Napóleonos fantasyvel tér vissza Peter Jackson

2006.09.12. 11:52
Peter Jackson a King Kong viszonylagos sikere után visszatalált kedvelt műfajához, és újra nagyszabású fantasyt készít. A Gyűrűk ura rendezője egy amerikai írónő alternatív történelmi regényét feldolgozva forgatja filmjét, amiben sárkányok csapnak össze Napóleon seregeivel.

Peter Jacksont mostanában a sárkányok foglalkoztatják, mivel új filmjében a napóleoni háborúk egy alternatív változatát tárja elénk sárkányok és pilóták főszereplésével.

A filmet Naomi Novik 2004-es, Temeraire című fantasyregényéből készíti a King Kongot és a Gyűrűk urát is jegyző Jackson. A történet szerint a kínai uralkodó egy sárkánytojást küld ajándékba Napóleonnak, de a szállítmányt lefüleli egy brit hajóskapitány, Will Laurence, aki felneveli a sárkányt, és Termeraire-nek nevezi el.


"A Temeraire-ben egyszerre jelenik meg a két kedvenc műfajom: a fantasy és a történelmi eposz - lelkesedett Peter Jackson, majd hozzátette: Már alig várom, hogy lássam a napóleoni csatahajókat megküzdeni a sárkányok repülőrajával. Nekem az ilyen filmek jelentik a mozit."

"Ahogy olvastam ezeket a könyveket, rögtön életre keltek bennem a jelenetek. Csodálatosan megírt regények, nemcsak frissek, eredetiek és lendületesek, de tele vannak lenyűgöző karakterekkel is"- nyilatkozta a rendező. A Temeraire 2004-es kiadása után a kiadó egyébként rögtön folytatást követelt, ezért Novik jelenleg a negyedik részt írja.

A sárkányos írónő

Az amerikai írónő 1973-ban született New Yorkban. Először angol irodalmat tanult az egyetemen, később a Columbián programozásból szerzett diplomát, majd videójátékokat készített. Novik februárig nem nagyon hitt abban, hogy filmjét valóban megfilmesítik. Hiába látta, hogy Peter Jacksont nagyon érdekli a történet.

"Figyelmeztettek, hogy bármit mondanak is Hollywoodban, azt el kell osztani tízzel"- emlékezett az írónő, aki először Tolkien Gyűrűk ura című könyvét olvasta hat éves korában. Így örült, hogy Peter Jackson veszi kezébe az adaptációt. "Rendkívül sokat jelentettek nekem Jackson munkái"- mondta a Gyűrűk ura-trilógiáról.

Jackson még nem döntötte el, hogy egy filmet vagy hármat készít a történetekből, de az biztosnak látszik, hogy a Termeraire-t 2007 második felében kezdik el forgatni. A rendező annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy egy interaktív számítógépes játékot is készítenek a könyvből.