Megfejtették Hitler némafilmjeit

2006.11.27. 16:07
Egy új szoftver segítségével betekintést lehete nyerni Adolf Hitler magánéletébe, mivel érthetővé vált, mit is mond az utána maradt, magánjellegű némafilmeken. Ezeket első ízben kedden mutatják be a Channel Five angol tévécsatorna Hitler magánélete: felfedve című műsorában, adta hírül a Corriere della Sera honlapja.

Angol diákoknak az úgynevezett ALR-technológia (automatikus ajakleolvasás) segítségével sikerült megfejteni a náci filmek egyik legnagyobb rejtélyét, Hitlernek a némafilmeken németül elhangzott szavait. A filmeket a Berchtesgadeni Obersalzberg hegyen lévő, Hitler által 1928-tól bérelt Berghof ebédlőjében találták meg, és évtizedeken át amerikai levéltárakban őrizték. Különösen történészek számára bír nagy jelentőséggel, hogy megfejtsék ezeket a náci időkből fennmaradt, magánjellegű némafilmeket. A filmek már nemcsak Hitler fizikai leépülését árulják el, és támasztják alá azt a feltevést, hogy Parkinson kórban szenvedett (az egyik filmen izomremegésre is panaszkodik), hanem megmutatják, hogy beszélt Eva Braunnal és miket mondott beosztottjairól.


Egyes filmeken Hitler arról beszél, hogy kedveli a mozit és különösen a Miki Egeret. Egy másikon hallani, hogy Hitler mérges, amiért Eva Braun bírált egy bemutatott filmet. "Megértem, hogy nem tetszett neked a tegnap este bemutatott film. Tudom, hogy mit szeretnél látni, az Elfújta a szelet" - mondta. Amikor Eva Braun filmre vette őt a Berghof teraszán, Hitler erre így reagált: "Mit csinálsz itt? Egy öreg embert filmezel? Add csak ide nekem a kamerát, amit tőlem kaptál. Majd én filmezlek!" Hitler akkor sem feledkezett meg a háborúról, amikor kedvesénél időzött. "Ruhákról beszélsz nekem, amik nem állnak jól rajtad, de képzeld csak el az én problémáimat!" Egy másik felvételen látható, amint Hitler játszik néhány gyerekkel és ezt mondja az egyik fiúnak: "Légy bátor fiatalember és egy szép napon legyen belőled nagyszerű katona!"

A némafilmekben is kifejezte szándékát, hogy ezer évig fennmaradó birodalmat hozzon létre. 1936-ban kézi filmfelvevő kamerát ajándékozott Eva Braunnak. Ezekkel a szavakkal adta át neki: "Minden német családnak kellene egy ilyen kamerával rendelkeznie, hogy a nemzeti gyarapodás minden egyes mozzanatát megörökíthessék vele". Egy alkalommal, amikor együtt volt olyan náci nagyságokkal, mint Heinrich Himmler, Albert Speer, Joachim von Ribbentrop, Reinhard Heydrich, Joseph Goebbels és Karl Wolff, Hitler elárulta, hogy megveti a kövér "birodalmi marsallt", Hermann Göringet, akivel aznap együtt ebédelt. "Való igaz, amit mondanak. A sertések megeszik társaik húsát" - jelentette ki.