Iránban kiverte a biztosítékot a 300

2007.03.13. 11:18
Tudatos Irán-ellenes aknamunkát sejt a spártaiak és a perzsák történelmi összecsapását ábrázoló 300 című film mögött az iráni elnök művészeti tanácsadója. A sértésre szerinte az a megfelelő válasz, ha minél több művészi filmben mutatják meg az iráni forradalom iszlám vívmányait.
Iránban heves felháborodást váltott ki a 300 című film, mert meggyalázza a perzsa civilizációt, jelenti a teheráni Fars News Agency. "Ez a film az Egyesült Államok pszichológiai hadviselésének része, ami az iráni kultúra ellen irányul" - nyilatkozta Dzsavád Samkadri, Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök hivatalos művészeti tanácsadója. Zack Snyder filmje egyébként Frank Miller képregénye alapján annak a háromszáz spártai harcosnak állít emléket, akik i.e. 480-ban hősiesen álltak ellen a hódító Xerxész seregeinek.


300
Klikk a gelériához!
"A 300 arra tanítja a nézőket, hogy Irán, ami újabban a "gonosz tengelyéhez" tartozik, már a múltban is egy sötét hely volt, és a modern irániak azoknak a gyilkos, buta vadembereknek a leszármazottai, akiket a filmben is láthatnak" - csatlakozott a tiltakozókhoz az Ayandeh-No című iráni napilap, ami címoldalon hozta a "Hollywood hadat üzen az irániaknak" című cikket.

"Az iráni iszlám forradalmat követően az Egyesült Államok kulturális szervei és Hollywood különböző kutatásokat kezdeményezett, hogy megtalálják a megfelelő módszert az iráni kultúra megtámadására - ment tovább az elnöki tanácsadó. - Kétségtelen, hogy ez a film is ezeknek a kutatásoknak az eredménye."

Filmre filmmel válaszolnak

Samkadri nem lát okot aggodalomra, szerinte az iráni kultúra és az iszlám olyan mélyen gyökereznek az országban, hogy az amerikaiak hiába próbálkoznak ezek lerombolásával. A filmrendezőként is aktív Samkadri kijelentette, hogy a 300-hoz hasonló filmekre az a megfelelő válasz, ha még több, az iráni eredményeket bemutató hazai, művészi filmet forgatnak.

Az amerikaik imádják

A Frank Miller képregénye alapján forgatott 300-at múlt hétvégén mutatták be Amerikában, ahol 70 millió dollár feletti bevételt hozott egyetlen hétvége alatt. A film ezzel megdöntötte a Jégkorszak 2 tavalyi rekordját, ami eddig minden idők legjövedelmezőbb márciusi premierjével büszkélkedhetett. Az amerikai közönség tehát szereti a filmet, az viszont nem csoda, ha a perzsák nem találják hízelgőnek. Harcosaik a 300-ban ijesztő, piercinges vademberek Leonidász fegyelmezett, atlétikus harcosai mellett.