A IMAX mozi nagyobb, látványosabb és hányhatnak tőle már Budapesten is

2007.09.26. 11:12
A mozivászonról lerepült a sárkány, hüledeztem kilencévesen Münchenben egy IMAX moziban, és azóta akarom újra ezt az élményt. Most itt van. Minden filmbuzi vágya teljesülhet október 30-án az első magyarországi háromdimenziós, IMAX rendszerű mozi megnyitásával, ami az Ügető helyén épülő Aréna Plaza Mall részeként működik. Itt igaz: nagyobb, látványosabb és mégis sokan hánynak tőle.

Mi az IMAX trükkje? Az emberi szem működése elég jól ki van találva, ezt másolják az imaxosok: ha ránézünk egy tárgyra, mindkét szem egy picit eltérő szögből észleli azt, amit az agy háromdimenziós képpé illeszt össze. A projektor egyszerre két 70 milliméteres tekercset ugyanolyan sebességgel, amitől részletesebbek lesznek a képek. Mondhatnánk, ennyi, persze ehhez jönnek még az olyan extrák, mint a vászon, a celluloidtekercs vagy a hangzás.

Prágába jönnek a dinoszauruszok

A budapesti moziba a múlt héten helyezték el a másfél tonnás projektort, amely 15 ezer wattos xenon izzókkal van felszerelve: elvileg a Holdról is látni lehetne, ezért csak védőfelszerelésben lehet cserélni. A vetítőgépbe vízszintesen, nem pedig függőlegesen fut be a film, mert a 200 kilós súlyát máshogy nem bírná el, plusz vákuum stabilizálja a tekercset az optikához, amitől élesebb lesz a kép.

És a hang: 44 hangszóró+16 erősítő= 12 ezer watt. Ráadásul a hangsávokat külön merevlemezen helyezik el, ennek is köszönhetően mindenhol szinkronizálják a filmeket.

Kell nekünk 23 moziterem?

Mindent megtettünk, hogy bejussunk az építkezésre, de egy Bérlő Koordináló Menedzser keresztülhúzta számításainkat, ezért csak a Kerepesi útról néztük meg az ijesztően hatalmas épületkomplexumot és a rémisztő méreteit. A 170 ezer négyzetméteres pláza 13 ezer négyzetméterén helyezkedik el a 23 termes mozi, amiből 5 darab negyvenfős VIP-terem és egy hatalmas IMAX-mozi lesz, a többi multiplex mellett. Összességében négyezer fő befogadására képes a Cinema City Aréna. Kelet-Európában már hét IMAX-terem működik Csehországban és Lengyelországban, Budapest lesz nyolcadik, de hamarosan Bukarest is megkapja a magáét.

Így működik

Budapesten 12 multiplex moziban 104 terem működik jelenleg, amelyeket tavaly 5,9 millióan látogattak meg. A 2006-os évben a budapesti multiplexek kihasználtsága 16,8 százalékos volt, és a legjobban teljesítő Corvin, Westend, Mammut is alig lépi át a 20 százalékot. Ennél nagyobb kihasználtságot egészen ritkán tudnak felmutatni a mozik: a Harry Potter bemutatójának hetében 35-40 százalékos kihasználtsággal mentek a mozik. Az olcsó jegyekkel operáló Moziünnep alatt üzemelt csak 80 százalékon.

De kell nekünk újabb 23 moziterem? Tettük fel a kérdést a Cinema City főnökének, aki elmondta, a hatalmas méretekkel és az Aréna Mall Plaza lehetőségei miatt nem lehet probléma a siker.

Kosárlabdapálya méretű vászon

Nem jutottunk be, így a prágairól tudunk beszámolni: a Cinema City International (CCI) tulajdonosai a múlt héten vittek el minket, hogy saját szemünkkel láthassuk a kosárlabdapálya méretű vásznat, a másfél tonnás vetítőgépet és a 200 kilós tekercseket. A prágai multiplexben egy IMAX-mozi működik, nagyon jó kihasználtsággal, hiszen ez volt a leglátogatottabb az európaiak közül, és az itt bemutatott Harry Potter egy vászonnal hozott 350 ezer dollárt.

A nagy bevételeket a folyamatos teltházak jelentik az ilyen filmeken, nem az eszement jegyárak, amikben nem lesznek állítólag óriási különbségek. Mooky Greidinger, a CCI elnök-vezérigazgatója elmondta, jelenleg 20 százalékkal kerül többe a jegy, ha Harry Potter IMAX-ban és nem multiplexben nézzük. IMAX-ban vetítették mostanában: A Polar Expressz, a Batman: kezdődik, a Pókember 3, a Superman, a Mátrix újratöltve. A 45 perces természetfilmek pedig multiplex-árakon futnak majd, bár a pontos árstratégiát még nem ismertették.

