Spielberg újraszinkronizáltatta az akciókat

2008.05.31. 11:34
Csernák János, Harrison Ford állandó magyar hangja jobban kedveli Indiana Jonest, mint Han Solót, mert több bennük a közös vonás. A színészt a kristálykoponyákról és a szinkronmunkákról kérdeztük, de spoilerezett az Indy 5-ről is.
Csernák János dedikál (fotó: starwarsklub.hu)

A Kristálykoponya szinkronizálása alatt megérezte, hogy a karakter 19 évet öregedett?

Igen, de végre felnőtt a feladatokhoz, és felelős döntéseket hoz. Nagyon jó érzés volt Indyvel újra találkozni. Harrison Fordot egyre jobb színésznek tartom, örülök, hogy "egybeforrtunk". A régi részekre utalásokat is élveztem.

Melyik volt ezek közül a legjobb?

A legelső tekercsen, amin dolgoztunk az a rész, amikor Jonest elnyeli a futóhomok, és egy kígyót dobnak be neki kötél helyett.

Hány napig tartott a szinkronizálás?

5 nap alatt készültünk el a filmmel. Ebből 3 nap volt a szinkron, a maradék két nap a javítás, mert Spielberg sokszor visszaküldte a már kész anyagot, mert valami nem tetszett neki: néhány kimaradt sóhajtás zavarta, vagy intenzívebb hozzáállást várt az akcójelenetektől. A szinkronstúdióban egy kis ablakon keresztül ment a film, fekete-fehérben, ezért nehéz volt a munka. Külön vették fel a szereplők hangját. Ez már sajnos legalább öt éve így megy a szakmában, de a hangsávok mostani technikája miatt muszáj így csinálni. Csak a premier előtti bemutatón láttam a filmet, az Aréna plázában.

Melyik a kedvenc Indiana Jones-filmje?

Természetesen Az elveszett frigyláda fosztogatói, de nagyon tetszett a Kereszteslovag is. Ebben a kettőben tudtam legjobban átérezni a kalandokat, és itt tudtam leginkább átadni magam a filmnek, mint színész és mint néző.

Ki jön be önnek legjobban Indy barátnői közül?

Indy barátnői közül Karen Allen. Már az első rész óta, amikor Nepálban az asztal alá itta Indyt. Tehetséges színésznő, és nagyon jó volt viszontlátni a Kristálykoponyában. Nagy kár, hogy a készítők nem adtak neki jelentősebb szerepet.

És a szinkronszínésznők közül?

A szinkronhangok közül Vándor Évával vagyok jóban, aki pont Karen Allent szinkronizálta az Indy-filmekben.

Mit érez, amikor Ford Végvári Tamás hangján szólal meg?

Az Indiana Jones-filmekkel azt hiszem, örökre eldőlt, hogy ki Harrison Ford magyar hangja, de a szinkronizálásba nincs semmi beleszólásom. Mindig a szinkronrendezők joga eldönteni, kit hívnak a filmhez, és többnyire az számít, hogy lehet a legolcsóbban megúszni. A Temetetlen múlt dvd-kiadásához engem hívtak, a Hat nap, hat éjszakához meg Végvári Tamást, de ez nem Tamás hibája. Megvannak az alternatív szinkroncsoportok, és folyamatosan dúl egy harc, de ebbe inkább most nem mennék bele. Én mindig örülök, ha szinkronizálni hívnak.

"Intenzívebb hozzáállást kértek az akciójelenetekhez." - Indy 4 galéria

Mit szólt ahhoz, amikor a májusi Star Wars-találkozón egy csomó Han Solo-képet dedikáltatattak önnel?

Nem forgatok mostanában filmet, nem szerepelek színházban, és nem tartom benn magam mesterségesen a médiában, ezért is lepett meg nagyon ez a népszerűség, hogy mennyien ismerik és szeretik a hangomat.

Indiana Jones vagy Han Solo?

Egyértelműen Indiana. Nagyon sokban hasonlítunk. Mindketten kettős életet élünk, Indy egyetemi tanár, én beszédtechnikát tanítok. Ő folyton a kalandot keresi, és a vadont járja, én pedig kiköltöztem Budáról egy 12 hektáros erdőbe, ahol rengeteget lovagolok. Remélem, még lesz alkalmam a bőrébe bújni.

Az ötödik Indyről tud valamit?

A szakmában azt beszélik, hogy készül az ötödik Indiana Jones forgatókönyve: Spielbergék addig akarják leforgatni az új filmet, amíg tart az őrület, és amíg Ford is képes az akciókra. Úgy tudom, az ötödik résszel visszatérünk a vallásos témához, és Indy Jézus keresztjének darabjait keresi majd.