Harrison fél, hogy az ostor ellene fordul

2008.05.19. 09:31
Harrison Ford bevallotta, hogy nem sztár, hanem színész, Cate Blanchett pedig azt, hogy mindig Indy csaja akart lenni. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága világpremierjén voltunk Cannes-ban.

Az Indy világpremierjén alapvetően minden tetszik, még az is, hogy egy órát kell sorban állni hogy esetleg bejussunk a 2300 férőhelyes moziba. A hatalmas hollywoodi sikernek ígérkező Steven Spielberg-film szerencsére szerényen viselkedik: nincs mindenhol kint a plakátja, nemcsak erről szólnak a hírek. A fesztiválpalota előtt viszont rajzolt Indiana Jones-figurák segítségével könyörögnek a rajongók jegyekért, többen Indy-kalapban reménykednek.

Lucas nem hisz a koponya erejében

Ford, Spielberg, Lucas

A 125 millió dollárból forgatott Indiana Jones és a kristálykoponya királyságával a nem hivatalos világpremieren (a sajtóvetítésen) alapvetően elégedettek voltak, de többen búztak is a végén. Az egész azért különös, mert az első néhány percben folyamatosan ujjongtak és tapsoltak, ha meglátták Harrison Ford vagy Spielberg nevét, vagy amikor megszólalt a híres filmzene. A film utáni első kritikák is alapvetően kedvezőek (én meg a keretesben foglaltam össze a magamét). A vetítés utáni sajtótájékoztatón szinte a teljes stáb megjelent: a rendező, Steven Spielberg, a főhőst negyedszer alakító Harrison Ford, az első rész után ismét visszatérő szerelme, Karen Allen, a gonosz főhőst alakító Cate Blanchett, John Hurt és Indy fiaként szerepelő Shia LaBeouf. A kérdések elsősorban Spielberghez és Harrison Fordhoz szóltak.

A film 1957-ben játszódik a hidegháború időszakában, amikor a KGB a szexi domina, Cate Blanchett személyében megjelenik a borzalmas szovjet katonáival, hogy rákényszerítse doktor Jonest, hogy hozza el neki az kristálykoponyát az elveszett városból. Spielberg elárulta, hogy azért a hidegháborúra (még atombomba is robban) írta a történetet, mert az ezektől való félelemben nőtt fel. A koponya utáni kutatásban segítségére van Indynek fia, a Transformersből és a Disturbiából ismert Shia LaBeouf. A koponya egy ufó feje, amiről George Lucas, a film producere így nyilatkozott: "Én nem hiszek a kristálykoponyában, csak abban hiszek, hogy vannak olyan emberek, akik hisznek benne."

Érdekli az embereket Indy?

"A legnehezebb azt volt eldönteni, hogy vajon érdekli-e a világot még egy Indy-film" - mondta Steven Spielberg, aki elárulta, hogy az Indy-franchise folytatását Harrison Fordnak köszönhetjük: a színész 1994-ben egy Oscar-gálán kapott kedvet újra a kalandor régészhez. A régészprofesszor kalandjainak első részét 1981-ben készítették, négy Oscart kapott, ami azóta az IMDb-n minden idők tizenhetedik legjobb filmje, és az első három rész 1,2 milliárd dollárt hozott 1981-89 között. És lesz folytatás? "Csak akkor, ha még akarják a nézők" - mondta Spielberg: "Ezért készítettük ezt a filmet. Most nagyon figyelünk rá, mi fog történni, csak utána hozzuk meg a döntést." Szerencsére cáfolták a hírt, hogy Shia LaBeoufre bíznák a franchise-t.

Cate Blanchett a sajtótájékoztató után. Klikk!

"Nem használok kaszkadőröket, mindig saját testemmel játszom" - mondta a 65 éves Harrison Ford, mivel elég sokat foglalkoznak a korával, de nemcsak a filmben, hanem élőben is rendkívül jó fizikai állapotban volt, és Spielberg egyszerűen csak titkos fegyvernek nevezte. "Nem tudom, mit jelent sztárnak lenni, mert én nem vagyok sztár, filmszínész vagyok" - válaszolta Ford arra a kérdésre, hogy mennyire várják el Cannes-ban a sztárságot tőlük.

