Horváth Mária rajzfilmje Oscar-esélyes

2008.11.05. 10:31
Horváth Mária Magyar népmesék-epizódja, a Hogyan telt a gyerekkorom? első lett a 25. Chicagói Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon, ahonnan egyenes út vezethet a hivatalos Oscar-jelölésig.

Horváth Mária nyolcperces Magyar népmesék-epizódja, a Hogyan telt a gyerekkorom? nyerte az október 23. és november 2. között megrendezett 25. Chicagói Nemzetközi Gyermek Filmfesztivál (CICFF) első díját. Akik ezen a fesztiválon a rövidfilm kategóriában győznek, tovább versenyezhetnek az Oscar-díjért. A "Gyerek Cannes"-nak is nevezett eseményen 40 országból 200 gyereknek szóló filmet és videót mutattak be. A fesztiválvetítéseken több, mint 26000 gyermek, felnőtt és tanár vett részt Chicago környékéről. A CICFF zsűrijét médiaszakemberek és gyerekek alkotják.

Horváth Mária 1952-ben született. A pécsi Művészeti Szakközépiskolában ötvösnek tanult, de 1971 óta a Kecskeméti Animációs Filmstúdió munkatársa, ahol a rajzfilmgyártás minden fázisában dolgozott. Plakátjaival és grafikai alkotásaival több rangos kiállításon vett részt. Rövid animációs filmjeivel évek óta eredményesen szerepel a nemzetközi fesztiválokon.

Munkái közül kiemelkedik az 1987-es Ajtó 3, a 92-es Zöldfa utca 66, és a 2000-es Állókép. A Magyar népmesék sorozatban ő rendezte A háromágú tölgyfa tündére, A kerek kő, a Cerceruska, A papucsszaggató királykisasszonyok, és A kővé vált királyfi című epizódokat is.

A Hogyan telt a gyerekkorom tavaly a kecskeméti animációs filmfesztiválon (KAFF 2007) nyert a legjobb televíziós sorozat kategóriában, és megkapta a 300 ezer forinttal együtt járó Közönségdíjat is. A rajzfilmet az idei magyar filmszemlén az Uránia moziban mutatták be.