Hitlerről készít komédiát egy svájci zsidó rendező

2006.01.04. 16:27
Adolf Hitlerről ebben a hónapban kezd filmet forgatni a svájci zsidó Dani Levy. Az ellentmondásos komédia németül készül, írja a BBC.
#alt#
Dani Levy
Az új film címe: Mein Führer - The real truth about Adolf Hitler (A való igaz Adolf Hitlerről). A filmben a vezért gyenge kezű vezetőként ábrázolják, akit egy zsidó komédiás segít a csúcsra.

A rendező szerint szükség van az ilyen filmekre: "a dokumentumfilmekben általában piedesztráról ábrázolták a führert. Ideje, hogy levegyük onnan."

Levy 2005-ös mai német zsidókról szóló Go for Zucker! (Eridj cukorért!) című filmje kockázatos vállalkozás volt pénzügyileg, de a közönség nagyon jól fogadta.

Bár Levy első munkájánál a Mein Führert még ambíciózusabb vállalkozásnak tartják, a Berlin és Brandenburg Filmszövetség ötszázezer dollárral támogatja a filmet.

A BBC cikke kitért arra, hogy még A bukás - Hitler utolsó napjai című 2005-ös német film is felfűtött vitákat kavart, mert Hitler bujkálásának utolsó napjait túl emberszerűen ábrázolták az egyébként a történeti hűséghez (ami főként Hitler titkárnőjének emlékezéseit jelenti) ragaszkodó filmben.