Homofóbia miatt lemaradhat az Oscarról a meleg cowboyfilm

2006.03.01. 17:00
Lesújtó pletykák keringenek Los Angelesben: az Oscar Akadémia tagjai állítólag nem is akarták megnézni a Túl a barátságon című filmet, mert visszataszítónak érezték a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását.
A homoszexualitástól való félelemtől a jelek szerint nem mentes a filmszakma, és mivel idén az Oscar-jelöltek között különösen sok a homoszexuális, illetve transzszexuális temájú alkotás, a vita a szokásosnál is magasabb hőfokon zajlik.

Az Ang Lee rendezte, nyolc Oscar-díjra jelölt Túl a barátságon csodálatos vadnyugati környezetben mutatja be két férfi történetét, akik szeretik egymást, de egy magányos hegynél lezajló néhány találkozáson kívül nem tudnak egymásra találni. A film a meg nem élt boldogság szomorú történetét mondja el szexjelenetek nélkül.

A magát nyíltan homoszexuálisnak valló Truman Capote íróról szól a Capote című dráma, amelyet öt Oscarra jelöltek. A Transamerica című road-movie főszereplőjének pedig leghőbb vágya, hogy férfiből végleg nővé válhasson. Ezzel a három filmből összesen négy színész remélhet Oscart egy olyan szerep megformálásáért, amely teljességgel eltér saját heteroszexuális életétől.

Amerikai homoszexuális és leszbikus egyesületek kitörő örömmel fogadták a mérföldköveknek minősített jelöléseket, amelyektől nagyobb elfogadottságot remélnek. Ezek a filmek "amerikaiak millióinak segítenek jobban megérteni, hogy kik is vagyunk valójában" - szögezték le nyilatkozatukban az egyesületek.

A melegség lenne a hét betegsége

"A melegség lenne a hét betegsége?" - tette fel a kérdést egy kritikus, aki az említett alakításokat azoknak a színészeknek a teljesítményéhez hasonlította, akik autisták és más betegek megformálásáért kaptak Oscart. Az olyasmit, mint a csúnyaság, a kövérség, szívesen honorálja a közönség, de csak akkor, ha ez eltér a valóságtól. "Változásról csak akkor lehetne beszélni, ha sem a filmbeli alakok, sem megformálóik szexuális orientáltsága szóba sem kerülne és nem bírna semmiféle jelentőséggel" - írta a kritikus.

Hogy az amerikai sajtó számára még mindig mennyire nem közömbös téma a homoszexualitás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két főszereplőt, Heath Ledgert és Jake Gyllenhallt folyton a filmben látható csókjelenetekről faggatják. Olyannyira, hogy Ledger, aki mintegy ellenpontként Casanova szerepében is látható, egy interjúban tréfásan már azt mondta, hogy azokhoz a jelenetekhez dublőrt alkalmaztak. A két színész a rajongók elvesztése miatti aggodalmában nem győzi hangsúlyozni, hogy a való életben nem meleg.

A vita láttán kétséges, hogy az Akadémia az Oscar-díjasok panteonjába emeli-e első homoszexuális románcként a Túl a barátságon című filmet. A beavatottak közül sokan lehetséges kiútnak tartják az Ütközések című, a szexualitást tekintve "kifogástalan" film díjazását. Az LA Weekly című lap mindezek fényében új Oscar-díjas kategória bevezetését javasolta "képmutatók legjobb csapata" elnevezéssel.