Mennyire foglalkoztatja Fordot a kritika? "Arra számítok, hogy az ostor ellenem fordul. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy közönségszórakoztató film, amiben sok mindent lehet kritizálni, de azoknak dolgozom, akik fizetnek azért, hogy bemennek a moziba" - mondta Ford, akit nem különösen érdekel a kritikai vélemény, arra törekszik, hogy "legjobb élményt" nyújtsa ezeknek az embereknek." Harrison Ford 1981-ben lett Indiana Jones, amikor Spielberg vele készítette el az Elveszett frigyláda fosztogatóit. "Jó lehetőség, hogy újabb generációk ismerjék meg a filmet, mert a fiatalok csak dvd-n láthatták eddig." Ford 19 év után dolgozott újra együtt Spielberggel: "Már akkor is zseni volt, de most még nagyobb, teljesen megbízom benne."

Bevonulás az esti bemutatóra. Klikk!

"Ha Ford miattam megsérül, gyorsan vége lett volna a filmnek" - mondta Shia LaBeouf, akinek egy elég nehéz motoros jelenete volt az öreg Indyvel: a KGB bekergeti az egyetem könyvtárába, ahol métereket csúsznak az asztalok alatt. Ennek ellenére a legnehezebb jelenetnek azt ítélte, amikor a dzsipeken kellett kardoznia Cate Blanchett-tel a dzsungelben. A sajtótájékoztató legviccesebb jelenete: a szovjet katonát alakító Cate Blanchett-et kérdezte egy orosz újságíró, és már a kérdés feltétele előtt pironkodva-mosolyogva kért elnézés a színésznő a borzalmas orosz akcentusáért. Majd elárulta, mindig is az Indiana Jones-filmek egyik nője akart lenni, de belenyugodott, hogy ellenség lesz.

Figyelem: a franchise él, pedig Indy öregszik - 6/10

Spielbergék a tutira mentek, nem akarták megújítani a sorozatot, mert nem volt rá szükség. Megint találtak egy történelmi érdekességet, a Mel Gibson által már ismertetett majákat, akik a városi legendák szerint az ufók segítségével előzték meg korukat. A sztorihoz a szuperellenség a szovjet hatalom, ami földönkívüli erőket sem szégyell igénybe venni, ha a világuralomról van szó. A kulcs az volt, sikerül-e leporolni Indy kalapját: Harrison Fordon látszik, rá van kitalálva ez a szerep. A film elbírja, hogy egyik pillanatban tök nehezen ugrál le a dobozokról, a másikban meg mindenkit lever, rohan és mindent túlél. Ez a kétórás film a mese és a kalandjáték keveréke, amiben mindig újabb és újabb kihívásokat (zombik, szovjetek, vörös hangyák, vízesés stb.) kell leküzdeniük a szereplőknek, hogy ne a komcsiké legyen az uralom. A filmből sajnos kimaradtak olyan vicces jelenetek, amelyek inkább Indy jelleméből következnek (például alig poénkodnak azon, hogy hirtelen lett egy felnőtt gyereke), mint a cselekményből, viszont a zeppelinezéshez hasonló akciójelenet nincsen. Persze nagyon látványos, meg érdekes, csak elnagyoltak és hosszúak a jelenetek, például egyszer percekig öklözi egymást Indy és az egyik orosz. A befejezés viszont a legrosszabb, mert addig sokszor vicces és kalandos: spoilermentesen annyit lehet elárulni, hogy a CGI-csapatot teljesen feleslegesen eresztették rá a film végére egy zsáknyi Zsolnay-porcelán testű ufóval. Spielberg legszimpatikusabb vállalása, hogy megőrizte az Indiana Jones-filmek hangulatát az old school B-filmek technikájának és a mostani számítógépes grafikák keverésével. Az pedig egy vicc, hogy Shia LaBeouf képes lenne továbbvinni Indiana Jonest, és ezt az alkotók is tudják szerencsére.