Már sztrájkolnak az írók Hollywoodban

2007.11.05. 11:07
Egymilliárd dolláros kárt okozhat a forgatókönyvírók sztrákja a hollywoodi film- és tévéiparnak. A vasárnapi tizenegy órás tárgyalás sem vezetett eredményre, ma éjfél után egy perccel minden író letette tollát.

Hétfő reggel elkezdték a sztrájkot a forgatókönyvírók Hollywoodban, miután nem vezetett eredményre a vasárnapi tizenegy órás tárgyalás sem a bevételek elosztásáról a producerek szövetségével. A 12 ezer tagot számláló Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) a sztrájkot minden időzónában a hétfői nap kezdetétől hirdették meg.

A forgatókönyvírók és producerek között hivatalos mediátor próbált segíteni, de ennek ellenére a producerek szerint elérhetetlen a megállapodás. A sztrájkot a New York-i Rockefeller Centernél kezdik meg, amit különböző helyszíneken folytatnak Los Angelesben. Az írók több pénzt szeretnének a mozi- és tévéfilmek dvd és internet eladásából, a mobilra letölthető tartalmakból, de ezt három és fél hónapja nem tudják elérni. A producerek persze nem akarnak változást, és azzal érvelnek, hogy ésszerűtlenek az igények és még túl korai megjósolni, mennyire jövedelmezőek ezek az új források.

A leállás először a Jay Leno-féle napi talkshowkat érinti legkeményebben, majd fokozatosan érzik meg a sztrájkot a szappanoperák is. A filmstúdiók és a televíziós programok felhalmoztak egy csomó forgatókönyvet, amelyekkel kihúzhatnak egy évet is. A WGA egyszer már csúnyán lecsúszott komoly bevételekről: 1984-ben alulbecsülték a házimozi jelentőségét, és elfogadták, hogy csak 3 centet kapnak minden eladott dvd után. Most nem akarnak ilyen rosszul járni.

Utoljára 1988-ban sztrájkoltak Hollywoodban, akkor 22 hétig tartott és 500 millió dollárba (88 milliárd forint) került a filmiparnak, és még az őszi tévészezon kezdését is kitolta. A szakértők szerint ma ez egymilliárd dolláros (175 milliárd forint) kárt okozna.