Botrány a disznó Hitler-film miatt

2006.09.25. 13:18
Adolf Hitler a bunkere mélyén a vécén ülve kesereg, majd Hitler-fejű kacsáival és kutyájával játszik a fürdőkádban, ismertette röviden a Der Bunker című kisfilm tartalmát a Guardian. Walter Moers képregényrajzoló kifigurázta Hitlert, miközben a németországi zsidóság tiltakozik, mert szerintük túl messzire ment.

A Der Bunker című film internetre került változata letöltési rekordokat döntött: csak a Youtube szolgáltatónál eddig több, mint 2,3 millióan nézték meg. A videoklipek stílusát idéző rajzfilmben Hitler karikatúrája a betonbunker vécéjén üldögél, és a háborúról énekel szomorkodva: "A 2. világháborúban már nincs semmi vicces soha többé. Angliára már nem hullanak a bombák, helyette Németországra. Senki sem hallgat rám, és az egész mögött Churchill van. Ez nagyon fá-á-áj." A Hitler-fejű fürdőző kacsák a követezőt éneklik: "Adolf, te náci disznó, nem látod, hogy itt az ideje a megadni magad?"

Sikertelen tiltakozás és letöltési sikerek

A németországi zsidóság képviselői szinte azonnal tiltakoztak a kisfilm miatt: "egy tömeggyilkos diktátort nem lehet viccesen bemutatni". Lea Rosh, a berlini Holokauszt Emlékmű társalapítója szerint "a téma egyáltalán nem ad okot a viccelődésre". A filmnek támogatói is akadtak, így például Henryk M. Broder újságíró szerint itt volt az ideje a Führer dolgait máshogy nézni: "Hitler gyilkos volt, ezt tudjuk." Moers a következőt válaszolt a kritikákra: "Megtehetjük? Meg kellett tennünk!"

A film miatti tiltakozások következtében az RTL2, a PRO7, az MTV és a VIVA csatornák nem hajlandóak műsorra tűzni azokat a Jamba-reklámokat, amikben a Hitler-videó megtalálható. A cég szóvivője szerint a Der Bunker az öt legtöbbször letöltött kisfilm között van náluk, majd hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy ez egy szatíránál nem több. "Először azt mondták nekünk, hogy ezzel támogatjuk a szélsőjobbot, ezt képtelenek vagyunk felfogni."

A kis seggfej és a szerző más művei

A Wikipédia szerint az 1984 óta publikáló Moers legismertebb képregényei a következők: a Das kleine Arschloch (A kis seggfej), aki a felnőttekkel kerül összeütközésbe rendszeresen, illetve a tolószékbe szorult szarkasztikus öregember a Der alte Sack (A vén fösvény). A Führer egy a jelenben játszódó abszurd története az Adolf, die Nazisau (Adolf, a náci disznó) is.