113 kilós kamera

A hagyományos filmekből a 2002 óta működő DMR technika segítségével tudnak IMAX-képes filmet készíteni, ami a film újradigitalizálását jelenti, illetve 35 milliméterről 70 milliméteresre húzzák ki, ezek mind szükségesek a háromdimenziós hatás létrehozásához a speciális vetítőn kívül. Ez eltarthat 14 vagy 1 hétig is, rövidebb időbe telik egy animációs film imaxolása, mint a Harry Potteré, aminek a 20 perces betétje két hónap volt.

Most már lehetőség van IMAX 3D-kamerával forgatni, ahogy azt Christopher Nolan is teszi az új Batman, a Dark Knight chicagói felvételein. A rendező négy fontosabb jelenetet készít el a speciális, 113 kilós kamerával, aminek két lencséje olyan távol esik egymástól, mint az emberi szemek, azaz 64 milliméterre.

Jelenleg negyven országban húsz nyelven működik IMAX, amelyekben főleg természetfilmeket vetítenek, és ettől ne borzadjon el senki. Gondoljon bele, mennyivel izgalmasabb egy tengeri életről szóló film akkor, olyan érzésünk van, hogy ott úszunk. Az oroszlánkergetésről nem is beszélve. Az In to the Deep című természetfilmet 250 ezren látták már például Varsóban. A legsikeresebb IMAX-film, a Space Station 94 millió dolláros bevételnél tart világszerte, mindezt 300 vászonnal. Összehasonlításképpen: egy blockbustert 60-70 ezer moziban mutatnak be a világon, amivel eléri a 2-300 millió dolláros bevételt.

Délelőtt olcsón, este drágán

És az oktatást oly fontosnak tartó szupermozi hogyan oldja meg vajon, hogy osztályok is képesek legyenek kifizetni az elég drága jegyeket? Az iskolai csoportoknak a jelenlegi rendszer alapján jelentős kedvezményeket kapnak, akár 35-40 százalékot is. Az oktatásnak persze másik célja, hogy a gyerekek családostul visszajöjjenek az esti vetítésekre a családjaikkal, vagyis kis túlzással az állami segítséggel oktatás címén szocializálják a gyerekeket az IMAX-ra. Erre a megjegyzésemre csak hamiskásan mosolyog Greidinger vezérigazgató. (Az egyik IMAX-nál 32 iskolabusz állt egyszer, mesélte az igazgató: 400 nézte az előadást, a következő 400 meg várt a következő vetítésre.)

Prágai belső

A mozisok már lefordították és adaptálták a magyar oktatási rendszerbe a külföldi segédanyagokat, amiket minden tanár megkap a vetítések előtti héten, hogy ahhoz tudja igazítani a tantervet. Játékos foglalkozások, tanulmányi versenyek és szakértői előadások is kapcsolódnak a vetítésekhez. Szinte jó lesz tanulni. Az biztos, hogy az Oktatási Minisztériumnál már régóta tartanak az egyeztetések.

Filmbuziknak

A hatalmas vásznon levetítették nekünk a Harry Potter legújabb részének utolsó 20 percét, amit minden filmbuzinak csak ajánlani tudok. A Harry Pottert kifejezetten feldobja, hogy a sárkányokkal a fejed felett repülnek el, ahogy a varázslók harca is látványosabb. Az igazán profi dolog a Space Staion című NASA-film volt, ahol tényleg minden mélységet lehetett érezni, és igazi térélményem volt, jelentsen bármit. Persze hiába a kristályélesség, mert sokszor a közeliek életlenek, és tériszonyosoknak és tengeribetegeknek se ajánlanám, mert többen panaszkodtak, hogy hányingerük lett.

IMAX történelem

Az IMAX szó az Image Maximum rövidítése, vagyis maximális képhatás, amit a kanadai IMAX Corporation fejlesztett ki. Jellemzője, a sokkal nagyobb vetítési méret és a sokkal nagyobb felbontás a hagyományos formátumokhoz képest. A szabványos IMAX vetítővászon mérete 22 méter széles és 16 méter magas, amelytől picit eltér majd a pesti: 24 méter széles és 18 méter magas lesz. Az 1967-es expóra négy kanadai filmkészítő állt elő azzal az ötlettel, hogy egy hatalmas vászonra vetítenek, de az első IMAX-filmet 1970-ben mutatták be Oszakában, míg az első mozit 1971-ben Torontóban helyezték működésbe. A legnagyobb IMAX vászon Indiában található, IMAX Dome-ban nem sík, hanem homorú felületre vetítenek. Forrás: Wikipedia