Vissza kellett vonni a horrorkampányt

2007.03.21. 13:07
Tévedésre hivatkoznak a felelősök a Captivity című horrorfilm kampánya miatt kipattant botrányban. A Vatel rendezőjének legújabb moziját beharangozó plakátokat leszedik, de a filmtől így is megtagadhatják a korhatárbesorolást.

Az egyik forgalmazó kénytelen volt leszedetni a Captivity című horrorfilm Los Angelesben és New Yorkban kiragasztott óriásplakátjait. A poszterek a főszerepet játszó Elisha Cuthbert elrablását, megkínzását és halálát ábrázolják, jelenti a Hollywod Reporter. A forgalmazó cégek, a Lionsgate, az After Dark Films és az amerikai moziszövetség rengeteg felháborodott telefont kapott, és ezzel kiderült, a képeket senki nem engedélyezte. A tiltakozók szerint a poszterek indokolatlanul erőszakosak.

"Mi nem is láttuk a plakátokat, mert a hirdetésekért a másik forgalmazó, az After Dark Films felel" - hárította a felelősséget a Lionsgate képviseletében Peter Wilkes.

"Nem a mi stílusunk"


A visszavont poszter

Az After Dark Filmsnél viszont azt állítják, hogy véletlenül küldtek rossz fájlokat a nyomdába, és onnan az elkészült anyagot az ő jóváhagyásuk nélkül továbbították a plakátokat kihelyező céghez. "Én sosem használtam volna fel ezeket a képeket, szerintem túl durvák - állította Courtney Solomon, az After Dark vezérigazgatója. - Ilyen még egyszer nem fordulhat elő."

Solomon tagadta, hogy a Vatelt jegyző Roland Joffé horrorfilmjének plakátjai egy szándékos figyelemfelkeltő kampány részeként jelentek volna meg. "Ez hatásos eszköz, de nem a mi stílusunk - jelentette ki a védekezére kényszerült vezérigazgató, majd hozzátette. - Ez a horrorfilm nem csak egy nő elrablásáról szól, hanem a női egyenjogúságról is. Persze valószínűleg a legszigorúbb besorolást fogja kapni, de meglesz a maga közönsége. Abban is biztos vagyok, hogy nem ők azok, akik most tiltakoztak a kampány miatt."

Bukhatják a besorolást


Túl durva

A posztereket az amerikai moziszövetségnek (Motion Picture Association of America, MPAA) is jóvá kellett volna hagynia, de a társasághoz közel álló források szerint hozzájuk még nem jutott el az anyag. Az viszont biztos, hogy az MPAA szabályait sértik a Elisha Cuthbertet ábrázoló fotók. Az eset miatt az MPAA meg is tagadhatja a horror korhatárbesorolását, amivel a Captivity forgalmazását is ellehetetlenítenék. A Lionsgate-nek különben korábban már meggyűlt a baja a moziszövetséggel. Két évvel ezelőtt betiltották a Fűrész 2. plakátját, amin két levágott ujj volt látható.

A plakátok március 13-án kerültek az utcákra, a négy fotóból álló sorozat első képén a 24 című sorozatban Jack Bauer lányát játszó Elisha Cuthber látható, amint egy kesztyűs kéz befogja a száját. A másodikon egy rács mögül dugja ki a vérző ujját, a harmadikon már az egész arcát géz borítja, és csövek vezetnek ki az orrából. Az utolsó, gyilkosság című fotón Elisha Cuthbert élettelen teste látható. A Captivity című horrorban egy férfit és egy nőt rabol el egy pszichopata gyilkos, majd miután hosszan kínozza áldozatait, az indítékait is felfedi.