Csemege szenvedélyes mozistáknak

2005.03.10. 12:45
James Joyce és a film címmel egyedülálló filmklub indult januárban a Magyarországi James Joyce Társaság rendezésében. Még nem késő becsatlakozni.
Március 10-én Joseph Strick Ulysses című, 1967-es filmjét, április 14-én pedig Sean Walsh 2003-ban készült Bloomját láthatja, aki Budapesten este hétkor megkeresi az Alkotás utcából nyíló Ráth György utca 4. alatt a Nyitott Műhelyt.

Joseph Strick filmje 1967-ben Írországban nem kapott forgalmazási engedélyt, ami gyakorlatilag a film betiltását jelentette. Angliában cenzúrázott változatban vetítették. Írországi premierjére csak 34 évvel később, 2001-ben nyílt lehetőség, amikor az ír cenzúrahivatal "15 éven felülieknek" megszorítással engedélyezte.

A világ legkevésbé olvasott könyve

Takács Ferenc
Takács Ferenc
A vetítés után Takács Ferenccel, a magyar Joyce társaság elnökével, az ELTE Angol Tanszékének tanárával lehet beszélgetni, aki valószínűleg ugyanolyan türelmes lesz mindenkivel, mint az Index riportereivel.

Mi például megkérdeztük, milyen tudatmódosító szerekkel élt Joyce, miközben létrehozta a világirodalom legolvasatlanabb műveit. A válasz: kezdetben egy hagyományos ír kombinációt választott, whisky sörrel, de a kontinensen átszokott a borokra.

Az Ulysses filmen is nehéz ügy, mesélte az irodalomtörténész. Az egyszerű alapcselekményt viszonylag könnyű visszaadni, annál nehezebb a regény burjánzó nyelvi világait. Joyce úgy gondolta, egyedül talán Szergej Eisenstein tudná méltón filmre vinni. Eisenstein beszélt is vele a lehetséges megfilmesítésről, de végül nem lett belőle semmi.

Még nehezebb filmen elképzelni a Finnigans Wake-et, melyet május 5-én láthat a kísérletező kedvű néző Mary Ellen Bute 1965-ös rendezésében. Állítólag Greeneway is foglalkozott a megfilmesítés gondolatával, meséli Takács Ferenc, de végül jobb belátásra tért.