James Bond lehet Hadrianus

2008.08.06. 09:10
John Boorman a jelenlegi James Bondot látná szívesen 32 millió euróból készülő történelmi filmjének főszerepében. A Hadrianusról szóló filmet jövő tavasszal kezdik el forgatni, a császár fiatal fiúkhoz való vonzalmát pedig a történet középpontjába állítaná a rendező.

Daniel Craig, vagyis a jelenlegi James Bond szívesen eljátszaná, John Boorman brit kultrendező pedig szívesen rábízná Hadrianus római császár szerepét készülő filmjében. (Boorman nem először játszana James Bonddal, Pierce Brosnan éppen a rendező Panamai szabó című filmjében próbálta levetkőzni a titkos ügynök kényelmetlen karakterét).

Ugyanis Boorman, aki Marguerite Youncenar francia írónő 1952-ben megjelent Hadrianus emlékezései című nagysikerű levélregényéből forgatja a 32 millió eurós (7,5 milliárd forintos) produkciót, legalább egy olyan nagy nevet szeretne látni a filmplakáton, mint Craigé.

Az Excalibur rendezőjének két magyarázata is van: egyrészt "a film sokba kerül, ezért sok nézőt kell rá becsalogatni", másrészt "Hadrianus rendkívüli személyiség volt, ezért nagyon nehéz a megfelelő színészt megtalálni, és nekem olyasvalakire van szükségem, aki elfogadja a kihívást" - mondta a brit filmes. Boormannak régóta dédelgetett terve ez a történelmi dráma, a megírásában is részt vett.

Az első jelenet felvétele jövő tavasszal kezdődik. A forgatás olasz, spanyol és marokkói helyszíneken folyik.

"Hadrianus kora a Római Birodalom fénykora és hanyatlásának kezdete is volt egyben. Ez uralkodásának iróniája" - nyilatkozta a 75 éves rendező a Daily Variety című szaklapnak.

Hadrianust, a II. század első felében uralkodó római császárt a legtöbben onnan ismerik, hogy ő építtette fel az Angliát és Skóciát elválasztó falat, a Hadrianus-falat. Könyörtelen hadvezérként vonult be a történelembe, meg súlyos magánéleti válságáról is híres volt: miután kiderült, hogy egy görög kamaszfiúba szerelmes, felesége nem akart neki gyereket szülni.

Craig szerint nemigen árthat imázsának egy biszexuális szerep: "Miért is ne? Szerintem manapság a rajongók akceptálják az ilyesmit. Senki sem vonja össze a szemöldökét" - nyilatkozta a brit filmszínész a Daily Star című napilapnak azzal kapcsolatban, hogy még a Bond-filmben sem lett volna ellenére egy ilyen vonzalom.