Hajléktalanos sci-fi a szemlén

2006.01.24. 12:08
Hajléktalanokról és trendi srácról készült film harsány színekkel, időutazással, ismeretlen színészekkel és Pap Verával. A 37. Magyar Filmszemlén mutatják be az I love Budapest elsőfilmes rendezőjeként megismert Incze Ágnes új filmjét, a Randevút.
"Azért Randevú a címe, mert a filmben több, fontos találkozás történik - válaszolt Incze Ágnes röviden az első kérdésünkre, majd kifejtette. - Például olyan emberek kénytelenek szóba állni egymással, akik a hétköznapi életben soha nem tennék. És van egy találkozás anya és lánya között, ami azért különös, mert az anya az ötvenes években fiatalon meghalt, de visszajön a Földre ötven év múlva a kislányához, aki egy hajléktalan öregasszony lett".

"A csúnya hajléktalan és szép trendi világ"

#alt#
Incze Ágnes (rendező), Pap Vera (főszereplő)
Klikk a képre!
"Ebben a történetben az öregség, a számkivetettség, a csúnyaság véletlenül összetalálkozik a nyerő, fiatal, trendi világgal és megpróbálnak egymással valamit kezdeni" - foglalta össze a film lényegét. Mint mondta, bármely más, a társadalom szélére szorult csoport is megjelenhetett volna, választása azért esett a hajléktalanokra, "mert ők vannak leginkább szem előtt".

"Ennek a filmnek nem az a célja, hogy a hajléktalanság problémáját megértsük - jegyezte meg -, hanem hogy felvessük annak a lehetőségét, hogy ha a dolgokra kicsit jobban odafigyelünk, az meglepő eredményhez vezethet."

Kevés pénz, kevés trükk, rossz idő

A forgatás huszonnégy nap alatt, 2005 szeszélyes nyarán zajlott, amikor ugyanazon a jeleneten belül sütött ki a nap, eredt el az eső és szállt le a köd. Ezt nehezítette a szűkös költségvetés: egy nagyjátékfilm költségvetésének harmada, 100 millió forint állt rendelkezésükre.

"A büdzsé szűkössége jelentős áldozatokkal járt" - mondta. A forgatást kellett lerövidíteniük és több meseszerű trükk is kimaradt.

Fenyő Ivánon is spóroltak

A szűkös költségvetés miatt kellett lemondani a Bőrfejűekben tengerészgyalogos epizódszereplőként megismert Fenyő Ivánról is, aki a főszereplő trendi srác lett volna a Randevúban. Bár korábban Fenyő az Indexnek azt nyilatkozta, hogy Incze Ágnes nem volt korrekt, ezért nem vállalta el a szerepet, Incze másként látta az esetet: "Sajnálom, hogy ő ezt így interpretálta. A szűkös költségvetés miatt nem tudtuk megadni neki azt az összeget, amit ő elképzelt, és amihez a felvázolt körülmények ellenére is ragaszkodott."

Pap Verán kívül viszonylag ismeretlen színészek láthatók a filmben: Szamosi Zsófia, Danis Lídia és a főiskolás Zrínyi Gál Vince. Az I love Budapestben is ismeretlen színészeket választott: Hámori Gabriellát és Csányi Sándort. Mára mindketten befutottak.

"Nagyon jó érzés, amikor egy film valamilyen szinten bejön, és mindazok, akik beletették a tehetségüket, később profitálhatnak belőle. Mindig is úgy gondoltam, hogy izgalmasabb új arcokat felfedezni, mint mások sikerére ráülve filmet készíteni" - ideologizálta meg a kis költségvetéssel dolgozó rendező a munkamódszerét. Mint mondta, az elsőfilmes operatőrrel, Herbai Mátéval is nagy összhangban zajlott a forgatás.

Szociotéma antiszociodizájnnal

#alt#
Antiszociodizájn
Klikk a képre!
"Mindig izgatott az ellentétes elemek együttes jelenléte: ezért lett a Randevú is érzelmes, de vicces, szocio és meseszerű egyszerre" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miért választott a képivilághoz ilyen harsány színeket.

"Hiszek az erős, telt színek által keltett hatásban, ezért fényeltük digitálisan. És persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a film nem egy szociofilm. Szerintem ha máshonnan fog meg az ember egy nehéz és szomorú témát, akkor nincs szükség szürke, tompa tónusokra" - magyarázta.

Kutya, ember, elefánt

"Nem képzelem magam sem tanítónak, sem messiásnak, de bízom benne, hogy bizonyos üzenetek célba érnek - mondta, és mikor megkérdeztük, minek kell pontosan célba érnie, így folytatta: - Van benne egy olyan rejtett üzenet, hogy semmi sem az, aminek látszik. Például a filmben szereplő foltos keverékkutya, akit a valóságban egy menhelyről hoztak ki, amellett, hogy epizodista, más értékekkel is bír: életmentő." A megszokott kutya-ember vonal mellett egyébként két elefánt - Zitta és Hella az állatkertből - is megjelenik a filmvásznon. Az ő fellépésük Incze szerint a film egyik legszebb jelenete, de hogy ez mit szimbolizál, arra már nem adott választ.

Bevállalós film

Incze Ágnes nagyon izgul új filmjének fogadtatása miatt, mivel a Randevúhoz még az I love Budapestnél is személyesebb szálak fűzik. Anélkül, hogy megtippelte volna a nézőszámot, vagy hogy milyen díjat kap a szemlén, elmondta: "Szerintem egy sokkal bátrabb, bevállalósabb film ez, mint az első munkám. Messzebbre mertünk elmenni az érzelmek kimutatásában is, a látványban is. Bátrabban mesél. Nincs értelme arról gondolkodni, mi mindent tudtunk volna megoldani, ha van még tíz nap a forgatásra . Minden nehézség ellenére sikerült olyat létrehozni, amilyet akartunk".