Harry Potter és a digitálisan lealapozott pattanások

2005.12.01. 09:50
Miért korhatáros Angliában a legújabb Potter-film? Hogyan forgatták a víz alatti jeleneteket, és hogyan tűntették el Hermione pattanásait? És egyébként is hány milliót ér a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe? Meg persze mi köze mindehhez a Radioheadnek? Tudjon meg (majdnem) mindent a Harry Potter és a Tűz Serleg című filmről!

A Harry Potter negyedik részének sikere még azokat is meglepte, akik biztosak voltak abban, hogy a minden idők legjobban jövedelmező (Ha a Biblia körüli erőteljes franchise-tevékenységet most nem számítjuk ide) regényfolyamából készült filmek zsírosabb profitot hoznak, mint a kokaincsempészet, vagy az illegális urándúsítás.

Aranyat csinálnak

A Harry Potter és a Tűz Serlege ugyanis nagyobb lendülettel indult, mint az eddigi három rész, 408 millió dollár volt a bevétele a bemutatót követő második hétvége után. A jegyek fele Észak-Amerikában kelt el, ahol már második hete vezeti a filmes toplistát, de jól teljesített Angliában is, ahol 51,3 milliót fialt. A nem angolszász országokban is nagy volt az érdeklődés a Trimágus Kupa eseményeit feldolgozó epizódra, Németországban 35,5 millió dollárt termelt pár nap alatt a varázslótanonc, de még Olaszországban is 9,4 millió dollárt húzott ki a szülők zsebéből az első hétvégén, ami hivatalosa rekordnak számít arrafelé.

 Š2005 WARNER BROS. ENT. HARRY POTTER PUBLISHING RIGHTS Š J.K.R.
Mike Newill instruálja a színészeket
Összehasonlításképpen a 2001-ben bemutatott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve akkor 90,3 millió dollárral indult, és azóta világszerte 1 milliárd dolláros bevételt hozott. A második rész, a Harry Potter és a titkok kamrája a premierhétvégén 88,4 millió dollárt fialt, majd 880 millió dollár bevételt hozott a mozipénztáraknál világszerte. A harmadik epizód, a Harry Potter és az azkabani fogoly 93,6 millió dollárt termelt csak az Egyesült Államokban a nyitó hétvégén, és azóta már 789 millió dolláros profitot hozott világszerte.

Új rendező, új koncepció

A Harry Potter és a Tűz Serlege megfilmesítése azonban egyáltalán nem ígérkezett biztos sikernek. Az első két rész rendezője, a Szörnyecskéket és a Mrs. Doubtfire-t is jegyző Chris Columbus két epizódra engedte át csupán a rendezői széket, így félő volt, hogy a munkára felkért rendező nem érzi majd sajátjának a művet, és inkább gyors és precíz szakmunkát végez alkotómunka helyett. Az első két rész ráadásul már megteremtette a Harry Potter-történetek vizuális világát, meg volt a szájtátva bámulás, és a suhanó varázsseprűk lenyűgöző látványa, a mexikói Alfonso Cuarón a harmadik résszel pedig egyrészt földközelbe rángatta a sztorit azzal, hogy a taláros tanoncokat melegítőbe öltöztette, másrészt a gyerekmeséből sötét tónusú kalandfilmet kreált, így úgy tűnt, hogy a negyedik rész rendezőjének már nem maradt semmi, csak az eddigi ötletek ismételgetése.

A Harry Potter és a Tűz Serlegét rendezésére felkért Mike Newell azonban képes volt újítani: a negyedik rész sokkal sötétebb és félelmetesebb, mint az előzőek, így tulajdonképpen már nem is kalandfilm vagy mese, hanem thriller. Erre utal egyébként az is, hogy a filmet több országban korhatárosnak nyilvánították, így Nagy-Britanniában 12A-s korhatárkarikát kapott, az Egyesült Államokban pedig PG-13-at, vagyis 12 illetve 13 éven aluliak csak szülői felügyelettel nézhetik meg, és persze Magyarországon is csak felnőtt kíséretében válthatnak rá jegyet a 12 éven aluli Potter-rajongók.

 Š2005 WARNER BROS. ENT. HARRY POTTER PUBLISHING RIGHTS Š J.K.R.
Pattanásmentes kamaszkor
Mike Newellt egyébként a Négy esküvő és egy temetés című vígjátékkal lett sikeres, és már az első résszel is megkerestek, de akkor nem vállalta el a feladatot. Newell az első brit filmes, aki megrendezhette a szigetországban játszódó meseregény egyik epizódját, vagyis ez az első olyan Potter-film, amiben a rendező saját élményeit is felhasználhatta az angol középiskolákra sokban hasonlító Roxford Varázslóiskola megteremtéséhez. Newell Chirs Columbus tízmilliós gázsijához képest potom pénzért, egymillióért rendezte meg a filmet.

