Hatezerből kijön egy polcnyi Stephen King?

2007.11.06. 22:03
Az eheti 1408 című Stephen King-premier előtt akartunk a horror nagymesterének műveiből újrázni. De hova induljunk, ha csak 6000 forintot kapunk a hiányzó dvd-gyűjteményre? Szétnéztünk a Media Marktban, a Tescóban, az Alexandra könyvesboltokban, lementünk az aluljárókba, és átböngésztük néhány online dvd-boltot is. Jó pár korongra akadtunk 599 forinttól 5990-ig. A végeredmény előtt következzenek a részletek.

Ahány Stephen King-rajongó, annyiféle lista létezik a legjobb és legrosszabb filmekről, amiket "a horror koronázatlan királyának" regényei alapján forgattak. Abban azért van egy hallgatólagos egyetértés, hogy a jól sikerült filmek közé A remény rabjai, a Tortúra, a Carrie, A holtsáv, a Hasznos holmik, a Halálsoron, az Állj mellém! és a Kubrick-féle Ragyogás tartozik, míg a legrosszabbak listavezetője King saját rendezése, a Maximális túlhajtás. Az adaptációk minősége ugyanolyan széles skálán mozog, mint a dvd-k ára, de ez azért egy kis utánajárással pontosabban levezethető.

Ami hamar kiderült körképünknél: a hazai dvd-kiadásra jellemző, hogy a legjobb filmekért mélyen a pénztárcába kell nyúlni, mert a 3000 forintos határ fölé vannak beárazva. Sőt: a Halálsoron, és az Állj mellém! joglejárat miatt már nem is kapható. A helyzet azért nem reménytelen, akad egy-két nézhető alkotás a nagy bevásárlóközpontok 'bombaár' feliratú polcain is, ha meg nem akarunk egész nap leárazott dvd-k után rohangálni, a fotelban üldögélve, neten is rendelhetünk párat.

Gyöngyszemek 1000 forint alatt

A Hasznos holmikban ugye Max von Sydow frissen birtokba vett vegyesboltja miatt hamarosan konyhakéssel belezik ki egymást az álmos kisváros lakói. 5.1-es dübörgésre ne számítson senki, csak sztereo angol és a magyar hangsávra futotta a Budapest Filmtől, de van extraként néhány interjú a szereplőkkel, akik az általuk megformált karakterekről beszélnek, egész érdekesen. (Film: 7/10, megjelenés: 5/10 ár: 999 Ft)

A holtsávban - amiben ugye a késpengeszájú Christopher Walken lát előre olyanok dolgokat, hogy az ambiciózus politikus (Martin Sheen) az ördöggel cimborál, és világuralomra tör - a szinkron tűrhető, van angol hang és magyar felirat, valamint a régimódi szöveges életrajz az alkotókról. (Film: 7/10, megjelenés: 5/10, ár: 999 Ft)

A Fórum Home Entertainment két fapados Stephen King dvd-t is kiadott. A Tescóban 1190-ért vettük meg az Álomcsapdát, abban a reményben, hogy Morgan Freeman a remek A remény rabjai után csak jó King-adaptációkban szerepelhet, ráadásul ezt a filmet az Elveszett frigyláda fosztogatóinak írója, Lawrence Kasdan rendezte. A hardcore rajongók már a regényt is nagy mellényúlásnak tartják, és mi sem tudtuk igazán eldönteni, hogy ez most űrlényes sztori, vagy egy böfögős ballada a barátságról, csak az biztos, hogy gyenge. Az extrák között van egy Stephen King-interjú, hardcore rajongóknak kihagyhatatlan, a többiek inkább spóroljanak a Ragyogásra. (Film: 4/10, megjelenés 8/10, ár: 1190 Ft)

Az olcsó kategóriába sorolhatunk egy másik Fórumos filmet, A titkos ablakot is, amit a Tescóban 1490-ért dobnak utánunk. Itt ugyan már a történet felénél ki lehet találni, ki az igazi gyilkos, még akkor is, ha nem olvastuk az eredeti novellát, de Johnny Depp jó színész, ráadásul a kispénzű filmrajongók nagy kedvence: a Karib-tenger kalózait leszámítva előbb-utóbb minden korongja az 1000 forintos polcon köt ki. A titkos ablak ráadásul tele van izgalmas extrákkal: kimaradt jelenetekkel, werkfilmmel, audiókommentárral. (Film: 7/10, megjelenés: 8/10, ár: 1490 Ft)

