Karlovyba utazik a meghökkentő, a friss és a kritikuskedvenc

2006.06.13. 12:23
A 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a Fehér tenyér, a Friss levegő és a Taxidermia is versenyez, derült ki a fesztivál ma nyilvánosságra hozott listájáról. A cseh fürdőváros június 30-án kezdődő mustráján 200 filmet mutatnak be.
Közép Európa legnagyobb A-kategóriás fesztiválján nem a Kristály Glóbuszért indulnak a magyar alkotások. "A cannes-i fesztiválon már szerepeltek egy-egy szekcióban, és a 12 A-kategóriás fesztivál a versenyprogramjába elsősorban világpremiereket akar, ez benne is van általában a szabályzatukban. Minden filmes Cannes-ba akar menni, és a három magyar rendezőnek Hajdu Szabolcsnak, Kocsis Áginak és Pálfi Gyurinak ez sikerült " - tájékoztatta az Indexet Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.

Hajdu Fehér tenyér című filmje a fesztivál új versenyszekciójába, az East of the West (A Nyugat Keletje) elnevezésű válogatásba kapott meghívást. Azzal a céllal hozták létre tavaly ezt az új versenyprogramot, hogy a közép-európai régió kiemelkedő friss filmjeire irányítsa a figyelmet. Az East of the West szekcióban idén 17 film kel versenyre, a díj sorsáról öttagú nemzetközi zsűri dönt.

A fesztivál meghökkentő alkotásokat bemutató Another View (Másik Nézőpont) című válogatásába kapott meghívást Pálfi második játékfilmje, a Taxidermia. A Filmszemle díjözöne és a sikeres cannes-i világpremiert követően a Taxidermia Kolozsváron nemrég a legjobb rendező díját nyerte el.

Kocsis Friss levegő című alkotása a Variety kritikusainak választottjaként kapott meghívást a fesztiválra. A Variety és a nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP (European Film Promotion) 10 ifjú európai rendező filmjét mutatja be a nemzetközi sajtónak, a szakmának és a nagyközönségnek Karlovy Varyban. Eddie Cockrell, a Variety kritikusa a sezmlén látta Kocsis Ágnes első játékfilmjét, és elismerő írásban üdvözölte az "új tehetséges filmművészt Magyarországról".

A filmbemutatókon, amiket közönségtalálkozó követ, jelen lesznek a magyar filmek alkotói is. A cseh fürdőváros fesztiválját Kim Ki-duk legújabb alkotása nyitja meg június 30-án.