Megdőlt a Jackie Chan-mítosz?

2007.04.05. 19:54
Az akciósztár kaszkadőre kitálalt a blogján, mégsem Jackie Chan csinálja a kaszkadőrmutatványokat.

Bruce Law, Jackie Chan kaszkadőre kínai nyelvű blogjában leírta, hogy többször is helyettesítette a színészt az akciójelenetekben, amit a kínai média rögtön felkapott, mivel eddig Jackie Chan azt híresztelte magáról, hogy ő csinálja meg a trükköket. Ami azért is volt hihető, mert a pekingi operában edződött Chan akrobatikus mutatványairól ismert. A színész filmjei végén gyakran látható egy rövid werkfilm az elrontott kaszkadőrmutatványaiból, amik sokszor végződnek kisebb-nagyobb sérülésekkel.

Bruce Law nem árulta el, melyik filmben helyettesítette az akciósztárt, biztos azért, mert már régóta tagja volt Jackie Chan kaszkadőrcsapatának, amit még az első hongkongi akciófilmjei forgatásakor kezdett el építeni. Hivatalosan csapattá az 1983-as Project A című filmnél váltak, akkor hat taggal dolgoztak, ami a Rendőrsztori második részére már húsz főre duzzadt.

"Jackie rendszeresen használ dublőröket a hollywoodi produkcióiban a biztosítási rendszer miatt" - erősítette meg a kaszkadőr szavait szerdán a szóvivő. Az AP felsorolt néhányat Chan mutatványaiból: a Rendőrsztoriban egy esernyő fogantyújával kapaszkodott fel egy buszra, míg nem régen a Rob-B-Hoodban a légkondicionálókról zuhant le egy épületről.

"Néha nem azon múlik, hogy egy színész meg tudja-e csinálni a mutatványt, vagy sem, egyszerűen nem engedi a filmvállalat a kockázatok miatt. Ha egy színész megsérül, akkor le kell állni a forgatással, ami rengeteg veszteséget okoz" - írta egyetértően a blogján Law, aki volt már Jackie Chanen kívül Chow Yun-fat és Andy Lau dublőre is, sőt a volt Bond-lányé Michelle Yeoh-é is.

"Általában fájdalmakkal ébredek" - nyilatkozta a blogban leírtakkal szemben Jackie Chan az AP-nek egy 2005-ös interjúban. Tavaly az internetes oldalán arról számolt be, hogy nem tetszenek neki az amerikai filmipar biztonsági előírásai. "Tudom, hogy meg akarnak győződni arról, hogy biztonságban vagyok, de néha még az egészen egyszerű mutatványokhoz is védőfelszerelést kellene viselnem, ami nagyon idegesítő."