A Fangoria hiánypótló kulthorror sorozatában, a KlassikuSHOCKban jelentek meg A kukorica gyermekei-filmek. Az első két rész 990, a harmadik 599 forint volt a Media Marktban, hülyék lettünk volna otthagyni. Ezekben természetfeletti képességű, gyilkos kedvű gyerekek keserítik meg a kisvárosba tévedő fiatal pár (a folytatásban: apa és fia) életét, a harmadik részben pedig két zakkant kölyök Chicagóban rendez véres ámokfutást. Tetteikért nem a félresiklott nevelés, hanem a kukoricaföldek alatt megbújó valami okolható. Annak külön örültünk, hogy a Fangoriás dvd-ken a szokásos audiókommentárok mellé két hazai gyártású amatőr horror is felkerült a harmadik rész korongjára. (Film: 4/10, megjelenés: 6/10, ár: 599 Ft, 990 Ft)

Közepes King-adaptáció, közepes áron

A golyó tipikus darabja ennek a közepes színvonalnak: egy horrorfolytatásokon és tévés King-feldolgozásokon edződött rendező, Mick Garris leforgatta a szuicid hajlamú egyetemista, Alan Parker autós száguldozását, ami lényegesen jobban sikerült, mint a Cujo, de sehol sincs a jobb filmekhez képest. De legalább mindenhol kapható. (Film: 5/10, megjelenés: 3/10, ár: 1990 Ft)

Az InterCom Legendák klubja sorozatában is akadnak King-adaptációk, és már 1990 forintért is megvehetjük. A Macskaszem különálló történeteiben James Woodsnak a nikotinfüggőséggel és egy szadista orvossal kell megküzdenie, a kis Drew Barrymore-nak pedig csak egy kóbor cirmos hiszi el, hogy tényleg szörnyek laknak a szekrényében. A dvd nem rossz, de a magyar szinkron csak sztereo, bár cserébe van dts minőségű angol hangsáv, és audiókommentár. Éljen. (Film: 5/10, megjelenés: 6/10, ár: 1990 Ft)

A Maximális túlhajtás viszont érthetetlen, hogyan kerülhetett be a Legendák klubja sorozatba. A kóbor üstökös hatására megbolondult, gyilkolászó háztartási gépekért, és a bicikliző gyereket kivasaló úthengerért (ezen a jeleneten állítólag a zombifilmek ősatyja, Romero is felhördült kínjában) csak annak éri meg 1990 forintot kiadni, akit érdekel a werkfilm, vagy akinél a családban van olyan nőrokon, aki még most is olvadozni kezd, ha meglátja a képernyőn Emilio Estevezt. (Film: 2/10, megjelenés: 6/10, ár: változó, mi 1990-ért is láttuk)

A félelem kórháza című sorozatot Stephen King forgatókönyvíróként jegyzi. A kísértetjárta egészségügyi intézmény Lars von Trier dán tévésorozata, A Birodalom nyomán született meg, bár a misztikus körítés és a szereplők bemutatásának lassú tempója miatt tagadhatatlan a Twin Peaks-utánérzés is. A vak biztonsági őr, az ájuldozó nővér, a lebénult művész és a többi kórházlakó története eddig két duplalemezes kiadásban jelent meg, werkfilmmel, audiókommentárral. Nem olyan rossz. (Film: 5/10, megjelenés: 6/10, ár: 2990 Ft)

Határ a csillagos ég

Ha valaki az igazán ütős King-adaptációkat keresi, már most elkezdhet félrerakni, mivel ezek az olcsó dvd-k előtt 2000 környékén jelentek meg, és azóta sem lettek leárazva: 4-5000 forintba kerülnek, hiába jártuk le utána a lábunkat. Ebben a kategóriában első Kubrick Ragyogása, ami a Stephen King-olvasók körében közutálatnak örvendett, amiért a rendező a szöveghűség helyett fontosabbnak tartotta a vérfolyamban gázolós jeleneteket és Jack Nicholson eszelős tekintetét. Nagy kedvencünk az ajtódarabolós rész, és az a visszatérő képsor, amikor a kamera a szálloda hatalmas termeiben tricikliző kölyköt követi. (Film: 9/10, megjelenés: 6/10, ár: 3990 Ft)

A remény rabjai nemrég megjelent háromlemezes változata már csak a korongok száma-fizetendő összeg arány tekintetében is abszolút megéri az árát, és akkor még nem is sorakoztattunk fel olyan érveket, hogy ez szerintünk a Ragyogás utáni második legjobban sikerült Stephen King-film, a rajongók szerint az első. A rendező Frank Darabont, a főszereplők meg a rabruhát öltő Tim Robbins-Morgan Freeman-páros. Az extrákkal telezsúfolt korongokon rendezői kommentár, interjúk és werkfilmek gondoskodnak arról, hogy csak egy pizzarendelés erejéig hagyjuk magára a dvd-lejátszót. A Budapest Filmnek ezennel meg van bocsátva a Hasznos holmik puritán kiadása, reméljük, már készül Frank Darabont másik ütős adaptációjának, A halálsoronnak a háromlemezes verziója (ez sajnos már nem kapható - aluljárókban és használt dvd-ket árusító boltokban találtunk csak.) (Remény rabjai: 9/10, megjelenés: 10/10, ár: 3990 Ft)

