Eperjes lesz Latabár

2005.02.23. 17:45
Márciusban kezdi forgatni az Egy szoknya, egy nadrág című 1943-as magyar vígjáték új változatát Kabay Barna és Gyöngyössy Bence producer-társrendező páros. "Két korábbi remake-jük, A Hippolyt és a Meseautó százezreket vonzott a mozikba" - közölte a produkció sajtófőnöke. A producer-rendezők filmjét az RTL Klub helyett ezúttal a TV2 támogatja, sőt ezúttal az RTL Klub kereskedelmi csatorna egykori kreatív igazgatója, Árpa Attila sem tűnik fel a vásznon, vagy mégis?
"A Hippolyt és a Meseautó után sokáig kerestünk olyan filmet, ami fogalom a harmincas, negyvenes évek filmgyártásában, de különbözik is az első két filmünktől - magyarázta Gyöngyössy Bence rendező-producer, hogy miért az Egy szoknya, egy nadrágot választották "újraforgatásra". "Ráadásul klasszikus magyar bohózat a Miniszter félrelép óta nem született" - tette hozzá.

"Ütőképes gárdát hoztunk össze" - fogalmazott Gyöngyössy. A remake-ben Eperjes Károly lesz a Latabár Kálmán alakította "Sóvári Péter színész, aki után - az IMDb-n található 1943-as eredeti stáblista szerint - sóvárognak a nõk", Bajor Imre lesz a Mihályi Ernő játszotta "Ubul gróf, aki a nõk után sóvárog" és Kern András veszi át Csortos Gyula szerepét: "Kálmánt, a színházi rendezõt, aki mindent elrendez". De feltűnik még a filmben Oroszlán Szonja, Pogány Judit és Szerednyei Béla is.

A Hamza D. Ákos rendezésében készült fekete-fehér film története szerint az ismert színész féltékeny lesz, amikor az általa kiszemelt művésznővel egy tékozló gróf szórakozásból ki akar kezdeni. A színész minden képességét latba vetve, argentin milliomosnőnek öltözve megleckézteti a hozományvadász grófot. Közben azonban megjelenik az igazi Dulcinea Juarez is.

RTL Klub és Árpa nélkül?

Az RTL Klub eddig mindkét Kabay-Gyöngyössy filmet támogatta anyagilag. "Ezt a filmet viszont a TV2 támogatja - mondta Gyöngyössy, majd hozzátette - jelentősen." A 300 millió forintból készülő film bemutatóját decemberre tervezik.

A Hippolytban Huszárik Kata partnereként Árpa Attila, az RTL Klub egykori kreatív igazgatója is szerepelt, mint Jávor Pál utódja. Az Argóval debütált rendezőt ezúttal még nem kérték fel az új film szerepére, de ahogy az Indexnek elmondta: "Ha felkérnének rá, szokás szerint elvállalnám. A Hippolytra nem vagyok büszke, de ezt most jóvátehetném."

Az Index újra megkereste Gyöngyössy Bencét azzal, hogy Árpa Attila örülne a felkérésnek: "de jó, akkor mindjárt fel is hívom" - válaszolta a rendező-producer, aki szerint könnyen találhatnának neki szerepet.

Nézett remake-ek
Lukács Csilla, a produkció sajtófőnökének tájékoztatása szerint az 1999-ben készült Hippolyt című filmet 310 ezer, a 2000-ben készült Meseautót pedig 370 ezer mozinéző látta.