Amerikába megy a Fekete kefe

2005.10.05. 18:05
Az idei filmszemle nyertese, a Fekete kefe, amerikai és kanadai fesztiválon is bemutatkozik. A művészfilmnek szánt alkotás nem kezdett erősen az itthoni mozikban, de egyre jobban szerepel, folyamatosan látogatják, akárcsak annak idején a Moszkva teret.
A napokban volt a kanadai Vancouverben a Fekete kefe világpremierje, a jövő héten pedig már a 41. Chicagó-i Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel. A film az elsőfilmesek kategóriájában versenyez, és háromszor is vetítik. A Chicagó-i fesztivált 34 ország részvételével rendezik meg, 101 játék- és 42 rövidfilmmel.

A Fekete kefe rendezője, Vranik Roland az Indexnek elmondta, hogy az európai bemutatóra is nemsokára sor kerül, hiszen novemberben a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválra hívták meg a filmet, szintén versenykategóriában.

Rosszul startolt a mozikban

A reklámkampány és a TV2 médiatámogató ellenére a magyar mozikban nem látták sokan a szemledíjas filmet; az első héten mindössze 2756-an. De a rendező szerint "ez ahhoz képest jó eredmény, hogy fekete-fehér filmről van szó".

A forgalmazó Budapest Film sajtófőnöke Csurdi Gábor hozzáfűzte: "A Fekete kefe valóban kicsi nézőszámmal indított az első héten, de ezt úgy érte el, hogy csak négy moziban vetítették. Egy hónap elteltével viszont már elérte a 16 ezres nézőszámot. Lehet, hogy ebből is egy olyan kultuszfilm lesz, mint a Moszkva térből, amelyiket folyamatosan vetítettek a mozik, mindössze 5 kópiával, és két év alatt elérte a 90 ezres nézőszámot".

Chicago

A 41. Chicagó-i Nemzetközi Filmfesztiváljára másik két magyar játékfilm is kapott meghívást. Az Arany Hugóért versenyző 19 film között Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje és az Új rendezők című versenyprogramban Koltai Lajos Sorstalanság című munkája.