzeumot fel akarja keresni, hogy otthon majd ezzel bosszanthassa férjét.

Szolid partik

A hétvégi parti-eseménynaptár elég unalmasra sikerült: a legérdekfeszítőbb részlete az volt, hogy George Clooney helyett az olasz dublőre jelent meg egy partin. A Berlinálé ezen a hétvégén inkább a német celebritásvilág és az egyébként is szívesen parádézó Klaus Wovereit polgármester ünnepe volt.

A fesztivál nyugalmát csak egy incidens zavarta meg: a Bye Bye Berlusconi című film bemutatóját követő demonstráció. A filmben látható 25 fős rezesbanda masírozott végig a városon, amit egy hosszú felvonulás követett a valódi Berlusconira megszólalásig hasonlító Maurizio Antonini színésszel az élen. Mindeközben az igazi Berlusconi épp Jézus Krisztusnak nevezte magát.

Szóval az oly sokat tárgyalt Glamourfaktor (ami nagyjából a Berlinálé sztártartalmára kialakított német szóösszetétel) George Clooney, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Franka Potente és Woody Harrelson látogatása ellenére sem vágta még ki eddig a biztosítékot. Ám ha minden úgy lesz, ahogy a csillagokban meg van írva, ma Ewan McGregor, Richard Geere és Natalie Portman nyújt majd kulturált szórakozást Berlinben. Bleiben Sie dran!

Berlinálé öt pontban
A Berlinálé 15 millió euróba kerül, melyből 6 és fél milliót a német állam állt, a maradékot saját bevételekből finanszírozzák.
1956-ig a közönség szavazatai alapján osztottak díjakat, azóta egy nemzetközi szakmai grémium dönt.
Korábban tizenkét napos volt a fesztivál, 2003 óta eggyel kevesebb.
A Berlinálé két legnagyobb riválisa Cannes és Velence.
George Clooney-t a hétvégén egy 18 fős díszkíséret követte mindenhova.