Filmkalózokra csapott le az FBI

2006.06.29. 10:59
Profi filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán, adta hírül a Hollywood Reporter. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és hamisitott dvd-ken terjesztették.

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel. A rendőrség egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.

"Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak" - mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője. Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak.


Egy a tizenháromból

A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a szakmának és az újságíróknak szóló vetítésekre. Például az Amerikában szerdán bemutatott Superman visszatért is jóval a premier előtt megszerezte a csapat.

Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán dvd-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.

A lefoglalt dvd-k közt akadt olyan is, amin látható volt a hivatalos kiadványok figyelmeztető szövege, ami Mark Mershon, az FBI New York-i irodájának vezetője szerint meglehetősen ironikus.