A harmadik kedvencünk a Tortúra. A főhőse egy sikeres író, aki legújabb regénye kéziratával indul a kiadójához. Útközben baleset éri, és egy mániákus rajongó ápolására menti meg az életét - aki elolvassa a kiadatlan regényt, és kegyetlen módszerekkel veszi rá az írót, hogy a könyv happy enddel végződjön. Kathy Bates megérdemelten kapott ezért az alakításáért Oscart, a rajongó meg az extrákat éremelték volna meg, de sajnos ilyet nem találunk a korongon. (Film: 8/10, megjelenés: 3/10, ár: 4490 Ft)

Rossz filmek drágán

Sok pénzért persze lehet gyenge Stephen King-filmet is venni, erre tökéletes példa az Ezüst pisztolygolyók. Ezzel a farkasemberes mozival leginkább az a baj, hogy míg a horror nagymestere már az eredeti novella írásakor nem vette komolyan a témát, a filmváltozat rendezője (Daniel Attias) túlságosan is azt tette. Az eredmény egy fordulatoktól tökéletesen mentes, kiszámíthatóan unalmas történet, ami a Maximális túlhajtáshoz hasonlóan érthetetlen okokból az InterCom Legendák klubja sorozatában kapott helyet. Ezt csak vérfarkas-rajongóknak ajánljuk, a többieknek jobb, ha csak a kereskedelmi tévék éjféli műsorsávjában látják viszont. (Film: 4/10, megjelenés: 4/10, ár: 4790 Ft)

A Kedvencek temetője dobogós a legdrágább King-dvd-versenyen, és csak egy fokkal jobb az Ezüst pisztolygolyóknál. A forgatókönyvet is az író jegyzi, a rendező Mary Lambert a kevés nők egyike a horror-bizniszben. A második részhez már nincs köze az írónak, pedig az jobban megmaradt az emlékezetünkben, hogy Anthony Edwards két évvel a Vészhelyzet előtt is dokit alakított, Edward Furlong kutyája meg habzó szájú zombiként jön vissza az indiántemetőből. (Film: 5/10, megjelenés: 3/10 ár: 2190 Ft (első rész) 5590 Ft (második rész))

Tehát ezeket vettem meg 6000-ért: A holtsáv (999 Ft), Hasznos holmik (999 Ft), Kukorica gyermekei 3 (599 Ft), Titkos ablak (1490 Ft), Álomcsapda (1190 Ft). De jó lett volna, ha van még 500 forintom a feladatra, mert az ideális kezdőcsomaghoz ennyi hiányzott. Viszont az olvasóknak ezt ajánlom: a Hasznos holmik, A titkos ablak és A holtsáv maradhat, de ami nélkülözhetetlen, az a Ragyogás (a dvdfutar.hu-ról rendelve csak 2999 Ft, és most már az xpress is 2890-ért adja). Ez akár karácsonyi kívánságlistának is ideális, a gyűjtemény további bővítése pedig erősen függ attól, mennyire hardcore-rajongó az illető. A döntéshez további részletek a táblázatban.

    Media Markt   Tesco   Alexandra könyvesbolt   kis boltok, aluljárók   xpress.hu
  Álomcsapda   -   1190,-   -   -   1190,-
  Atlantisz gyermekei   -   -   -   1990,-   -
  A félelem kórháza 1   2990,-   2990,-   -   -   2890,-
  A félelem kórháza 2   2990,-   2990,-   -   -   2890,-
  A golyó   1990,-   1990,-   -   -   1990,-
  A holtsáv   999,-   -   -   -   5990,-
  A kukorica gyermekei 1   990,-   -   990,-   -   990,-
  A kukorica gyermekei 2   990,-   -   -   -   990,-
  A kukorica gyermekei 3   599,-   -   -   -   -
  A remény rabjai (3 lemezes)   3990,-   3990,-   3990,-   3990,-   3790,-
  A titkos ablak   1499,-   1490,-   1490,-   -   5590,-
  Az eminens   -   -   -   -   5490,-
  Carrie   -   -   -   -   6450,-
  Ezüst pisztolygolyók   -   -   -   -   4790,-
  Hasznos holmik   999,-   -   -   -   990,-
  Kedvencek temetõje 1   -   -   5190,-   -   2190,-
  Kedvencek temetõje 2   -   -   -   -   5590,-
  Macskaszem   -   -   -   -   1990,-
  Maximális túlhajtás   -   -   4590,-   2990,-   1990,-
  Ragyogás   -   -   3990,-   -   2890,-
  Rémmesék   -   -   -   -   1990,-
  Tortúra   -   -   -   -   4490,-