Hogyan adózzunk, gyerekek?

2006.11.09. 00:58
Reflektorfényben szteppelő cilinderes bankó, és időzített egérfogóval operáló egérbűnöző magyarázza a pénzügyi alapfogalmakat az Ez kész! Pénz! című rajzfilmsorozatban 12-16 éveseknek. November 11-én szombattól vetíti a TV2 a harmincrészes sorozatot a Jetix után és a Stahl gyerekkonyhája előtt, derült ki a műsor sajtótájékoztatóján az Uránia moziban.
A tizenkét éven felülieknek szánt Ez kész! Pénz! A pénz és az euró lépésről lépésre című francia könyv alapján készült, és 2005 decembere óta dolgoznak rajta. A sorozat a Schindler Róbert által néhány éve létrehozott Studio Fabulában készül, ahol különben főleg külföldre dolgoznak, de ők csinálták azt a Matáv-reklámot is, amiben a madarak leülnek a drótra beszélgetni, és ők felelősek az Unicum rajzfilmes szpotjaiért is.

A harminc epizódot számláló sorozat minden része egy "pici kis történet", amik egy-egy gazdasági fogalmat ismertetnek a tőzsdétől a biztosításig, de központi elem az euró kialakulása és jelenlegi helyzete. A sajtótájékoztatón levetített öt perces epizódban például a gémkapocs-cserélő Kyle MacDonald nyomdokain lépdelő egérdiák az osztályban kereskedve almatulajdonosból egy piros játékversenyautó tulajdonosává lesz.

Rófusz nem rendez

"Egy nagyon jó illusztrációs világból indultunk. Rófusz Ferenc hozta az ötletet. Egy ismerőse gyerekének volt meg a könyv" - ismertette a kezdeteket Varga Miklós, aki Szalay Zoltánnal közösen rendezi a sorozatot. "Ő két szemmel látja a világot" - jegyezte meg Varga a tizennyolc éve elsősorban Kanadában élő Oscar-díjas Rófuszról, akinek a neve legutóbb a Szerencsi fel! című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatot ért plágiumvád kapcsán szerepelt a sajtóban. "Rófusz Ferenc objektív okok miatt nem tudta megrendezni a sorozatot, el kellett mennie Magyarországról egy időre" - vetette közbe Kohári Edit producer, majd Varga Miklóssal vettük tovább a sorozat elkészítésének fázisait.

A könyv jogai vegytiszták
"Abszolút nálunk vannak a jogok" - mondta nekünk Alföldi Csaba producer, mikor arról érdeklődtünk, előállhat-e hasonló helyzet, mint Rófusz Ferenc előző rajzfilmsorozatánál, az állami megrendelésre készült Szerencsi fel!-nél. A szerzőkkel vették fel a kapcsolatot?, kérdeztük. "Velük, megvettük a figurák jogát, de csak Európára. A jogok mondhatjuk, hogy vegytiszták " - magyarázta.
"Megkaptuk az irodalmi forgatókönyvet, amiből elkészült a képes forgatókönyv. Ekkor jöttek az animátorok, akik ezt elkezdték megmozgatni. Ez hagyományos kézirajz egészen a színezésig és a szkennelésig " - mondta nekünk Varga, aki az azóta megszűnt Varga stúdió égisze alatt rendezett néhány epizódot a külföldi megrendelésre készült Mr Bean animációs sorozatba. A rendező elárulta, hatvannál is többen dolgoztak a könyv rajzfilmesítésén.

Van jövő

"Muszáj beletenni olyan képi és hangi elemeket, amik ott tartják az ifjúságot a képernyő előtt" - jelezte a kihívásokat a legkedélyesebb alkotó, Pacsay Attila. A sorozat zeneszerzője előbb Wagnerre hivatkozva vezette fel nekünk a vezérmotívum fogalmát, majd a Csillagok háborúját hozta fel érzékletes példaként arra, hogy a szereplőkhöz rendelt zenei motívumok hogyan segítik a történet átadását. Biztosított minket, ez a Ez kész! Pénz!ben sem lesz másként. "Mivel a pénz történetéről van szó, a középkortól a huszadik századig terjed a sorozat skálája, van jövő is" - tette hozzá.

A már elkészült részeket tesztvetítésen tették próbára, "a gyerekek nagyon jó ötletekkel szolgáltak", jegyezte meg ennek kapcsán Kohári Edit, majd megtudtuk, hogy a harminc részből eddig húsz készült el, és 2007 januárjában tehetnek pontot a sorozat végére.

Készpénz

"A költségvetés közel 200 millió forint, nincsen benne állami pénz" - világosít fel minket a sorozat másik producere, Alföldi Csaba. "Üzleti titok" - hárít, mikor a részletekre vagyunk kíváncsiak. Igénybe veszik viszont a filmtörvény által biztosított húsz százalékos adókedvezményt. "Ez egyébként a mi kezdeményezésünk volt", lep meg minket Alföldi, aki producertársával a Kohári & Alföldi Kft-n keresztül évek óta foglalkozik a támogatói társas adókedvezmény működtetésével és banki támogatók biztosításával. Ehhez a sorozathoz is ők szerezték meg az egyik forrás, a K&H Bank támogatását.


"Most lemegy a TV2-ben, 11-én indul a Jetix után és a Stahl előtt. Utána dvd-n akarjuk kiadni február környékén - ismertette kérdésünkre a forgalmazással kapcsolatos terveket - Természetesen egyéb tévékben is szeretnénk, ha leadnák. Megvettük a jogokat Európába is, már elindultak a tárgyalások. Öt-nyolc éves lefutásra számítunk" - mondta Alföldi. Az Ez kész! Pénz!-t gyártó Frame Film később a sorozatban forgatókönyvíróként tevékenykedő, ex-Famíila Kft-s Spáh Dáviddal, illetve Galambos Attila aka Attila Gigorral játékfilmet is készítene, de az már egy másik történet.

A sorozat honlapja a jövő héttől él, "Még csinálják a fiúk" - mondta erről Alföldi.