Túl hosszú

Az előző epizódok nyomasztó sikere mellett a könyv terjedelme is nagy kihívás elé állította Mike Newellt, aki az angol kiadásban 734 oldalas Harry Potter és a Tűz Serlegét először két részben akarta megfilmesíteni, és ebben támogatta őt az első két részt jegyző Chris Columbus is. A producerek azonban hallani sem akartak az ötletről, így Newellnek nem maradt más megoldása, mint hogy annyira összesűrítse a történetet, hogy még egy tízéves is kibírja a vászon előtt ülve. Így lett a negyedik rész az eddigi leghosszabb Harry Potter-film a maga 157 percével.

Newell ezenkívül nem igazán volt tekintettel a tízévesek igényeire, hiszen a filmet sötét thillerre vette, ráadásul olyan filmes utalásokkal szórta tele a történetet, amelyeket egy jól nevelt, a tévé távvezérlőjétől távol tartott általános iskolás nem érthet, így Rémszem Mordon pont olyan effektekkel keresi a gonosz lelkeket, mint a Terminátor a megsemmisítésre kijelölt célszemélyeket, és Voldemort is úgy manifesztálódik, hogy közben élénken emlékeztet egy Alienre.

A sötét tónus megteremtésében Newell segítségére volt az eddigi részekben is látványtervezőként közreműködő Stuart Craig, és a vizuális effektekért felelős Tim Alexander, aki a Sky kapitány és a holnap világa, illetve a Titanic látványáért is felelt.

Meséből thriller

Az új, sötétebb látványhoz új stúdió is járt, így a harmadik rész bemutatója előtt egy hónappal elkezdődött forgatás legfontosabb jelenetei nem Skóciában, hanem a devoni Exmoorban készültek, mivel az eddigi részek állandó helyszínén, Glencoe-ban a sok csapadék mindig hátráltatta a munkát. A hegyes vidékről, az erdőről és a glencoe-i Lost Valleyről csak egy második stáb készített felvételeket Peter McDonald másodrendező irányításával, ráadásul a főszereplők nem is utaztak el ezekre a felvételekre, a közelképeket inkább felvették a stúdióban, a többi külső jelenetben pedig dublőrök játszották őket.

A legnehezebb talán a víz alatti jelentek leforgatása volt, ezeket egy kék háttér elé állított vízzel teli tartályban vették fel, úgy, hogy a Harry Pottert játszó Daniel Radcliffe mindössze tizenöt másodpercig játszhatott a kamerák előtt, utána beúsztak a biztonságáért felelős búvárok, hogy egy regulátorral lélegeztessék, majd újból következett a csapó, és egy újabb tizenöt másodperces snitt.

Š2005 WARNER BROS. ENT. HARRY POTTER PUBLISHING RIGHTS Š J.K.R.
Newill és Radcliffe a temetőben
A film szinte minden képkockáját digitálisan manipulálták, de például a Harry Pottert megszorongató magyar mennydörgő fajtájú sárkány tüze nagyon is valóságos volt, sőt a bestia életnagyságú modelljét is elkészítette a stáb. Számítógéppel manipulálták viszont a közeli felvételeket egy a Született feleségek című amerikai sorozatban már felhasznált különleges szoftverrel, hogy eltűntessék a tinédzser korú szereplők, Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson legapróbb pattanásait és bőrhibáit is, amelyek egy méretes vászon akár tíz-tizenöt centisre is nagyíthatott volna.

Szép remények

A kamaszkori pattanások már előre vetítik a Harry Potter-sorozat egyik legnagyobb problémáját, miszerint a gyerekszereplők egyre kevésbé hasonlítanak a regények szereplőire, főleg, hogy a könyvek cselekménye évente követi egymást, míg a filmek közt másfél-két év telik el.

Radcliffe, aki 11éves kora óta alakítja Harry Pottert, nemrégiben azt nyilatkozta a Mirrornak, hogy nem szeretne már részt venni a hatodik rész forgatásán, de az IMDb értesülései szerint később meggondolta magát, és mégis elvállalta mind a hét rész főszerepét. Ettől függetlenül persze az élete már sínen van, ő Anglia leggazdagabb kiskorúja, az ötödik filmért például 12 millió eurót fog kapni, ezért a szülei külön befektető céget hoztak létre a vagyona kezelésére. Ráadásul Radcliffe most forgatja a főszereplésével készülő December Boys című filmet Ausztráliában és feltűnik egy vígjáték-sorozatban is. Emma Watson pedig két fotózás közt benevezett egy valóságshow-ba, de még a mellékszereplők is szép karriert futottak be, a háromezer jelentkező közül kiválasztott Cho Changot játszó Katie Leungnak szinte kultusza van Kínában, ahogy a bolgár kvidicsjátékost alakító Stanislav Ianevskinek is Bulgáriában.

Eközben az ötödik rész előmunkálatai már megkezdődtek, a bemutató a tervek szerint 2007. június 1-én lesz. A filmről egyelőre annyit tudni, hogy Hagrid öccsét, aki ekkor tűnik fel először a történetben, teljes egészében digitális technikával keltik majd életre az alkotók. De persze előbb még kijön DVD-n a Harry Potter és a Tűz Serlege, várhatóan jövő tavasszal, rajta Mike Newell audiókommentárjával és a Radiohead külön a filmhez írt dalával.